Kako i od čega žive NEZAPOSLENI u Srbiji ?

bane k

Iskusan
Poruka
5.761
Armija nezaposlenih.
Pita li se iko, osim licemernih izjava političara i pominjanja te velike grupe ljudi, kako oni i od čega ustvari žive ?
Imaju li ovi što rade pravo da se tako ponašaju i da li je ovo samo njihova zemlja.
Surova činjenica je da hiljade ljudi danas nema nikakve prihode.
Zaista, kako čovek koji godinama nema prihode da uopšte živi, ako živi, kakav je to život.?
Svi mi koji nešto radimo, odgovorni smo što nemo, što ćutke prelazimo preko te činjenice, što smo prepustili navodnim strankama da rade to što na očigled svih nas rade. Više i nije nikakva tajna, čak postaje normalno ono što nije normalno- prvo stranka, pa eventualno - posao.
otkud pravo takvim ljudima da nam to rade, zar stvarno misleda je posao potreban samo i isključivo njima.

Sada je na RTV bio Ilic iz G17 u emisiji ''Signali'' i po njemu je najvise pola miliona nezaposlenih , zatim on i Vasin pokrajinski funkcioner kao i Spasojevic preduzetnik , objasnili su da su to nestrucni i neobrazovani i razne druge gluposti su ispricali . Osnovni cilj vlasti je da po svaku cenu smanje zvanicne cifre o broju nezaposlenih zatim i da ih tako umanjene prepolove preko jeftinih floskula i na kraju da znatno ulepsaju stanje , gledajuci emisiju stekao sam utisak da mi zivimo u jednoj sasvim normalnoj zemlji , ekonomski snaznoj gde je jedini problem sto nezaposleni su lenji i ne uce , nemaju nikakve kvalifikacije .
Takodje je objasnjeno da broj nezaposlenih se smanjuje sto je i Tadic juce pricao plus je onako lepo dodatno iskritikovao pojedine analiticare i optuzio ih za destabilizaciju drustva zato sto iznose podatke .

Evo sta je za njih rekao na sajtu B92
Predsednik DS je kritikovao ekomonomske analitičare, jer kako je naveo, izvlače podatke koji govore o slabostima ekonomije, a ne i one koji pokazuju da se ekonomija drži na nogama. "Mnogi u Srbiji danas dižu tenzije i pokušavaju da destabilizuju društvo", rekao je Tadić.

Zato su sada krenuli sa pricom o smanjenu nezaposlenosti , privrednom rastu , novim investicijama , svetloj EU buducnosti .

Sada je na RTV bio Ilic iz G17 u emisiji ''Signali'' i po njemu je najvise pola miliona nezaposlenih , zatim on i Vasin pokrajinski funkcioner kao i Spasojevic preduzetnik , objasnili su da su to nestrucni i neobrazovani i razne druge gluposti su ispricali . Osnovni cilj vlasti je da po svaku cenu smanje zvanicne cifre o broju nezaposlenih zatim i da ih tako umanjene prepolove preko jeftinih floskula i na kraju da znatno ulepsaju stanje , gledajuci emisiju stekao sam utisak da mi zivimo u jednoj sasvim normalnoj zemlji , ekonomski snaznoj gde je jedini problem sto nezaposleni su lenji i ne uce , nemaju nikakve kvalifikacije .
Takodje je objasnjeno da broj nezaposlenih se smanjuje sto je i Tadic juce pricao plus je onako lepo dodatno iskritikovao pojedine analiticare i optuzio ih za destabilizaciju drustva zato sto iznose podatke .

Evo sta je za njih rekao na sajtu B92

Zato su sada krenuli sa pricom o smanjenu nezaposlenosti , privrednom rastu , novim investicijama , svetloj EU buducnosti .

Ma može on da riča šta hoće ali ljudi znaju kako žive.

Ovi što rade ćute i rade po ceo dan ako treba za male pare jer se plaše otkaza a ovi što ne rade, nemaju gde ni da traže posao, tako da smo u veoma ozbiljnoj situaciji koju nikakva laž ne može da pokrije ma koliko se puta ponovila.

Ma može on da riča šta hoće ali ljudi znaju kako žive.

Ovi što rade ćute i rade po ceo dan ako treba za male pare jer se plaše otkaza a ovi što ne rade, nemaju gde ni da traže posao, tako da smo u veoma ozbiljnoj situaciji koju nikakva laž ne može da pokrije ma koliko se puta ponovila.
Vaši komentari su realni, smisleni i naravno da nikakva izrečena laž, pa makar to bilo i od strane Predsednika što je još žalosnije, nemože da da nas uveri u suprotno od onog što vidimo svojim očima.
No, postavljajući ovu temu, namera mi je bila da iz jednog drugog ugla bacima svetlo na neverovatne probleme ovih ljudi o kojima očito malo ko da brine.
Pokušajmo se bar na trenutak staviti u kožu jednog od njih: Sviće dan, umesto na posao čeka Vas gomila nerešenih problema od juče a novi tek treba da se nagomilaju.
Sve naše diskusije,pa i predsednikova lažna obećanja su vremenski duga, godinu, dve, malo po malo, mic po mic. Svimaje verovatno jasno da se bez hrane ne može duže od par dana (osim ako niste član SNS-a :-))) , ŠTA BUKVALNO DA RADI ČOVEK KOJI GODINAMA NEMA NIKAKVA PRIMANJA.

Tom sloju stanovništva, koji nisu imali sreće da se nađu na partijskom spisku za zapošljavanje već su se pogrešno prijavili nekakvoj kvazi službi za zapošljavanje koja sebe još naziva "nacionalna" ( zamislite cinizma ) poremećen je normalan život, ugrožena osnovna egzistencija. Šta oni da rade, šta da učine.?
Osim toga što kritikuje ekonomske analitičare, Tadiću bi bilo bolje i časnije da naciji čiji je navodno predsednik bar pokuša da objasni, kako to i zašto je moguće dobiti posao uz partijsku preporuku, preko reda i bez javnih konkursa. Pa on je na čelu najveće partije koja to u Srbiji već godinama radi.

Zar oni stvarno misle da je ovo samo njihova zemlja, da je jedini cilj zaposliti sebe i svoje podanike a ostali nek se snalaze.
I stvarno, ima li i kakav je uopšte život nekog ko nema šansu da se zaposli. ??

Ja mislim da kada se kaze "veliki broj nezaposlenih" da se ne misli na iste ljude, vec da ide u krug. Ne znam nikoga ko recimo 5 godina nema posao. Nadje, pa izgubi, i tako u krug. Ili, danas 10 ljudi nadje posao, ali novih 20 zavrsi skolu. Tako da ne mislim da su isti ljudi u pitanju. I drugo, retko koji covek radno sposoban sedi kuci i ne radi. Samo nije stalno zaposlen, inace, radi sigurno barem povremeno. Bere voce leti, vozi taksi...

Ja mislim da kada se kaze "veliki broj nezaposlenih" da se ne misli na iste ljude, vec da ide u krug. Ne znam nikoga ko recimo 5 godina nema posao. Nadje, pa izgubi, i tako u krug. Ili, danas 10 ljudi nadje posao, ali novih 20 zavrsi skolu. Tako da ne mislim da su isti ljudi u pitanju. I drugo, retko koji covek radno sposoban sedi kuci i ne radi. Samo nije stalno zaposlen, inace, radi sigurno barem povremeno. Bere voce leti, vozi taksi...

Da Dule ali to nije rešenje jer nemaš stalnih prihoda već povremenih i šta ti onda da radiš kada nema zarade?

Da Dule ali to nije rešenje jer nemaš stalnih prihoda već povremenih i šta ti onda da radiš kada nema zarade?
Potrebne su godine rada i razmisljanja da se uspostavi stabilnije i neko trajnije resenje.Vremena su takva da su svuda nestabilne ekonomske prilike,tako da niko ni ovde ni napolju ne moze da kaze,,Evo,sad radim to i to,za ceo zivot,do penzije!".Znaci,situacija se menja i mi moramo se prilagoditi njoj.Mladjima je dakako lakse da se transformisu,tj. prekvalifikuju ako treba tj. brze se prilagode datoj situaciji.Vecina gradjana Srbije danas nije zadovoljna svojim radnim ni materijalnim polozajem,ali moraju da rade pa makar i privremeno,na crno i za manje realnu dnevnicu.Zivot ide svakim danom dalje i ne ceka nikog.

Potrebne su godine rada i razmisljanja da se uspostavi stabilnije i neko trajnije resenje.Vremena su takva da su svuda nestabilne ekonomske prilike,tako da niko ni ovde ni napolju ne moze da kaze,,Evo,sad radim to i to,za ceo zivot,do penzije!".Znaci,situacija se menja i mi moramo se prilagoditi njoj.Mladjima je dakako lakse da se transformisu,tj. prekvalifikuju ako treba tj. brze se prilagode datoj situaciji.Vecina gradjana Srbije danas nije zadovoljna svojim radnim ni materijalnim polozajem,ali moraju da rade pa makar i privremeno,na crno i za manje realnu dnevnicu.Zivot ide svakim danom dalje i ne ceka nikog.

Ma čoveče takvo vreme je ovde već 20 godina to nije od juče.A ja nisam ni mislila da se zaposliš na jednom radnom mestu za ceo radni vek, nego da ako ti negde ne odgovara da imaš alternativu da pređeš u neku drugu firmu. Ali ovde izgleda običan građanin Srbije nema alternativu za jedan normalan život jer kada izgubi posao on je osuđen na propast jer naći drugi posao je trenutno ravan SF-u.

Najniza nadnica ovih dana je 1200 dinara uz 2 obroka,ali mislim da je prosecna oko 2.000 dinara.Malinari stalno traze radnike.Obezbedjuju smestaj i ishranu.Kako se placaju poslovi utovara i istovara u nasim gradovima?Majstori su uvek dobro prolazili,pa verujem da je tako i danas.
Da li Forumasi znaju sta se sve otkupljuje kao lekovito bilje?Neka neko istakne spisak biljaka za koje se sve moze uzeti novac.
Proizvodnja jagoda i slicnog voca donosi mnogo,a moze se otpoceti prakticno bez kapitala.Samo je potreban veliki rad.
Laz je da nema posla u Srbiji,vec je istina da bi vecina htela da radi neke finije poslove.

Posla ima dovoljno za sve nezaposlene kod poljoprivrednika,samostalnih privrednika i kod pojedinih kategorija ostalih gradjana.
Ne bih bas rekao.

Ma čoveče takvo vreme je ovde već 20 godina to nije od juče.A ja nisam ni mislila da se zaposliš na jednom radnom mestu za ceo radni vek, nego da ako ti negde ne odgovara da imaš alternativu da pređeš u neku drugu firmu. Ali ovde izgleda običan građanin Srbije nema alternativu za jedan normalan život jer kada izgubi posao on je osuđen na propast jer naći drugi posao je trenutno ravan SF-u.
Znam ja zeno od kad traje ova situacija,poznati su mi i koreni odakle se sve to stvorilo,a znam i kako bi danas sve to trebalo izgledati .Svugde je nervoza kad se ostane bez posla,prazan stomak je prazan stomak;i ovde i u Americi.....samo tamo je ipak nekako lakse da se ponovo uskoci u sedlo.

Najniza nadnica ovih dana je 1200 dinara uz 2 obroka,ali mislim da je prosecna oko 2.000 dinara.Malinari stalno traze radnike.Obezbedjuju smestaj i ishranu.Kako se placaju poslovi utovara i istovara u nasim gradovima?Majstori su uvek dobro prolazili,pa verujem da je tako i danas.
Da li Forumasi znaju sta se sve otkupljuje kao lekovito bilje?Neka neko istakne spisak biljaka za koje se sve moze uzeti novac.
Proizvodnja jagoda i slicnog voca donosi mnogo,a moze se otpoceti prakticno bez kapitala.Samo je potreban veliki rad.
Laz je da nema posla u Srbiji,vec je istina da bi vecina htela da radi neke finije poslove.

kod mene u gradu ne možeš da nađeš ni najobičniji posao fizikalca ono kopanje kanala,nošenje džakova i sl. To što ti pričaš je bilo pre oko tri godine sad nema.Videla sam oglas za berače malina msm tip daje hranu i smeštaj ali kila se plaća 22 din. a radi se 14 sati i ne radi se kad pada kiša...ajd kada si ti tako spreman za teške napore jer bi mogao da odstojiš jedan dan na nogama 14 sati za 1200 dinara? Jel znaš koliko treba da bereš da bi nabrao kilogram malina jer su one lake?

Ne bih bas rekao.

Znam ja zeno od kad traje ova situacija,poznati su mi i koreni odakle se sve to stvorilo,a znam i kako bi danas sve to trebalo izgledati .Svugde je nervoza kad se ostane bez posla,prazan stomak je prazan stomak;i ovde i u Americi.....samo tamo je ipak nekako lakse da se ponovo uskoci u sedlo.

Pa o tome ti govorim jer jedna je situacija kada ti ostaneš bez posla i možeš da ga barem za mesec dana nađeš a drugo je to kada je neizvestan vremenski period kada ćeš ga naći.:aha:

Kome prodati lekovito bilje?

Рекао сам једном, и рећи ћу опет- посла (не и сталног радног односа) у Србији нема само за оног коме се може да га нема. Досадише људи који кукају, али на неки волшебан начин ипак прегурају до првог. То како су послови плаћени је већ друга (прилично тужна) прича.

Рекао сам једном, и рећи ћу опет- посла (не и сталног радног односа) у Србији нема само за оног коме се може да га нема. Досадише људи који кукају, али на неки волшебан начин ипак прегурају до првог. То како су послови плаћени је већ друга (прилично тужна) прича.

Dođi u provinciju pa onda nešto reci.Ne bi bio BG toliko prenaseljen da ljudi imaju gde da rade u svojim mestima.:aha:

Dođi u provinciju pa onda nešto reci.Ne bi bio BG toliko prenaseljen da ljudi imaju gde da rade u svojim mestima.:aha:
А шта мислиш да сам ја из хира подстанар у Београду? Код куће посла у сттруци једноставно нема.
Али није у томе поЈента- онај ко стварно нема ћути и ради и гута свашта- магистри који продају на бувљаку, факултетски образовани физикалци... Јесте понижавајуће, али 'леба се мора јести.

За живот се може имати из следећих извора:
-Од сопственог рада
-Од туђег рада (маме, тате, супружници...)
-Од распродаје (или ређе рентирања) имовине

Ко нема нешто од ова 3 остављен је да цркне, и то је тужна истина.

Back