kako funkcionisu ECTS bodovi

gost 434317

Početnik
Poruka
23
može li mi neko pomoći da razumem ove ECTS bodove.
Studiram na UCG (u CG sam), i prva sam godina ETF SPR smjera, i želio bih da imam mogućnost nakon završenih osnovnih studija da upišem specijalističe kao i magistarske, i takođe čak i doktorske ako ikada budem želio.

Al ono što me budi, jeste, da se za ulaz u specijalističke studije (posle osnovnih), traži valjda 180 ECTS bodova.
A ja sam mislio da se nešto traži da ja imam neki prosek više od 8 ili 8.5, ali u svim dokumentima, nekim pravilnicima nigde ne pominju da moram imati ikakav prosek ičega, msm, piše nešto, ali ne znam šta to predstavlja, možda za rangiranje, nzm.

U prilogu je neki pravilnik o tim postdiplomskim studijama, gde valjda piše o tome...
Na 3 strani, je ono što me zanima, UPIS NA POSTDIPLOMSKE STUDIJSKE PROGRAME

ali ne razumem kako to funkcioniše

ovaj deo mi je nejasan (tiče se tog bodovanja)
Kod:
Rangiranje se vrši nakon bodovanja.
Bodovanje se vrši tako što se ocjenama u skladu sa ECTS skalom dodjeljuje:
-
ocjeni A 10 bodova
-
ocjeni B 9 bodova
-
ocjeni C 8 bodova
-
ocjeni D 7 bodova
-
ocjeni E 6 bodova
Dodijeljeni broj bodova množi se sa odgovarajućim brojem ECTS kredita za svaki predmet i tako dobijeni proizvodi se
sabiraju.
Konačni broj bodova određuje se tako što se dobijeni zbir prvo podijeli sa ukupnim brojem kredita na studijskom
programu, a zatim i sa brojem semestara provedenim na prethodnom nivou studija.

Eto, na primer, sad imam završne ispite (kao što i imam..), i ako se predmeti boduju po ECTS bodovima ovako:
Kod:
engleski 2
PRINCIPI PROGRAMIRANJA 6
OSNOVI RAČUNARSTVA 6
OSNOVI ELEKTROTEHNIKE 6
APLIKATIVNI SOFTVER (TEKST PROCESORI)  5
INŽENJERSKA MATEMATIKA 5

Nejasno mi je, ovo. Ako ja na primer jedostavno polozim predmet, iako je 51 bod, i tako sve ove predmete polozim, cak iako ih polozim sa 51 boda, znaci minium koliko se trazi da se predmet smatra polozenim.
Da li mi se na neki način, da tako kažem, prepolovljavaju ti ECTS bodovi, ako imam minimalno bodova za prolaz (51 bodova)
Il ću ih i dobiti full koliko daje taj predmet iako sam ga polozio sa 51 boda..

Koliko u tom slučaju ja dobijam ECTS bodova ?
Trebalo bi da dobijem punih koliko i nosi taj predmet, zar ne? Jer je bitno da je polozen, bez obzira na ocenu, smatra se polozenim, i pošto je ovo jedan semestar, to bi i bilo 30 ECTS bodova, tako, jedna godina je 60 ECTS bodova.

Što valjda znači ako jedostavno završim sve 3 godine (kolko i traje), sve predmete, samim time što sam položio te predmete, meni se pruža mogućnost da idem na specijalističke, magistarske i doktorske.
Naravno, jasno mi je da je za magistarske potrebno više ECTS bodova od osnovnih studija, al to onda se misli, da sam završio specijalističke prve, jel da?
Tako i za doktorske, da sam završio sve 3 navedeno prethodno.

I još jedan fajl, za upis na doktorske studije se trazi 300 ECTS bodova, što znači da je polozeno sve prethodno navedeno jel da?
(na 6 strani prilozenog dokumenta)

Prilozi

U prevodu, totalno je nebitno da li ti je prosek 6,21 ili 9, 97, ako si resio resio si i postajes naucnik...
da, vidim onda...

znači, kako god da ga završim, imam priliku da upišem master.

baš super.

no, sam negde video, da taj prosek može za profesora služiti da profesor bira koga da mentoriše, i pa valjda to zavisi od profesora.
al u slučaj da je neko sa najmanjim prosekom prošao, i nijedan profesor neće da ga mentoriše, da li će ipak neko morat da mu bude dodeljen il kako..?

Hej. Da, bez obzira na ocenu koju dobiješ na nekom predmetu, ti nakon položenog ispita stičeš ESPB za taj predmet. I nakon položenih svih ispita 180 tri godine, 240 ESPB za četiri godine. Ti bodovi odlučuju za dalje školovanje....

A prosek je bitan naravno. No, naravno da ćeš imati mentora, na svakom faksu je to drugačije kako se određuje mentor. Prosek utiče na to da li će te negde primiti u inostranstvu, a kod nas i da li će te zaposliti. Ali opet, puno faktora tu ima.

Колико ја видим број бодова и ECTS кредити су две различите ствари.
Ако положиш све испите са осмицама на крају факултета имаш свих ECTS 240 кредита.

А за бодовање за постдипломске се сваки ECTS кредит множи са 0.8, па онда имаш само 192 бода. Ако си продужио школовање још једну годину онда то делиш са 8+2=10 семестара и добијаш 19,2 бода. Ко је имао све десетке и завршио у року онда има 240/8 = 30 бодова. Наравно, испити који носе више ECTS кредита имају већу тежину у укупном броју бодова, само се то не види у примеру јер је претпоставка да су све осмице.

Да ли ћеш моћи да упишеш зависи од тога колико се људи пријави те године и који будеш на листи. Можда има и још нек услов, рецимо да без обзира на то што си изнад црте, не можеш ако имаш просек мањи од 8 или 9...

Back