Kako do slave?

Pozdrav! Pitanje iz naslova me intrigira vec duze vreme. Naime, nemam slavu. Roditelji su mi se razveli odavno, bio sam klinac tako da pitanje slave ranije nisam potezao. Ono sto znam je da mi otac nije ima slavu. Kako, zasto.. u to ne zelim da ulazim. E sada, kada sam osnovao svoju porodicu zelim da imam slavu. Nikada nisam bio za one slave od po 3 dana, haosa i guzve..za mene je slava ikona, kolac, sveca i zito. Sve ostalo je - ako zelimo i imamo mogucnosti.
Da li je neko od vas uzimao slavu naknadno i kako ide procedura i da li je to uopste i moguce?

Немогуће је да се у твојој породици са очеве стране није славила слава (ако су Срби). Претпостављам да те је мајчица довољно удаљила од очеве породице, али треба се мало помучити твој деда или прадеда су сигурно славили славу!

Мислим није проблем да човек сам одабере неког свеца ког ће да слави, али поента приче и јесте да се слави оно што се у породици славило од вајкада. Некада је за утврђивање порекла много битније било коју славу неко слави него само податак о презимену!

Немогуће је да се у твојој породици са очеве стране није славила слава (ако су Срби). Претпостављам да те је мајчица довољно удаљила од очеве породице, али треба се мало помучити твој деда или прадеда су сигурно славили славу!

Prvo, glupo je da mi tako govoris, da mi majku nazivas 'majcicom' i to ironicnim tonom i jos nabedjujes da me je odvojila od oceve porodice..to je sve moj problem, zar ne? Ako je uopste tako!
Drugo, da mogu da dodjem do podataka da li su i sta slavile dede i pradede, mislis da bih bio ovde sa ovim pitanjem?

Pedja, naisvežija informacija za tebe. Na sajtu www.beograd.rs imaš spisak pravoslavnih hramova, sa adresama i telefonima. Pošto sam bila u dilemi kojoj crkvi pripadam, jer su mi 3 crkve relativno blizu, krenula sam da zovem jednu po jednu. Iz prve pogodih koja je moja. Lepo su mi objasnili kad je naš sveštenik tamo. I najbitnije, možeš da uzmeš koju hoćeš slavu, bez obzira koju su slavu tvoji slavili ili ne.:bye:

Bas tako.Zvala sam telefonom. Mi pripadamo crkvi Sv. Trojice u Gospodara Vucica. Kao sto sam ti napisala u predhodnom postu, proveri gde i kod koga pripadas.Ja odoh u nedelju kod svestenika sa muzicem da se dogovorimo oko slave. Mislim da sam za ovu godinu zakasnila, jer moram da nabavim ikonu, a evo uparvo polemisamo o slavi.Mislim da ce biti Sv. Arandjeo.

Ja ne kupujem antikvarnicu.Pitala sam za ikonu. Pitala sam ko ima dobronameran savet ili preporuku. A po čemu si ti zaključila da je ovo glupo pitanje?

Zakolutala si očima pa je bilo jasno da si ironična...
U tom duhu sam ti i odgovorila...

Ne pričam o antikvarnici već o slici...

A glupo je jer je raspon cena ogroman... o tome ti i pišem...
Možeš kupiti za 1000 dinara ili za 10000 evra... pa i više...

Мислим није проблем да човек сам одабере неког свеца ког ће да слави, али поента приче и јесте да се слави оно што се у породици славило од вајкада. Некада је за утврђивање порекла много битније било коју славу неко слави него само податак о презимену!

По мени би то био приоритет, а једино ако је немогуће утврдити породичну славу, у договору са супругом одабрати нову или прихватити њену.

Не знам да ли ћу погрешити, али пао ми је на памет пример где је очева слава била позната, али због лоших односа са њим и читавим делом фамилије није сачувана, већ одбачена и одабрана нова. То је грешка и тиме се само ствара подлога да будућа поколења на сличан начин раскидају са традицијом у случају сукоба са својим родитељима, јер им се такав пример даје.

У оним смутним временима, синови-атеисти који су попљували своје очеве због њиховог православља, доживели су да по њима данас пљују њихови синови који нису атеисти. Они синови-атеисти који су поштовали своје родитеље-вернике, доживљавају да и њих поштују њихова деца која су верници. И обрнуто, нови верник који попљује и презре своје родитеље због њиховог атеизма, ризикује да, вођена његовим примером, његова деца попљују и њега, ако одаберу да не буду верници.

Back