Kako do prava ljudi sa mentalnim zdravljem?

Feelgrim

Početnik
Poruka
32
Još uvek me prožima groteska kada se setim scene iz SBPB Kovin, kada je trebalo da dođe inspekcija a mi smo kačili slike i spuštali su nas u prizemlje da se pretvaramo da igramo domine i čoveče ne ljuti se. Kada je inspekcija otišla skidali smo slike i vraćali sve na staro.
Ali i ozbiljnije stvari su se dešavale. Po prijemu u bolnicu dešavalo se da mesec dana ne razgovaram sa lekarom. Kada odbijem da pristanem na lečenje, svejedno me zadrže pa ucenjuju i izluđuju da bih pristao da potpišem. Seku kosu i bradu koje puštam a vaške gmižu po telu. Stojim u redu na brijanje a ispred mene istom mašinicom brijaju međunožje drugim pacijentima.
Ima i gorih stvari: Doktorka je zavela u karton da koristim narkotike bez da me obavesti da mi je droga nađena. Mene su u bolnicu doveli kao prosjaka i neko mi je sigurno namestio. Kada sam socijalnoj radnici rekao da trpim nasilje u porodici ona je odbila da reaguje jer "nije videla". Nije se čak ni potrudila da razgovara sa ocem. Osim toga, zahtev za uvid u karton se ne uvažava a pravo na samoinicijativno napuštanje tih stravičnih i nehumanih uslova se takođe ne uvažava. Pored toga, na prijemu se moje reči izvrću, pišu se netačne informacije o meni da bi se opravdala hospitalizacija. Bio sam i u drugim bolnicama na pregled i znam da nemaju pravo da me zadrže ako ne dam pristanak.
Šta je najgore? Tokom poslednje hospitalizacije prećeno mi je smrću jer sam rekao tehničaru da ću da prijavim njegovo nasilje nad dva nedužna pacijenta:" Naćiću te gde god da si. Ni pod kamenom te neće naći". A video sam i scenu teškog nasilja: Trhničar je do krvi tukao pacijenta jer nije radio njegov posao, brinuo o pacijentu na intezivnoj koji se odvezao. A taj pacijent koji je pretučen je na Leponeksu, i često ne spava noću jer nadgleda pacijente. Prijavljivao sam nasilje u porodici, hapsili mene da ih ne bih više zvao. Saznao sam da se moje izjave prepravljaju.
Sve institucije do ombudsmana sam probao, ali nije bilo efekta.

Jbt kakav horor! Sta reci na ovo...Pokusaj nekako da izadjes u javnost sa ovim informacijama, kucaj na sva vrata, objavljuj svugde, stampaj na papirima pa lepi po gradu. Ovo je hitna stvar. Jadni ti ljudi tamo, a ti sa njima...
Mnogo mi znači da ima bar neko da razume. Jeste veliki problem, ja nemam bezbednu ustanovu da se rehabilitujem kad mi se sloši. A znaš kako divnih i načitanih ljudi ima u Kovinu kojima život zgažen. Jednom divnom pacijentu obećali da ga puste ako završi eksperiment sa lekovima, i kada se završilo samo ga prebacili na drugo odeljenje. Kada se pobunio komirali ga lekovima. Pišem svuda, i u zemlji i van zemlje, srećom, znam malo strane jezike. Valjda će neko da reaguje.
Hvala ti na razumevanju.

Ovo je za greentext. Većina Srba nisu belci, ovakva iskustva su dokaz. Živimo u divljini sa zverima. Šta god im se donira, malo našeg zdravstva zna to sve da održava i da se upristoje kako teče vreme. "Understanding India" od Jayant Bhandai-a treba pogledati, samo što ne jedemo govna i pijemo urin kao i oni, a možda malo ko zna. Jadan Srbin kojeg mora drugi Srbin da leči.

Ne znam jel moguce da se organizuje neka pobuna medju pacijentima tamo... Stvarno ne razumem to monstruozno postupanje prema ljudima...Ne vredi, otisli smo totalno u k.rac kao drzava i kao drustvo, pitanje je jel zasluzujemo spas... Mnogo mi je zao zbog svega toga tamo, nadam se da ces uspeti...

Ne znam jel moguce da se organizuje neka pobuna medju pacijentima tamo... Stvarno ne razumem to monstruozno postupanje prema ljudima...Ne vredi, otisli smo totalno u k.rac kao drzava i kao drustvo, pitanje je jel zasluzujemo spas... Mnogo mi je zao zbog svega toga tamo, nadam se da ces uspeti...
Teško da može bilokakva pobuna da se desi, lekovi koje oni daju utiču i na libido i na inicijativu i ego. Ja kad izađem iz bolnice treba mi nekoliko meseci da shvatim šta se dešavalo i to tek pošto izbacim neke lekove iz upotrebe. Lažu, manipulišu, ko da nadmudri doktore? Meni kaže ako potpišeš saglasnost pustićemo te kući, ja potpišem, on me prebaci na drugo odeljenje. Pitam doktora koje su mi opcije ako ne potpišem ili potpišem,kaže:ako ne potpišeš produžavaš sebi lečenje, ako potpišeš produžavaš sebi lečenje. Jednom sam proveravao lekove da vidim koje pijem, tehničar se razvikao:" Šta ti misliš, gde si došao?" Kada sam rekao da mi se jede omlet, servirka se razbesnela "Kad budeš jeo svoje onda imaš pravo". Kao u Oliveru Tvistu. A lekara ne vidim ni po mesec dana kada odem, jedu dane života kao da su njihovi. U većini bolnica zadržavaju po šest nedelja, to je norma. A u Kovinu mesecima. To je vaspitna ustanova, mislim da tamo šalju one koji se zamere državi.

Zakon dosta stiti prava pacijenata na polju mentalnog zdravlja, ali institucije su institucije..

Medjutim , drustvo je jako zaostalo , osudjujuce i to je onda okruzenje da lekari budu losi...
Jer se povedu za drustvom..
ili jednostavno nemaju vremena, kad se bolje pogleda 70% ljudi u Srbiji je puklo, nije normalno , ali nije puklo...
Logika je nepostojeca rec za Srbe, dobro psihologika je jos gora rec da bi postojala za takve..

Ali stvarno logika je toliko prozeta sa sociopatologijom, da je cudno ako se neko ko je manje obrazovan ili manje svestan snadje u tim zapletima sta ustvari drustvo od njega trazi ili odobrava..

Opet ne mozes da osudis ni lekare jer su prenatrpani , a etika u Srbiji nije poznata rec, osim ako ne podrzava diktatore i nasilje...

Uvek treba reagovati , jer zakon dosta stiti pacijente koji imaju problema sa mentalnim zdravljem..
Stiti ne povaze uvek...

Srbija je tu mozda bolja od ostalih zemalja u regionu...
Naravno SNS i vucic ni malo ne pomazu kad je ova oblast u pitanju , jer nacin ponasanja cele vlasti i medija danas je kao stvoren za paranoicne, otudjene od realnosti i sociopate...

Ako se tako gleda, lepo moze da se postavi pitanje, sto su ovi napolju , a ovi sto su unutra....i odgovor je , ovi su napolju jer im prija da su napolju , agresivni su i dominantni , a ovi sto su unutra, njima prija da budu unutra jer su asocijalni i zeljni da nadju mir, a ne da kinje druge...
To je jedini kriterijum danas za razdvajanje unutra spolja...
A za to nije kriva medicinska struka, nego politika...
Posle 35 godina blesavila, ni pametan ne moze da ako nije elokventan da se jasno izrazi sta mu je tacno suludo...
A kamoli neko ko ima problema da nadje pravu rec, da se izrazi ili da uopste slozi recenicu , nije elokventan i kraj...ne mora obavezno da bude tup ko cosak.

Back