Pa želim da deinstaliram neke fabrički instalirane aplikacije, a za to je potrebno da se ima root pristup. Isto tako, hteo bih da prebacim neke aplikacije na memorijsku karticu i time oslobodim prostor na telefonu, a to po difoltu nije moguće. Itd.
Primetio sam da je Android vrlo slično strukturisan kao i Linuks, ako ne i potpuno isto. Što se tiče iskustva sa Linuksom, pa eto, svojevremeno sam ih gradio "from scratch", preko CLI; Gentoo mi pada napamet, Vector ... -- sve to jer me je zanimalo kako je napravljen i kako funkcioniše. E sad, isto tako me zanima i ovaj Android, u kolikoj meri je Linux a u kojoj meri se razlikuje, ako ima razlike neke. Vidim da je ipak, kako mi izgleda, mnogo manje "istražen" nego Linux, upravo s toga što postoje te mogućnosti da stvari "pođu naopako". A opet, možda nisam dovoljno čeprkao da pronađem i informacije o tome kako se može sasvim bezbedno isprepodešavati sistem. U tom smislu, svaka je smernica dobrodošla te vrlo cenjena; neka literatura, priručnici, tutorijali, hardverske specifikacije telefona, kao takvih itd.