Kako da ustedim novac?

Cao imam 15 godina, i trosim previse novca mesecno.. Problem je u tome sto ce mi nestati novac jako brzo ako ne pocnem stedeti. Kako da ustedim pare?
Novac mozes da ustedis,vrlo lako i brzo.Cim vidis nesto sto ti se svidja,ili ti je potrebno,ti jednostavno to nemoj da kupis.Tako malo danas,malo sutra,
i eto ti usteda,za vrlo kratko vreme.Kupuj samo najjeftiniju hranu,i to u najmanjim kolicinama.Neces verovati,kako ce ti kasica "prasica",brzo biti debela
od ustedjenog novca.Pozdrav tebi,i drzi se mojih saveta.Jednoga dana,bices mi zahvalan na savetima.

Ja sam ranije trošio nenormalno. Međutim, vremenom sam uvideo da je to rasipanje novca zarad fizičkog zadovoljstva (hrana, piće), a ništa mi ne ostaje. Onda sam prešao da štedim za patike, kaput itd. I kada dobiješ tipa kaput za koji si štedeo, osetiš da je vredelo. Jer ako imaš novac i sve potrošiš na hamburgere, posle imaš osećaj krivice i presedne ti hrana.

Mangup sa 15 dina u doopetu,želi sve da oseti na koži,zato troši,nije njegovo (u stvari kreće i treba da razvije) da štedi.
Ako je sa sela,za alkohol može da se snadje,pravi se privatno vino,rakija,..za duvan jbg..poskupeo..osim ako ga ne mrzi da uvija i vadi pred drugarima pravljenu cigaru..njegove godine su godine proživljavanja,ali neka povuče ručnu malo...zbog korone i tako to..nema se...jbg....nije živeo u 90im,pa da tek vidi,šta je ...

Mangup sa 15 dina u doopetu,želi sve da oseti na koži,zato troši,nije njegovo (u stvari kreće i treba da razvije) da štedi.
Ako je sa sela,za alkohol može da se snadje,pravi se privatno vino,rakija,..za duvan jbg..poskupeo..osim ako ga ne mrzi da uvija i vadi pred drugarima pravljenu cigaru..njegove godine su godine proživljavanja,ali neka povuče ručnu malo...zbog korone i tako to..nema se...jbg....nije živeo u 90im,pa da tek vidi,šta je ...
Ne pijem, ne pusim ne hvalim se, a i sto sta od para sam sam zaradio 😊

Loš savet. Štedeti je dobro ako se kasnije ulaže radi većeg profita. Danas bogat, sutra sav novac izgubim, štedeo nisam, ništa u banci nije ostalo, i? Koliko je vredelo to što sam zarađivao puno?

Niko se od sopstvenog rada i štednje nije obogatio, jer novac uvek nadje način da se provuče kroz prste. Taman si uštedeo neku paricu i pojave se neplanirani troškovi koji te opet vrate na veliku nulu. A od nule se jako teško odlepiti. Uspeh je kad tvoj novac krene raditi i zaradjivati za tebe.

Niko se od sopstvenog rada i štednje nije obogatio, jer novac uvek nadje način da se provuče kroz prste. Taman si uštedeo neku paricu i pojave se neplanirani troškovi koji te opet vrate na veliku nulu. A od nule se jako teško odlepiti. Uspeh je kad tvoj novac krene raditi i zaradjivati za tebe.
Hmmm, šta znam. Poznajem eto jednu osobu koja jeste. Ali dobro, ne uklapa se u model o kojem pričaš.

Ne pijem, ne pusim ne hvalim se, a i sto sta od para sam sam zaradio 😊
Probaj ovako-ako dobijas od roditelja odmah 10ili 20% stavljas u stranu.Ono sto sam zaradis, ako ti je to dodatni prihod 20-30%.
I videces da taj deo neces ni osetiti,a gomila ce da se polako skuplja.
Posle mozes da povecas iznos koji ostavljas, sve dok imas za osnovne stvari...
I postavi cilj-skupljam za more/ jaknu/ dzordanke,nebito,tako ce te manje vuci da potrosis za glupost.
I ako ti treba naprimer 200e da nesto kupis,kupuj kad imas vise,naprimer 220 ili 250,psiholoski momenat da ti ipak nesto ostane...

Probaj ovako-ako dobijas od roditelja odmah 10ili 20% stavljas u stranu.Ono sto sam zaradis, ako ti je to dodatni prihod 20-30%.
I videces da taj deo neces ni osetiti,a gomila ce da se polako skuplja.
Posle mozes da povecas iznos koji ostavljas, sve dok imas za osnovne stvari...
I postavi cilj-skupljam za more/ jaknu/ dzordanke,nebito,tako ce te manje vuci da potrosis za glupost.
I ako ti treba naprimer 200e da nesto kupis,kupuj kad imas vise,naprimer 220 ili 250,psiholoski momenat da ti ipak nesto ostane...
Ne brate.. Imam dobru dj opremu i letos sam isao po rodjendane i pustao sam muziku. Svi su bili zadovoljni svi su me hvalili jer je cena bila primamljiva a kvalitet za te pare nemoze bolji da bude. Cak u 3 navrata sam iznajmio opremu lokalnom kaficu gde je nastupao neki bend i neophodna im je bila oprema. Od iznajmljivanja sam uzeo 130€ a od rodjendana skoro 400€. Al sada je zabranjeno okupjanje za slave i takve stvari tako da nista od toga.

Back