Kako da unapredite audio sistem u vasem vozilu

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Svako od nas se suocio sa ovim problemom u sadasnjosti i proslosti.

Imate vozilo koje odgovara vasim potrebama ali audio sistem vozila nije na nivou kojem zelite - zelite nesto kvalitetnije bolje itd.

Promena obicno pocinje od cd plejera, potrebno je da prvo nadjete cd plejer koji se poklapa po velicini slota vasoj postojecoj rupi. Oni se dele na single DIN , takvi 90% pasuju na vecinu vozila, double DIN oni zauzimaju 2 slota . Takodje negde se uklapaju samo oni sa kojih se ne skida plocica, negde oni sa slajdom tj ekranom koji izlazi a negde svi.

Da bi saznali koji modeli pasuju na vase vozile najbolje je da odete na sajt www.crutchfield.com ukucate model vozila kojeg posedujete i tacno cete videti koji modeli pasuju na vase vozilo.

Sada postoje sistemi za gotovo svako vozilo cd plejeri sa bluetooth integracijom, gps navigacijom, dvd plejerom i mnogo drugim stvarima.

Takodje da bi izbegli secenje zica i adaptera,

Ako ni posle zamene plejera nemate vama zadovoljavajuci kvalitet zvuka , onda je potrebno da izvrsite promenu zvucnika , dodate dodatno pojacalo ili subwoofer.

Preporuka je da zvuznici budu duplo jaci od snage koja se na njih pusta.

Ako neko ima jos neke preporuke dobrodosao je da se ukljuci u diskusiju :)

Tihi, Tihi. . . Pricas o nekim stvarima, a zaboravljas najbitnije detalje. One koji mogu da te stanu zivaca vise nego instalacija samog uredjaja. USB i kartice su najbolje, slazem se ali i one znaju da daju svoje probleme. Za pocetak na njih ne mozes da pises i brises do mile volje i one imaju neki rok trajanja pa ce pre ili kasnije crci. Sad da li ce to biti za godinu dana ili pet ko zna. Ali pre ili kasnije i njima dodje kraj. Drugi problem lezi u formatiranju istih. Ako je uredjaj starijeg datuma kompatibilnost mu moze biti probelm. Na primer ja imam dve Alpine (X305s i CDE-102) i obe imaju isti problem, zastarele. U kom smislu, USB flash mora biti formatiran kao FAT32, NTFS ne prihvata i ne zna da cita. Sustinski to nije problem, ali ipak jeste ako USB stoji stalno u autu, jer vremenom desice se da stavljanje nove muzke na USB moze postati problem, bad sectors i sl. I upravo zbog tih gluposti meni je stradao jedan USB. Jos jedan problem koji moze da se javi na relaciji FAT32-NTFS je da FAT32 moze imati najveci fajl od 4Gb, sto ce reci ako hoces da snimis flim i da das recimo deci da ga gledaju pozadi dok vozis, film ne sme biti u fajlu vecem od 4Gb, inace ga ne mozes snimiti na USB, a samim tim neces ga ni u autu gledati. Takodje velik probelm moze biti ako je radio napravljen da mozes da povezujes telefone i neke druge uredjaje. Problem nastane kad izadje nov uredjaj, ne mora da znaci da ce se nuzno lako povezivati sa radijom, cak sta vise moze se desti da ga radio uopste ne prepozna (to se meni desilo, radio je iPhone ready, konta iPhone 4 ali ne i 5, samo da naglasim ja sam to povezivao sa kablom jer radio nema BT). Takodje problem moze postatii velicina USB-a. Recimo da imas USB od 500Gb i da ti je na njemu samo muzika. Ako je uredjaj starijeg datuma, ne mora da znaci da ce tvoj radio da vidi svih 500Gb, sasvim moguce da ce videti 32 ili 64 ili koliko vec i to je to. Pa sad tvoj USB od 500Gb ti ne vredi vise od toliko koliko radio cita.
Nekada je na CD plejerima takodje znao da bite problem i bit rate za MP3. Ako MP3 nije u odredjenom opsegu, ovaj ga jednostavno ne konta. Doduse to je bio problem vise sa uredjajima pre 10 godina, ali ne bi me cudilo da se i danas tu i tamo nekom proizvodjacu tako nesto ne potrkrade kad rade uredjaje za jeftinija trzista i sl.
Tako da sve je to lepo sto oni rade, medjutim treba paziti malo vise i na ove druge stvari jer uredjaj lako moze da postane bezvredan i ako ovako na papiru izgleda super.
Sto se tice proizvodjaca, ako se nevatram u Micibisiju sma imao infiniti i nije bio neki (ni po kvalitetu zvuka, a ni po kvalitetu samih uredjaja). Kad sam ga zamenuo sa Alpine, onda sam imao puuuuno veci uzitak u muzici (CDE-102 za radio i 4 SPE-6000 zvucnici). Sad na BMW-u imam X305s za radio i HK za zvucnike i to je onako, skroz druga prica. Kad pustim muziku kao da imam simfonsiki orkestar u autu. . . Sad je i tom HK doslo vreme da se menja, pa se jos razmisljam sta i kako da radim. Da li da ga menjam za Alpine ili da samo promenim par zvucnika sa novim i idalje ostanem na HK.

Inace Baraba dosta zna o ovim stvarima i kad sam menjao zvucnike u Micubisiju pre 2 godine sa njime sam se konsultovao, medjutim ne znam da li jos uvek dolazi na forum i sta je sa njim. . . Ali on je bio najstrucniji za ove stvari. . .

infiniti nema dobre plejere ali ima dobre zvucnike .

Ako ti imas neko iskustvo drugo bilo bi mi drago da ga cujem...

Od plejera koliko sam uspeo da procitam najbolji su Kenwood, Pioneer i JVC . Alpine koji je nekada vazio za top izgleda da trenutno kaska za ovim vodecima. E sad ko i za sve i ovde vazi pravilo koliko para toliko i muzike.

Mada ima dosta veoma skupih uredjaja tj plejera koji imaju za nas vecinu neke totalno nebitne funkcije kao na primer siriusxm podrska, to je koliko znam satelitski radio koji radi samo u americi tj evropa nije pokrivena tako da je glupost uzimati uredjaj sa time ako si u Evropi.

Generalno za vecinu je najbitnija sto kvalitetnija reprodukcija zvuka i tu koliko vidim kenwood i pioneer vode .

E sad nisu svi audiofili vec samo traze da mogu da pustaju sto veci broj pesama sto lakse i tu vec ima dosta razlicitih jeftinih resenja.

Sve u svemu po meni najbitnije je kad se unapredjuje muzika, da se uzmu i oni adapteri sa fabrickog konektora na ovaj aftermarket jer dosta olaksava posao povezivanja i sve drzi u fabrickom sistemu tako da sutra uvek mozes da skines taj novi plejer i vratis stari ako prodajes auto.

To sto si napisao za formatiranje vezano za fat i ntfs znam odavno jer sam se time susretao na racunarima prilikom transfera vecih fajlova od 4 GB (filmova).

Pozdrav.

Prvi put cujem za ovaj Eonon ali nisam ostao ravnodusan posle pregleda sta moze.
A i ove cene sa popustom su prilicno dobre i ja bi se otvorio za ovakav uredjaj jer stvarno ima velike mogucnosti.
Npr. ovaj za VW kosta svega 238 eura sto je otprilike kao jedan ozbiljniji CD plejer?:eek:

Sto se tice inace plejera moram da vam saopstim cinjenicu da su zvucnici mnogo vazniji u kolima od plejera i poslusajte koreanske automobile koji imaju neverovatno dubok zvuk a sve je to zbog starog kartona na zvucnicima koji daje tu dubinu. Tu mozes da nakacis sta hoces i zvucace solidno a na one zvucnike sa polipropilenskom membranom vec mora da se obrati velika paznja sta staviti.
Infiniti koji su pomenuti mozda imaju neke vrh serije koje daju dobar zvuk ali ja sam se nagledao tih zvucnika gde se membrana bukvalno pocela topiti na suncu sto govori da je ta serija skart.
I sam Kenwood plejer nema ni blizu zvuk kao sto ga ima Pioneer jer nema tako ciste visoke tonove i ima malko muljav zvuk a zapamtite da nije sve u snazi i basovima jer najlakse je nakaciti vufer i eto basova ali nigde kvalitetnog zvuka.
Da je zvuk kvalitetan dokaz treba da vam bude to sto i na vecim brzinama ne morate da ga mnogo pojacavate a obicno u nekoj srednjoj klasi kola mora da bude pojacan na pola da bi nesto culi a tad je to vec glasno. Noviji automobili imaju dosta bolje reseno ozvucenje u odnosu na starije i prakticno ne treba dodavati nista.

infiniti nema dobre plejere ali ima dobre zvucnike .

Ako ti imas neko iskustvo drugo bilo bi mi drago da ga cujem...

Od plejera koliko sam uspeo da procitam najbolji su Kenwood, Pioneer i JVC . Alpine koji je nekada vazio za top izgleda da trenutno kaska za ovim vodecima. E sad ko i za sve i ovde vazi pravilo koliko para toliko i muzike.

Mada ima dosta veoma skupih uredjaja tj plejera koji imaju za nas vecinu neke totalno nebitne funkcije kao na primer siriusxm podrska, to je koliko znam satelitski radio koji radi samo u americi tj evropa nije pokrivena tako da je glupost uzimati uredjaj sa time ako si u Evropi.

Generalno za vecinu je najbitnija sto kvalitetnija reprodukcija zvuka i tu koliko vidim kenwood i pioneer vode .

E sad nisu svi audiofili vec samo traze da mogu da pustaju sto veci broj pesama sto lakse i tu vec ima dosta razlicitih jeftinih resenja.

Sve u svemu po meni najbitnije je kad se unapredjuje muzika, da se uzmu i oni adapteri sa fabrickog konektora na ovaj aftermarket jer dosta olaksava posao povezivanja i sve drzi u fabrickom sistemu tako da sutra uvek mozes da skines taj novi plejer i vratis stari ako prodajes auto.

To sto si napisao za formatiranje vezano za fat i ntfs znam odavno jer sam se time susretao na racunarima prilikom transfera vecih fajlova od 4 GB (filmova).

Pozdrav.

Koliko znam Micubisi je radio sa Infinitijem i te sam sve zamenuo sa Alpinama i bilo je odlicno. Mada da budem iskren, kad sam menjao zvucnike zamenuo sam i sve instalacije tako da je i to doprinelo boljem zvuku na kraju. . .

Sto se tice funkcija, slazem se. Mozes imati milion, ali sta ce ti kad koristis 2-3. Ja sad samo koristim USB i to je to. Malo me zivcira to sa FAT32 ali OK, zivi se i sa tim. Lepo rade, odlicna reprodukcija i ja sam zadovoljan. To sto kazes za adaptere, to ima svoje dobre i lose strane. Dobara, lako i jednostavno ga povezes i odvezes, losa strana koliko je tebi lako to da odradis, toliko je i lopovu lako to isto da odradi kad ti krade auto. Dovoljno mu je da zna kakav je radio u pitanju i za cas posla, ode radio. Na micibisiju pre no sto sam ga prodao, toliko sam se upraksao u zameni radija, da mi je cela promena sa jednog na drugi (pod uslovom da imaju adaptere) trajala ispod 15 min. . .

Posto si to radio onda znas kolika to glavobolja moze biti, onda mozes i da zamislis kako je to kad ti se desi na radiju. . . A jos povrh svega kad krene da te zaj. . . sa formatima, nece ovo, te nece ono. . . Da odlepis :lol:
Tako da kod novih uredjaja ja bi i taj deo naglasio. . .

za dobar zvuk nije bitno samo dobar radio i skup ,, bitnoje Ozvučenje i kvalitetni zvucnici i dobar raspored zvucnika ,,

u italiji kupio Eonon strava od radia

Sto se tice inace plejera moram da vam saopstim cinjenicu da su zvucnici mnogo vazniji u kolima od plejera i poslusajte koreanske automobile koji imaju neverovatno dubok zvuk a sve je to zbog starog kartona na zvucnicima koji daje tu dubinu. Tu mozes da nakacis sta hoces i zvucace solidno a na one zvucnike sa polipropilenskom membranom vec mora da se obrati velika paznja sta staviti.
Infiniti koji su pomenuti mozda imaju neke vrh serije koje daju dobar zvuk ali ja sam se nagledao tih zvucnika gde se membrana bukvalno pocela topiti na suncu sto govori da je ta serija skart.
I sam Kenwood plejer nema ni blizu zvuk kao sto ga ima Pioneer jer nema tako ciste visoke tonove i ima malko muljav zvuk a zapamtite da nije sve u snazi i basovima jer najlakse je nakaciti vufer i eto basova ali nigde kvalitetnog zvuka.
Da je zvuk kvalitetan dokaz treba da vam bude to sto i na vecim brzinama ne morate da ga mnogo pojacavate a obicno u nekoj srednjoj klasi kola mora da bude pojacan na pola da bi nesto culi a tad je to vec glasno. Noviji automobili imaju dosta bolje reseno ozvucenje u odnosu na starije i prakticno ne treba dodavati nista.

Meni se dobro pokazala Infinity Kappa serija.

Mada sve ovo vezano za zvuk je subjektivan utisak svakog od nas.

Koliko znam Micubisi je radio sa Infinitijem i te sam sve zamenuo sa Alpinama i bilo je odlicno. Mada da budem iskren, kad sam menjao zvucnike zamenuo sam i sve instalacije tako da je i to doprinelo boljem zvuku na kraju. . .

Sto se tice funkcija, slazem se. Mozes imati milion, ali sta ce ti kad koristis 2-3. Ja sad samo koristim USB i to je to. Malo me zivcira to sa FAT32 ali OK, zivi se i sa tim. Lepo rade, odlicna reprodukcija i ja sam zadovoljan. To sto kazes za adaptere, to ima svoje dobre i lose strane. Dobara, lako i jednostavno ga povezes i odvezes, losa strana koliko je tebi lako to da odradis, toliko je i lopovu lako to isto da odradi kad ti krade auto. Dovoljno mu je da zna kakav je radio u pitanju i za cas posla, ode radio. Na micibisiju pre no sto sam ga prodao, toliko sam se upraksao u zameni radija, da mi je cela promena sa jednog na drugi (pod uslovom da imaju adaptere) trajala ispod 15 min. . .

Posto si to radio onda znas kolika to glavobolja moze biti, onda mozes i da zamislis kako je to kad ti se desi na radiju. . . A jos povrh svega kad krene da te zaj. . . sa formatima, nece ovo, te nece ono. . . Da odlepis :lol:
Tako da kod novih uredjaja ja bi i taj deo naglasio. . .

Ja sam isto u mom Micubisiju imao Infinity ozvucenje. Nije mi se svidelo to sto plejer nije imao podrsku za mp3 pa sam stavio neki pioneer koji je tada pre 10 godina bio aktuelan, tj citao je mp3 sa diska , skinuo sam i amplifier i nakacio bas alpine pojacalo i infinity woofer i zvuk je bio , barem je takav utisak bio vecine koji su se vozili u autu - fenomenalan.

Zadnjih 10 godina nisam nista investirao na tu temu , vec koristim fabricka resenja koja su ok, ali ipak nisu u klasi ovih aftermarketa po meni.

Sto se tice kradje, nesto nisam cuo skorije da su nekom krali plejer iz auta , a i vecina ima mogucnost da se skine prednja plocica pa to resava problem kradje barem ovamo kod nas.

Ne znam kako je kod vas u Americi.

Poslednja izmena:
10 pesama za testiranje audio sistema

Mnogim vozačima muzika u automobilu jedna je od osnovnih stavki za koju ne žale novac.

Međutim, isto tako većina njih ne ume da odabere kvalitetan audio sistem, tvrdi glavni inženjer General Motorsa Met Kirš koji upozorava da je za idealan audio sistem neophodno ujednačiti visokotonce, srednjotonce i basove tako da se oni međusobno ne utapaju.

Da biste proverili kvalitet zvuka na vašem novom radiju u automobilu, preslušajte ovih deset numera koje Kirš preporučuje.

•Norah Jones - Don't Know Why
Norin glas treba da bude prirodan i centriran ispred slušaoca.

•Joan Baez - Diamonds and Rust
Treba da se čuje snažan vokal i široki zvučni raspon instrumenata.

•Alicia Keys - No One
Ališin vokal mora zvučati kristalno čisto, kao i prostorni pozadinski zvuk.

•The Eagles - Hotel California
Do izražaja treba da dođe dinamički raspon početne solo deonice na gitari,
kao i snažni zvuk bubnjeva.

•Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
Bas se mora čuti jasno i kada dosta pojačate numeru.

•Black Eyed Peas - Rock that Body
Reči pesme moraju zvučati razumljivo preko snažnih, kontinuiranih tonova basa.

•Imogen Heap - Hide and Seek
Treba čuti ambijentalnost pesme, koja otvorenost gradi na dinamičnom vokalu.

•Mark Keali'i Ho'omalu - He Mele No Lilo
Slušajte ambijentalne zvukove dok dečji refren prati snažan bas.

•Johnny Cash - Bird on a Wire
Slušajte čistoću Kešovog specifičnog glasa i gitare koji bi trebalo da zvuče
prirodno i bez ikakve obojenosti.

•Radiohead - Packt Like Sardines in a Crushd Tin Box
Slušajte udarce koji dolaze iz bas-a, kao i zvonjavu čeličnih bubnjeva.

U automobilu je vrlo tesko imati kvalitetan zvuk zbog toga sto kabina automobila sama po sebi nije akusticna, i zato sto na kvalitet zvuka uticu spoljni faktori kao sto zvuk motora , spoljni sumovi, neravnine na putu i tako dalje.

Takodje 90% automobila nema nikakvu izolaciju spoljnu u vratima i ispod enterijera cime dolazi do rasipanja zvuka.

Nesto ssto mnogi ne znaju cime mogu da unaprede kvalitet zvuka u autu jeste da instaliraju materijale tzv prigusivace zvuka ispod haube vozila ili u vratima vozila, a ako zele i ispod enterijera automobila.

Njihova uloga je upravo da izoluju kabinu od spoljnih sumova kao i da zvuk koji emituju zvucnici usmeravaju direktno u kabinu tj da ne dozvole njegovo rasipanje van kabine vozila.

Cena materijala za 4 vrata je oko 100 evra

Ko zeli savrsen zvuk u vozilu po meni bi trebao da odradi sledece

1. ako zvucnici nisu kvalitetni da kupi nove iste velicine - preporuka Pioneer A serija i Infinity Refference X - oni su najbolji
2. instalacija dynamata u vratima i ispod haube pre montaze samih zvucnika
3. kupovina cd plejera preporuka Kenwood Excelon serija, Pioneer DEH serija, Kenwood KDC serija i JVC arsenal serija - svi ostali su daleko ispod
4. Optimalno bi bilo kupiti uredjaj sa ugradjenim DSP procesorom u sebi ili instalirati posebno DSP procesor na postojeci sistem . Nekada su se DSP procesori morali kupovati posebno i cena im je bila od 240 do 350 dolara - uredjaj izgleda kao posebno pojacalo za kola . Uloga DSP procesora je da uzima auto signal iz vaseg postojeceg uredjaja koji se emituje, cd mp3 sta vec, da ga digitalno procesira , doradjuje i tako vam daje mnogo kvalitetniji bolji zvuk . Sada vidim da je Kenwood izbacio sa svojim najjacim modelom single DIN auto plejer sa ugradjenim DSP procesorom u sebi sto je odlicna stvar jer za cenu od 240 dolara dobija se ne samo najjaci moguci auto plejer vec i DSP procesor u sebi. Model je Kenwood Excelon KDC-X998
5. Zatim treba da odlucite da li vam je jacina zvuka koje emituje plejer dovoljna ili zelite dodatno pojacalo koje moze biti cetvoro ili petokanalno. Svi cd plejeri su limitrani na maksimalnih 4x50W iz prostog razloga sto jednostavno u ograniceni prostor ne mogu da smeste vecu snagu jer jaca pojacala zahtevaju i jace hladnjake. U optimalnoj varijanti trebalo bi instalirati i pojacalo cetvorokanalno a najbolja proizvode Alpine i Rockford Fosgate. Petokanalna pojacala su najbolja jer integrisu sve , ali im je mana sto su veoma skupa tj za mnogo manje pare mozete kupiti cetvorokanalno i jednokanalno pojacalo nego sto cete dati pare za jedno petokanalno.
6. Ako zelite i subfoower da instalirate potrebno vam je monokanalno pojacalo za fuver , da bi mogli da ga pogonite. Iz mog iskustva najbolje mesto za instalaciju woofera je zadnja ploca ispod zadnjeg stakla . Sam gepek je losa varijanta jer u tom slucaju zvuk kasni.

I to je to nadam se da sam nekom pomogao :)

Poslednja izmena:
Dule, Eonon je cistokrvni Kinez.

Kinezi sada proizvode jako povoljne sistem za svako vozilo koji integrisu mp3 cd plejer, gps navigaciju sa mapama, bluetooth integraciju i dvd plejer sa mogucnoscu instaliranja zadnje i prednje kamere.

Tako sam ja za moj auto nasao sledeci sistem koji bas izgleda fabricki idealno

Ono sto je mana kod ovakvih sistema je sto kvalitet zvuka nije najkvalitetniji tacnije ne mogu da se mere sa kvalitetom koji emituju jedan Kenwood ili Pioneer.

Naravno - koliko para toliko i muzike. Ovaj kosta 400 dolara sto mu dodje nekih 300 evra.

Poredjenja radi proizvodjaci nemacke trojke ovakvu stvarcicu vozacima svojih automobila naplacuju i po 5000 evra...

Poslednja izmena:
Klasifikacija cd plejera za kola

CD plejeri za kola se dele na single din i double din

Vecina auta nosi single din , stim sto je odredjenim modifikacijama moguce napraviti u autu double din rupu.

Klasicni cd plejeri su uglavnom single din, dok su dvd plejeri i navigacije za kola uglavnom double din.

Takodje postoje i medjusistemi tj single din navigacije i dvd plejeri sa ekranom koji iskace iz uredjaja.

Prednost double din uredjaja jeste to sto integrisu bukvalno sve stvari i funkcionalnosti koje postoje za kola - dvd plejer, bluetooth integracija mobilnog telefona ili bluetooth streaming muzike sa vaseg mobilnog, gps navigacija , instalacija parking kamere, usb i aux inputi itd.

Prednost single din uredjaja je da se plocica skida tako se obeshrabruju lopovi da vam ukradu vas uredjaj i

Mana double din uredjaja je sto se plocica ne skida i time rizikujete da vam vas skupo placeni uredjaj ukradu :)

Po mom misljenju double din uredjaji izgledaju lepse i luksuznije nego single din.

Npr ovaj cd plejer koji je double din izgleda odlicno i lepse nego svaki single din - narocito u mraku

61W-opwrJ9L.jpg

Dule, Eonon je cistokrvni Kinez.

kinez jeste ali dobar , jasam kupio u italiju sa dve godine garancije dva din , gps . blutut . sve moguce zezalice placen 180 ev , extra radi a nepadami napamet dase qurcim

za neki alpine . kenwood . pioneer . jvc od 500 - 600 ev , uzmi otvori ove navedene marke novije generacije pa vidi ko proizvodi komponente i delovi . kina . tajvan . itd

Ono sto je glavna razlika izmedju tih no name kineza i brendiranih je kvalitet reprodukcije zvuka.

Za ovog kineza sto sam stavio video kazu da je odlican osim zvuka koji je nista posebno.

Al sve je to ko sta voli - dali ste audofil ili vam je svejedno.

Ono sto je bitno jeste da ima roba za svakoga i za svaciji dzep ukus i potrebe.

Back