Kako Da Nam Neukusna Hrana Postane Ukusna

daco9633

Elita
Banovan
Poruka
15.885
Moderan nacin ishrane obezbedio nam je raznovrstan izbor hrane. Medjutim hrana iz prodavnica i supermarketa jako je lose uticala na nase culo ukusa.
Meso, slatkisi, grickalice, sokovi, sirevi, i ostala hrana neretko sadrzi razne emulgatore, stabilizatore, i druge hemijske supstance. Tu najveci problem pravi vestacki pojacivac ukusa Monosodium Glutaminat (MSG) (Sakriven pod "prirodna aroma").
Ovaj pojacivac ukusa bukvalno przi nase neurotransmitere i unistava nas osecaj za ukus. Stalno konzumiranje ovakve hrane moze dovesti do toga da nam prirodna i zdrava hrana ima bljutav ukus. Tako da izbacivanijem proizvoda sa pojacivacima ukusa koji su bukvalno u svemu mi mozemo znacajno popraviti culo ukusa.

Ja sam primer, od kada sam izbacio nezdrave namirnice iz ishrane poput raznih keksova, kupovnih torti, kupovnih soseva, itd, moje culo ukusa se preporodilo. Sada mi je bilo koja zdrava i prirodna hrana ukusna.

Natrijum glutaminat je pojacivac ukusa,od njega neke vrste hrane imaju slatkast ukus (malo zbunjuje receptore) ali ne unistava culo ukusa trajno,samo POJACAVA postojece ukuse.I nije prikrien kao prirodna aroma,nego je napisano svuda jasno-pojacivac ukusa ili natrijum glutaminat.
A ko posle dugog konzumiranja industrijske hrane ne oseti ukus prirodne...Ja nisam sreo jos ni jednog coveka koji je to izjavio.

Tu najveci problem pravi vestacki pojacivac ukusa Monosodium Glutaminat (MSG) (Sakriven pod "prirodna aroma").
Mononatrijum glutaminat nije prirodna aroma. Ako ga proizvodi sadrže tako se na deklaraciji i označava, svojim imenom.

Problem s njim nije što uništava osećaj za ukus, nego to što je povezan s nizom zdravstvenih problema.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/

In conclusion we would like to state that although MSG has proven its value as an enhancer of flavour, different studies have hinted at possible toxic effects related to this popular food-additive. These toxic effects include CNS disorder, obesity, disruptions in adipose tissue physiology, hepatic damage, CRS and reproductive malfunctions. These threats might have hitherto been underestimated. In the meantime, people keep using ever larger amounts of MSG unaware of the possible consequences. Further studies need to be undertaken in order to assess the connection between MSG and cardiovascular disorders, headache, and hypertension in human models. MSG is a controversial food-additive used in canned food, crackers, meat, salad dressings, frozen dinners and a myriad of other products. It is found in local supermarkets, restaurants and school cafeterias alike. While MSG probably has huge benefits to the food industry, the ubiquitous use of this food-additive could have negative consequences for public health. If more substantive evidence of MSG-toxicity would be provided, a total ban on the use of MSG as a flavour enhancer would not be unwise to consider.

Back