Kako da najbolje razumete vašu mačku, a i ona vas

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
maca_tamb_i_vol1.jpg

Mačke imaju reputaciju povučenosti (pa i neke vrste „bezobrazluka“), ali da biste se vi i vaš ljubimac povezali, potrebno je da razumete njihov način komuniciranja.
Važno je da se nikada ne plašite mačaka – istraživanje iz 2020. pokazalo je da to i nije tako teško. Samo im se treba više smejati. Ne na „ljudski način“, otkrivanjem zuba, već na mačji, suzivanjem očiju i laganim treptanjem.

Posmatrajući interakcije mačke i čoveka, naučnici su potvrdili da ovaj izraz lica čini mačke – slobodnijim da priđu ljudima i da se opuste.
Ako ste proveli bilo koje vreme u blizini mačaka, verovatno ste videli njihove „delimično zatvorene oči“ i izraz lica, praćen sporim treptanjem.
Upravo takav izraz se tumači kao neka vrsta mačjeg osmeha.

Prema svedočenjima vlasnika mačaka, ljudi mogu kopirati ovaj izraz kako bi mačkama dali do znanja da smo prijateljski raspoloženi i otvoreni za interakciju sa njima.
Ova vest nije iznenađenje za ljubitelje mačaka. Istraživanja su poslednjih godina pokazala da su naši mačji prijatelji mnogo više usklađeni sa svojim ukućanima,
odnosno vlasnicima, nego što se ranije pretpostavljalo

Sličnost sa vlasnicima
Inače, mačke odražavaju osobine ličnosti ljudi sa kojima žive i to se prepoznaje po tome što osećaju kada je njihov vlasnik tužan ili uznemiren, a takođe, pokazalo se da umeju i da prepoznaju ljude po imenima (iako često odlučuju da ih ignorišu). Svakako, njihove veze sa ljudima sa kojima dele životni prostor su iznenađujuće duboke.
Nije najjasnije zašto mačke sužavaju oči i sporije trepću u prisustvu ljudi naročito, ali se to tumači kao sredstvo za signaliziranje dobrih namera.
U svakom slučaju, čini se da pomaže u stvaranju boljih odnosa.

Mačke su lijek za dušu i tijelo

Prenose ljubav, umiruju i liječe predenjem

Francuski veterinar Jean Yves Gauchet je došao do zaključka da predenje mačke ima ljekovito svojstvo jer smiruje i rješava probleme stresa, uznemirenosti i nesanice. Zvuk predenja na čovjeka utječe kao nježna muzika koja opušta živce i potiče dobro raspoloženje.

Maženje s mačkom također ima terapeutsko svojstvo – umiruje, opušta i veseli, a moguće je i ublažavanje emocionalne neispunjenosti, naročito kod ljudi koji su usamljeni. Članovi porodice koji imaju kućnog ljubimca su više međusobno povezani pa lakše rješavaju sukobe.

Nakon niza istraživanja ljekari su došli do zaključka da se predenje mačaka razlikuje u trenutku uživanja i u trenutku upozorenja čovjeka na određenu bolest. Prema riječima svjetskih ortopeda, frekvencija od 25 – 200 Hz, koju proizvodi mačka tokom predenja, najbolja je za ojačavanje kostiju.

Prema posljednjim istraživanjima kardiologa, vlasnici mačaka imaju 40 posto manje rizika da dožive infarkt. Stručnjaci također tvrde da silina vibracija koju mačke proizvode utječe na ubrzavanje cirkulacije, što doprinosi bržem smanjenju otoka i eliminiranju infekcije iz organizma.

Primijećeno je i da je oporavak nakon bolničkog liječenja puno brži uz prisustvo mace ili psa, kao i da životinje pozitivno utječu na imuni sistem i sprječavaju mnoge bolesti. Uglavnom, sva djelotvornost mačaka prije svega leži u pozitivnim osjećajima koje potiču kod svojih vlasnika, jer lijepe misli znače i lijep život!

Ako ste proveli bilo koje vreme u blizini mačaka, verovatno ste videli njihove „delimično zatvorene oči“ i izraz lica, praćen sporim treptanjem.
Upravo takav izraz se tumači kao neka vrsta mačjeg osmeha.

Poznajem taj mačji osmeh. :heart:

Prema svedočenjima vlasnika mačaka, ljudi mogu kopirati ovaj izraz kako bi mačkama dali do znanja da smo prijateljski raspoloženi i otvoreni za interakciju sa njima.

Radim to često, i tako "razgovaram " sa mojom Cicom.

Inače, Cicika Cica Macika, koja se odaziva na ove nadimke i na onaj klasični Maco, ima isti ritam života kao i mi. Voli da spava kada mi spavamo a kada smo mama i ja budne, trudi se da i ona bude budna.

Mace vrlo pazljivo slusaju,tacno po boji glasa znaju kakvog sam raspolozenja.
Vole da pricamo tacno znaju kada im nesto govorim,sacekaju da zavrsim pa odgovore i bas se trude.Postujem i volim to kod njih.
Takodje i pogledom dosta kazu.
Svaka zna i svoje ime i odaziva se na njega.
Puno ljubavi i puno paznje imamo medjusobne,meni su fascinantne❤️

Posto imam i pse,veoma su flexibilne i toliko "zarazne" svojom energijom da ih i psi obozavaju i medjusobno se igraju i ako su psi krupni bas.
Jedan je redavno kupao dva mala maceta dok su bili manji
Pogledajte prilog 1652009
Мој мачак, Имаљо неку ихфекцију, излечили смо га
prelep je,drago mi je sto je dobro❤️

Zao mi je kada se setim... kada sam se preselio za par godina uginula mi je cupka, moja dusa... posle nje meda, moja dusa, moj pas, bolji covek od vecine ovde..

Cupka me prepozna na 30 40 50m i trci prema meni... nikad to ne zaboravljam... pronasao sam je dok je bila svega dve tri nedelje stara... i cuvao je. Mislim, morao sam da se odselim... nisam je mogao poneti sa sobom...

Back