Munja moze da skoci u sekundi obicno do 3km...toliki je pojas pucanja, tako da ako vec imate munjovit oblak onda racunajte da ima pojas od 3km odakle puca....
Kad sam bio dete, nagla letnja oluja i video sam udar groma iz vedrog i suncanog neba na 15m od mene... Cisto da znate da oni radioaktivni gromobrani rade posao vise nego dobro...Pokrije sigurno 200m oko sebe, nece grom da udari ni u sta drugo...a da nije najvisa zzgrada u okolini...Dobro radili ovi iz SFRJ...
Ali eto iz vedrog i suncanog neba pa 15 sekundi pa pocne duvanje , pa krene olujni vetar, pa krene jos jace duvanje, pa bude nesto minimalno kise ali bude cestoka pucavina...
Inace sam pazljiv sa munjama, tj ja stvarno kad sam u kraskom polju cucnem kad je munjovit oblak, znam da ispada da sam lud, jer prolaze iz tih konzervativnih krajeva ljudi pored mene i zagledaju me, a provala, a ja bez kisobrana, ali usput vidim da moze i preko 5 puta da udari grom u isto mesto, dok onako mokar cucis, bar nesto i ucis...
Pa vidis kako cepa jablan, to mu je omiljeno drvo...nekad ga pocepa kao da je djuletom udareno odozgo , a nekad ga cepa odozdo otprilike od 3m visine pa nagore...pokida ga skroz...
Sta je munjovit oblak...to je oblak sa kog munje udaraju u zemlju , jer ako munje udaraju izmedju oblaka i oblaka, onda obicno retko ima opasnosti za vas...Zavisi od kraja , Kopaonik malo vise su munjevitie oluje, dolina Juzne morave mahom su izmedju oblaka, retko je izmedju oblaka i zemlje, bude 10 godisnje ,u proseku...U krsu su gotovo sve izmedju oblaka i zemlje...a ne izmedju oblaka...
U bg je skoro udarila na 10m od kuce u zemlju , a ima vise predmete okolo, tako da nije bas da bira najvise predmete...
Sigurica je 3km, ja se toga drzim kad je oluja...cim vidim da je glavni oblak prosao toliko , vise nema neke opasnosti , mada se desi da idu jedan a drugim, dva ili tri oblaka..