Kako da izračunate koliko ste daleko od udara groma?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.687
Zvuku treba otprilikr tri sekunde da zvuk groma pređe rastojanje od jednog kilometra.

Odbrojite sekunde od trenutka kada vidite munju do trenutka kada ga čujete i pomnožite sa 350 metara.

1722374364525.png

foto MV

Zvuku treba otprilikr tri sekunde da zvuk groma pređe rastojanje od jednog kilometra.

Odbrojite sekunde od trenutka kada vidite munju do trenutka kada ga čujete i pomnožite sa 350 metara.

Pogledajte prilog 1586801
foto MV
Meni je deda rekao,"Bitno je unuk da vidis da sine,a kad pocne da gruva to je sve proslo"

Munja moze da skoci u sekundi obicno do 3km...toliki je pojas pucanja, tako da ako vec imate munjovit oblak onda racunajte da ima pojas od 3km odakle puca....
Kad sam bio dete, nagla letnja oluja i video sam udar groma iz vedrog i suncanog neba na 15m od mene... Cisto da znate da oni radioaktivni gromobrani rade posao vise nego dobro...Pokrije sigurno 200m oko sebe, nece grom da udari ni u sta drugo...a da nije najvisa zzgrada u okolini...Dobro radili ovi iz SFRJ...

Ali eto iz vedrog i suncanog neba pa 15 sekundi pa pocne duvanje , pa krene olujni vetar, pa krene jos jace duvanje, pa bude nesto minimalno kise ali bude cestoka pucavina...

Inace sam pazljiv sa munjama, tj ja stvarno kad sam u kraskom polju cucnem kad je munjovit oblak, znam da ispada da sam lud, jer prolaze iz tih konzervativnih krajeva ljudi pored mene i zagledaju me, a provala, a ja bez kisobrana, ali usput vidim da moze i preko 5 puta da udari grom u isto mesto, dok onako mokar cucis, bar nesto i ucis...
Pa vidis kako cepa jablan, to mu je omiljeno drvo...nekad ga pocepa kao da je djuletom udareno odozgo , a nekad ga cepa odozdo otprilike od 3m visine pa nagore...pokida ga skroz...

Sta je munjovit oblak...to je oblak sa kog munje udaraju u zemlju , jer ako munje udaraju izmedju oblaka i oblaka, onda obicno retko ima opasnosti za vas...Zavisi od kraja , Kopaonik malo vise su munjevitie oluje, dolina Juzne morave mahom su izmedju oblaka, retko je izmedju oblaka i zemlje, bude 10 godisnje ,u proseku...U krsu su gotovo sve izmedju oblaka i zemlje...a ne izmedju oblaka...

U bg je skoro udarila na 10m od kuce u zemlju , a ima vise predmete okolo, tako da nije bas da bira najvise predmete...

Sigurica je 3km, ja se toga drzim kad je oluja...cim vidim da je glavni oblak prosao toliko , vise nema neke opasnosti , mada se desi da idu jedan a drugim, dva ili tri oblaka..

Back