Kako cuvati bateriju laptopa

gost 225213

Primećen član
Poruka
718
Pozdrav,

Dosta puta su mi ljudi sa ovog sajta pomogli, pa evo da podelim i ja nesto sto sam doznao, mozda je i delimicno netacno, ali najbolje je sto sam saznao, a znam da dosta ljudi zanima.

Dakle, generalno, ako imate laptop, i vecinom ga koristite na radnom stolu, ili negde u kuci gde je uvek na punjacu, izvadite bateriju, inace ce joj biti jako kratak rok trajanja. To je prvo.

Cuvate je na sledeci nacin:

Izvadjenu bateriju treba izvaditi nakon sto ste je jednom do tri puta napunili do kraja, a zatim ispraznili do kraja osim poslednjeg puta kada je vadite iz laptopa. Poslednje praznjenje treba da bude negde do 80-90%, dakle svega 10-20% baterije da ispraznite. Jer ako je ispraznite do kraja, ona ce se i van laptopa vremenom prazniti skroz iz celija i onda ako je bas duze vremena ne koristite moze da prosto ni ne radi vise.

Dakle vadite je sa 80-90% napunjenosti.

Zatim je koristite samo po potrebi, i uvek je vadite ako je ostavljate na duze vreme po istom principu.

Ako je gotovo ne koristite, vrlo je pozeljno da svakih 4 do 6 meseci ipak ubacite bateriju, napunite je do kraja, ispraznite do kraja, zatim ponovo napunite do kraja i onda ponovo ispraznite malo , toliko da ostane ponovo 80-90% punjenja, i zatim je ponovo ostavite na sigurnom mestu.

Meni tako baterija mog laptopa i dan danas drzi 2-3h, posle 3 godine, i potpuno je ispravna.

Eto. Srecno sa cuvanjem.

ja isto ostavljam bateriju na otprilike pola napunjenu ili malo manje dakle ovih 40% bi bilo to
jednom mesecno je stavim u laptop napuni se zatim skinem sa struje ispraznim do kraja
napunim ponovo do 100 i onda pustim da se ispraznim do pola
skinem i vratim u pakovanje
sledeci mesec ponovim
samo kada idem na put stavim i ne vadim bateriju al i tada ako ima dostupna struja a ima svuda na nju i radi

Baterije su potrošni materijal. Samo sa ovim gore navedenim se produži život bateriji.
Kod mene je recimo non stop na punjaču a baterija je u laptopu... Pa opet može da istraje i sat i po, a komp je star godinu-dve dana...

Kod mene ne moze. Odmah se pokvarila i ne traje ni 2 minuta, a greska je sto sam stalno komp drzala ukljucen u struju (mada ne bih ni znala kako da je izvadim, sad za to prvi put cujem).

Kod mene ne moze. Odmah se pokvarila i ne traje ni 2 minuta, a greska je sto sam stalno komp drzala ukljucen u struju (mada ne bih ni znala kako da je izvadim, sad za to prvi put cujem).

Kako se odmah pokvarila? Zašto je nisi vratila?

107_2314.jpg

Pozdrav,

Dosta puta su mi ljudi sa ovog sajta pomogli, pa evo da podelim i ja nesto sto sam doznao, mozda je i delimicno netacno, ali najbolje je sto sam saznao, a znam da dosta ljudi zanima.

Dakle, generalno, ako imate laptop, i vecinom ga koristite na radnom stolu, ili negde u kuci gde je uvek na punjacu, izvadite bateriju, inace ce joj biti jako kratak rok trajanja. To je prvo.

Izvadjenu bateriju treba izvaditi nakon sto ste je jednom do tri puta napunili do kraja, a zatim ispraznili do kraja osim poslednjeg puta kada je vadite iz laptopa. Poslednje praznjenje treba da bude negde do 80-90%, dakle svega 10-20% baterije da ispraznite. Jer ako je ispraznite do kraja, ona ce se i van laptopa vremenom prazniti skroz iz celija i onda ako je bas duze vremena ne koristite moze da prosto ni ne radi vise.

Zatim je koristite samo po potrebi, i uvek je vadite ako je ostavljate na duze vreme po istom principu.

Ako je gotovo ne koristite, vrlo je pozeljno da svakih 4 do 6 meseci ipak ubacite bateriju, napunite je do kraja, ispraznite do kraja, zatim ponovo napunite do kraja i onda ponovo ispraznite malo , toliko da ostane ponovo 80-90% punjenja, i zatim je ponovo ostavite na sigurnom mestu.

Meni tako baterija mog laptopa i dan danas drzi 2-3h, posle 3 godine, i potpuno je ispravna.

Eto. Srecno sa cuvanjem.

Više vodite računa o bateriji lap-topa nego o svom zdravlju :)

nema ništa gore od stvari koja se ne koristi pa tako i baterija koja stoji kao ukras u laptopu ili van njega
ako želite da vam što duže ostane baterija ispravna radite sa njom- isključite laptop iz struje i utaknite bateriju i praznite je uz rad , zatim je napunite i kada je ponovo 100% puna onda je praznite radom i tako ukrug.
nema ništa gore da neko od prenosnoga računara napravi stabilni računar

nema ništa gore od stvari koja se ne koristi pa tako i baterija koja stoji kao ukras u laptopu ili van njega
ako želite da vam što duže ostane baterija ispravna radite sa njom- isključite laptop iz struje i utaknite bateriju i praznite je uz rad , zatim je napunite i kada je ponovo 100% puna onda je praznite radom i tako ukrug.
nema ništa gore da neko od prenosnoga računara napravi stabilni računar

Baterija ima određen broj punjenja!
Kome nije mrsko dok je kući da vadi bateriju, ništa loše neće uraditi...

li-ion do 1000 punjenja može da živi bez problema - kod novih laptopova i rad je do 5 sati na bateriju kod - tableta je duže , realno - novi laptopovi pocrkavaju 6-7 meseci posle isteka garancije

Pa baš zato i kažem što je ograničeno na broj punjenja, ako nekom nije mrsko da vadi bateriju ne može biti loše...

- - - - - - - - - -

Ja sam svoju već sjebao, kod mene je non-stop na punjaču... za godinu dana, sad može da izgura sat i po ako smanjim svetlo na minimum.

Ovde sto se pise ima nesto netacno. Moj komp radi vec skoro 6 godina sa tom i takvom pokavrenom baterijom koju nikad nisam vadila.
80% laptopova pocrkva par meseci posle isteka garancije , najčešći kvar na njima je otkazivanje integrisanog grafičkog čip-a zbog popuštanja lemova i slivanja lemnoga materijala , da bi oživeo neko mora da uradi kvalitetno odlemljivanje i rebaling grafičkog čip-a , mass produkcija laptopova je uradila svoje i rezultirala je padom kvaliteta istih

Pozdrav,

Eto. Srecno sa cuvanjem.

Koja je svrha laptopa ako ne koristiš bateriju?
Valjda je predviđen da bude prenosivi računar, a ne da stoji na jednom mestu, vezan za punjač.

Poslednja izmena:
Ал пази дебилно је вадити батерију јер понекад нам треба и негде вам домета пуњача. Рецимо синоћ седим на тераси, пијуцкам сокић, хладно, лепо.. а батерија пуна. Милина. Што каже снејкс од преносног рачунара правите десктоп

Back