kako biste reagovali...

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ako klinac to drži pod kontolim
tipa da neiskusni rodiitelj ne prometi
a iskusni ne pohisteriše onda je rekreativno

a ako primetiš da je hronično tipa
svaki vikend za redom u nizu
ili nekoliko puta nedeljno
ili iskače iz svog šablona
onda preduzimaš mere

nažalost roditelji nemaju njiha za to

- - - - - - - - - -

Ако нисам био способан да до 15..18 године.. њега васпитам да буде ЧОВЕК онда сам никакав родитељ.

je da se glavnica fomira u ranijim godinama
ali ako klasicne teen epizode na kanališeš i prepoznaješ u tim godnima onda džaba

- - - - - - - - - -

Na decu sem roditelja uticu i skola, okolina u sirem smislu ... a ja bih prvo zabranio odlazak na takve zurke.

a ovo je 1968. godina pa postoje bezalkoholne žuke od 20 do 22 h

Ако нисам био способан да до 15..18 године.. њега васпитам да буде ЧОВЕК онда сам никакав родитељ.
Tacno tako . Dijete treba usmjeravati od mladih dana .Ako se bude bavilo sportom
tesko da ce i doci u drustvo koje petlja s tim stvarima . Imati neki lijep hobi je
isto tako bitno . Moj komsija radi u Italiji i njegov sin je imao sve preduslove da upadne u
lose drustvo . Ja sam ga usmjerio da zavoli zivotinje i sad je momak postao golubar .
Sve svoje slobodno vrijeme posvecuje tome i kafici ga uopste ne privlace .

- - - - - - - - - -

Eh, da te cuju sad sezdesetosmasi sta mislis o njima i njihovim zurkama... :mrgreen:
Jel me neko trazio ?:think:

...da vam dete (recimo 15-18 godina) kaze da s vremena na vreme pusi travu, a vikendom, kad je neka dobra zurka cepa spid ili ekstazi?

:think:
И ја сам од тих што сматрам да сам нешто пропустила у васпитању кад би се ово десило.
Зато сад, док су млађи, трудим се да развијем њихово самопоуздање да не би дошли у ситуацију да узму дрогу (алкохол, цигарете) само зато да би били прихваћени у друштву..
И мислим да треба да заобиђемо питања типа: а шта ако се њему свиди дрога? (алкохол, цигарете)
Будимо реални...коме се свиђа стање изазвано овим супстанцама...сигурно не младим особама (15-18 год) који просто нису имали времена да развију зависност од истих, па да им прија макар тренутно (јер су зависни).

Za travu ne bih mnogo frkisala, ali ovo drugo je mnogo opasnije.
Sasvim sigurno neću čekati taj uzrast da bih svojoj deci objasnila kakve sve opasnosti vrebaju od konzumacije takvih stvari, a ako ni posle svih priča, naučnih i dokumentarnih emisija koje ću im pokazati (hvala YT) ne budu shvatili šta to znači, ne znam šta bih stvarno.
Sa tinejdžerom je jako teško ukoliko nije na vreme vaspitan. Milion puta sam pričala sa mojom mamom, kako je uspela da vaspita brata i mene tako da nismo nikada ni travu pušili niti smo imali želju da je probamo, a kamoli nešto drugo. Ja sam bukvalno imala odbojnost na takve stvari. Najbolja drugarica je prestala da se druži sa mnom kada je upala u neko takvo društvo jer je znala šta ja mislim o tome i da ću je osuđivati.
Tako da mislim da samo razgovori pomažu. Na vreme tj. od malih nogu.

...da vam dete (recimo 15-18 godina) kaze da s vremena na vreme pusi travu, a vikendom, kad je neka dobra zurka cepa spid ili ekstazi?

To je period kada se deca vise ugledaju i slusaju vrsnjake, nego roditelje, a i tada krecu sa eksperimentisanjem. Znam primere dece koji su posle nekoliko eksperimenata odustali, a znam i one koji su nastavili. Obe grupe su znale da je droga stetna, bla, bla da ne drvim i tupim sad pricu. Doalzili su iz razlicitih porodica, i ovi sto su ostavili i ovi sto su nastavili.
Kada roditelj ukapira sta se desava, prvo neka proveri u kakvom se drustvu desava i jednostavno neka ogranici izlaske. Trava manje vise, znam ljude koji i dan danas zapale da iskuliraju malo, ali spid i ekstazi su opasni. Tu bih kao roditelj vec preduzela drasticnije mere, pa i dobre batine ako treba.
I to sto dete proba drogu ne znaci nuzno da su roditelji negde pogresili (ima slucajeva gde i znaci), deca eksperimentisu, pogotovo ako su po prirodi malo "hrabrija".
Problem je sa decom koja time hoce nesto da dokazu, jer u dokazivanju idu toliko daleko da kada roditelji shvate da se nesto desava oni su vec zavisnici.

Tacno tako . Dijete treba usmjeravati od mladih dana .Ako se bude bavilo sportom
tesko da ce i doci u drustvo koje petlja s tim stvarima . Imati neki lijep hobi je
isto tako bitno . Moj komsija radi u Italiji i njegov sin je imao sve preduslove da upadne u
lose drustvo . Ja sam ga usmjerio da zavoli zivotinje i sad je momak postao golubar .
Sve svoje slobodno vrijeme posvecuje tome i kafici ga uopste ne privlace .

Ne vidim zasto bi bavljenje nekim lepim hobijem iskljucivalo kafice, ali dobro, jer to kod mene nije slucaj :lol:

ne bih bila prestravljena jer sam i ja u toj dobi eksperimentisala, ali ne bi mi bilo svejedno jer znam koliko potencijalnih opasnosti nosi svaki suret deteta sa drogom, alkoholom..sve to može da prođe kao neko trenutno ludilo, bez dramatičnih posledica, ali uvek visi ozbiljna pretnja da će postati hronično.. moja deca imaju sasvim drugačiji život i odgoj od mene i u svakom pogledu su bolje i naprednije i psihički i umno. ne piju, ne puše, droge ni u primisli..sad su već velike, samostalne, sa svojim planovima, uskoro i životima.
za mene je ta vrsta strahovanja skoro pa nestala, ali ostaje uvek milion drugih briga, ko i svim roditeljima uostalom...
eh da su droga i ladan beton najveće opasnosti..:lol:

Pa za travu verovatno i ne bi digla neku frku. Spid,ekstazi...RECIMO da bih se jako uplašila :( Joj, pa porazgovarali bismo, ali trudila bih se da ga ne smorim prečestim pričanjima pa da to postane kontra od onog što treba. Jako bih birala reči, tipa da ostavim neki utisak an njega, da ne bude na jedno ušlo drugo izašlo...Ili bih možda pričala sa nekim njemu bliskim a da je njemu bliži po godinama a za koga smatram da je zreliji od toga pa da mu on možda skrene pažnju na neki način, možda tu mlađu osobu pre posluša...Uh...

Згрануо бих се на лицу места.
Најјаче од свега је што коментаришем ја,који ускоро пуним 19 година,те сам у тој некој наведеној животној доби. :hahaha:

Свакако да ми не би било пријатно да ми дете то каже,јер сам свестан колико је то погубно.
Свестан сам и да га марихуана неће убити,али знајући шта се све у њу додаје,колико подлеже генетској модификацији,и колико махом бива прскана супстанцама које заправо и стварају ту велику зависност,заиста ми не би било свеједно.

Спид,екстази и друге дроге,одласци на рејв или сличне психоделичне журке...хм,мислим да ипак не би ни размислио о томе,јер га ни у ком случају не бих васпитавао у том смеру.

Мислим да родитељ чије дете ти то проба треба да поразмисли мало о томе шта је урадио са истим и да се самозапали.

Back