Književnost Kako birate knjige koje želite da čitate?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.396
book-4600757_640.jpg

U nekoliko knjiških grupa na Fejsbuku postoji ova ili tema sličnog naziva. Neki odgovori su me porazili.

Čitaoci, članovi grupa su ovako odgovarali..na pitanje "Šta im je važno kada biraju knjigu za kupovinu i za čitanje" :

- Korice knjige

- Dizajn knjige

- Da li knjiga ima ilustracije

- Da li je knjiga u luksuznom povezu

- Sadržaj koji se čita na koricama

Ovako razmišljaju mladi čitaoci. Odgovori vezani za korice, dizajn i ilustracije su me porazili.

Od detinjstva čitam knjige. Čitam i sada mnogo knjiga.

Meni nisu važne korice, ilustracije i sl. meni je važan sadržaj, pa i žanr knjige.

Šta je vama važno kad birate koju knjigu želite da čitate?

Šta mislite o ovim odgovorima mladih i nešto starijih članova knjiških Fejsbuk grupa?

Knjiga odabere mene.
Namesti se baš onako i onde gde ću ja obavezno da pogledam... I tako sam se načitala knjiga koje ne bih nikad planski.
Dok bibliotekarka traži naslov po koji sam došla, ja pregledam gomilu vraćenih knjiga na pultu. Neretko mi se desilo da sam iskreno uživala u knjizi koju je samo malo pre mene neko vratio.
Kad su knjige u pitanju, volim elemente iznenađenja, ali za sve ostalo-nikakva iznenađenja ne podnosim dobro.

Обично кренем са намером да узмем истог писца, чија ми се предходна књига свидела.
Желим ваљда, целокупан опус, ...

To radim i ja. Skupila sam mnogo kompleta..uzimam sve od pisca čiji mi se stil dopao.

U nekoliko knjiških grupa na Fejsbuku postoji ova ili tema sličnog naziva. Neki odgovori su me porazili.

Čitaoci, članovi grupa su ovako odgovarali..na pitanje "Šta im je važno kada biraju knjigu za kupovinu i za čitanje" :

- Korice knjige

- Dizajn knjige

- Da li knjiga ima ilustracije

- Da li je knjiga u luksuznom povezu

- Sadržaj koji se čita na koricama

Ovako razmišljaju mladi čitaoci. Odgovori vezani za korice, dizajn i ilustracije su me porazili.

Meni nisu važne korice, ilustracije i sl. meni je važan sadržaj, pa i žanr knjige.

Šta je vama važno kad birate koju knjigu želite da čitate?

Šta mislite o ovim odgovorima mladih i nešto starijih članova knjiških Fejsbuk grupa?
prvo mora da bude kvalitetan papir
i normalna veličina slova inače ako ga usitne ne kupujem pa nek je i Vućič pisao kako je pobedio cvetnaju revoluciju.

Lunjam i prelistavam u knjizarama, procitam opise, potom bacim pogled kako je pisano, da li smo se negde pronasle...

Nekada mi se desi da sam davno, davno gledala film, slicne teme ili cak po knjizi...nesto me asocira.
Desilo mi se bas tako sa knjigom Ubiti pticu rugalicu.
Licila mi je na nesto, licila i tek sam u drugom delu romana shvatila "Da! Lici mi na Gregori Peka!".
Tako mi je bilo i sa Snegovima Kilimandzara, isto sam svuda videla Gregori Peka "Da! Da! Da! Gledala sam!".

Uzecu bilo koje izdanje ako mi se knjiga dopada, ali volim lepa izdanja i volim da skladistim knjige po sobama. Osecam se prijatno uz njih:).

Citam mnogo knjiga i korice su mi vazne, uvek kad god je moguce gledam da kupim verziju s tvrdim koricama zato sto je (barem meni) lakse citati iz takvih (pogotovo kad se zavalim u krevet), dzepna izdanja izbegavam kad god je moguce, takodje gledam da slova nisu jako mala, a zavisno od vrste knjige- i ilustracije mogu biti vrlo korisne, narocito u vojno-istorijskim knjigama mape poprilicno mogu olaksati razumevanje.

Back