nisam te cula da arlauces

pocni, ako zelis sa tobom da prozborim koju na ovu temu
p.s. i ne lazi za godine, zivotinjo odurna, stariji si (bar) barem 3 i po godinice
Arlaukaću na tvom grobu, dušo, obećavam. Evo, draću se toliko da će tvoji prvi komšije pokojnici da ustanu iz svojih grobova i pobegnu odatle duhom bez obzira!
Elem, nisam znao da u Finskoj toliko vole Hegela! Da ga vole u istočnoj Nemačkoj, to sam saznao kada se jedna moja drugarica pre par godina vratila otud i krenula da me nežno guši s pričom,
kako je izvukla pouku iz Hegelove teorije o odnosu gospodarice i roba.
Spolja posmatrano, gospodarica je ta koja tlači roba.
Ali Hegel je uočio, sad ona uočava, da i gospodarica zavisi od roba, ne samo ekonomski već i emocionalno.
Ova dinamika zapravo daje robu značajnu moć u njihovom odnosu, sada primećujem, a ko drugi do tvoj ja.
I Hegel uviđa da moć postoji u dva aspekta, to jest - da bi neko bio moćan, ovaj drugi se mora odreći moći.
S obzirom na to, nastavlja tvoj Koja srećan zbog tvog povratka, da je Hegel svaku vezu video kao neku varijaciju odnosa gospodarice i roba, možda on i nije naročito privlačan filozof kada je u pitanju odnos između jedne alave žene i jedne životinje,
ali njegov uvid u ono što se dešava kada postoji neravnoteža moći veoma je poučan.
P. S. Nemam ništa protiv razlike od 3 i po, što veća razlika to manje šanse da ti nešto zafali, čedo moje balavoguzo.