Kako aktivirati velik broj motornih jedinica??

fanstebre

Poznat
Poruka
9.964
Zainteresovao sam se na ovu temu pa me zanima koji nacin treniranja konkretno aktivira najvise motornih jedinica?? Cackao sam po netu i nasao dosta korisnih stvari......znaci znam sta su motorne jedinice ali mi nije bas najjasnije kako ih "probuditi" ili uvecati posto koliko sma shvatio one ne mogu da se umnoze. Nije mi bas najjasniji nacin kako one deluju na pokret i kako da naucim da ih pokrenem sto vise jer koliko sam shvatio sto se vise motornih jedinica aktivira, aktivira se i veci broj vlakana (koje kontrolise nerv i sve to zajedno je upravo ta MJ) i samim tim se postize veca sila kontrakcije sto dovodi do vece eksplozivnosti i brzine kojom sam opterecen i koju zelim da poboljsam....

Da li valja te vezbe raditi sa tegovima ili je bolje bez ???? Ja mislim da bi bilo dobro sa tegovima da ih radim zadrzavajuci se u nekom polozaju 30 - 60 sec ??? I ako sam dobro razumeo izometrijske vezbe aktiviraju BRZE alfa motneurone?? Jer koliko vidim u tome je skoro cela filozofija explozivnog pokreta - sto se vise tih brzih alfa motoneurona aktivira to je i pokret brzi...

Poslednja izmena:
Sve zavisi sta zelis da postignes, postoje dva pristupa drzis teg u odredjenom polozaju, drugi oblik je da pokusas da savladas prepreku (npr stavis stap preko ograde i guraj stap kao da ces da srusis ogradu) izgleda da vezbe gde pokusavas da savladas prepreku bolje rade na eksplozivnosti.
"Mana" izometrijskih vezbi je sto ojacavaju misice samo pod vezbanim uglom (20-30 stepeni), sto znaci npr da ojacas udarac - stavi pesnicu na zid ali moras raditi vezbe pod 3 uglom, skroz izpruzena, polu savijena i potpuno savijena ruka.
Postoje jos staticno dinamicne vezbe, npr bacis medicinsku loptu, kamen, bucicu i odmah uradis izometrijku vezbu za ruku.
Opet postoje neka iztrazivanja ako ti je cilj eksplozivnost (maksimalna misicna kontrakcija u najmanjem vremenskom intervalu) onda 5-7 sekundi preko 10s ti si vec u zoni maksimalne snage. Koliko je potrebno posvetit izometrijskim vezbama 10% od ukupnong treninga.

Iako je usmerena ka bodibilderima daje dobar pregled tipova izometrijskih vezbi http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/isometrics_for_mass
Stara knjiga http://sandowplus.co.uk/Competition/Hoffman/fic/Functional Isometric Contraction/album/index.html

Izometrijske vezbe ti nikako nece pomoci u aktiviranju velikog broja motornih jedinica!
Prvo sta je motorna jedinica? Svako misicno vlakno je inervisano od strane motoneurona, jedan motoneuron inervise veci broj misicnih vlakana, i ta celina se naziva motorna jedinica. Pri kretanju ili vrsenju odredjenog pokreta, sto veci broj motornih jedinica aktiviras u sto kracem vremenskom periodu, ili ti istovremeno, pokret je eksplozivniji i snazniji. Odnosno proizvodis veliku silu u kratkom vremenu na odredjenom predjenom putu (ruke ili noge ili celog tela). Ukoliko radis izometrijske vezbe, ides u potpun promasaj. Prvo hoces da imas eksplozivan pokret, to kao sto sam napisao, znaci da se sto veci broj misicnih vlakana aktivira istovremeno, dakle imas eksplozivnu kontrakciju, ukoliko ti radis izometriju, pogotovo tu od 45 i kusur sekundi, treniras misicna vlakna, misice, svoj nervni sistem, i sve druge mehanizme u skroz drugom pravcu. Taj pravac je da, se jedna grupacija vlakana aktivira, dok vecina drugih odmaraju, pa kad se ta koja su bila aktivna umore, sledeca preuzimaju funkciju, kako bi se pokret odrzao sto duze. Takodje sa energetskog aspekta, to nema smisla, vec nakon 10 sekundi kod vrhunskih sportista, kod nas obicnih ljudi i nakon 8 sekundi i krace, potrosi se CP, i vlakna nisu sposobna da se eksplozivno kontrahuju, jer im fali gorivo.
To je bio fizioloski osnov, i kkao ne trenirati a ukratko kako trenirati.
Moras imati dobru bazu u jacini, dakle sa opterecenjem, a onda u sledecim ciklusima prelazis na skokove, bacanja i sl. Nemoj raditi milion skokova, ili pokreta, jer onog trena kad si umoran opet radis na izdrzljivosti a ne na eksplozivnosti.

Back