Kakav srpski film priželjkujete?

У српској кинематографији данас фале топли (никако патетични) породични филмови без вулгарности и насиља. Мени би било занимљиво да одгледам хронику о некој породици (познатој или измишљеној, није битно), односно, битисање породице кроз различите периоде у нашој историји.Тако би то била истовремено и прича о различитим генерацијама, а провлачили би се и неки круцијални догађаји из националне историје. Показао би се неки пресек тих генерација, како се сналазе, које су њихове вредности, да ли се историја заиста понавља, различити начини васпитања и слично. Наравно, уз обиље хумора, али не оног натегнутог, као у већини нових филмова.

Nešto kao srpski Sunshine :) , onaj mađarski film o nekoliko generacija mađarske jevrejske porodice kroz carevinu, rat, fašizam, komunizam i demokratiju, a sve likove - tj. glavni lik u svakoj generaciji glumi Rajfajzen.
http://www.imdb.com/title/tt0145503/
baijfaadl.jpg

To bi bilo super - neka porodica kroz dvadeseti vek, selo, grad, kraljevina, rat, partizani, komunizam i socijalizam, slobizam, demonstracije, oslobođenje i ponovo komunizam.
Ali da ne bude samo jedna porodica, nego bar dve, na neki način spojene, a sasvim drugačije, i tačno kad se jednoj smrkne, drugoj svane, pa da se to smenjuje po generacijama, dok ne pandrknu svi, a gledaoci ne obole od depresije : )
Uh, uh, ali ko bi to napisao? Mislim, stvarno dobro napisao?

Да, баш то сам мислила! z:) Мада би то онда требало да буде неки филм у наставцима. Не знам ко би се од ових наших изборио са тим, можда је то ипак за неке богатије државе, али бар могу да се надам да ћу дочекати и један такав српски филм. z:(

Naravno, to je tačno ali mora se uzeti u obzir i druga strana jer ako je film dovoljno dobar on postaje gledan a samim tim otvara mogućnost za stvaranje još gomile slično ili isto dobrih filmova... Zar to nije poenta svega... Neko je to ranije baš napisao, jedan uspešan film može da povuče sa sobom gomilu drugih...

Back