Kakav je posao programera?

sarma33

Početnik
Poruka
4
Stalno vidjam dva razlicita misljenja, jedni govore kako je to sjajan i bajan posao sa odlicnom potraznom i buducnoscu te da su plate veoma visoke, a tu su drugi koji govore kako su plate kod nas veoma niske (a i u cijeloj Evropi) te da je to "robovski" posao.Zanima me sta je od ovoga istina?Kolike su sanse da ce neko koga ne zanima web razvoj (front end) naci posao?

Stalno vidjam dva razlicita misljenja, jedni govore kako je to sjajan i bajan posao sa odlicnom potraznom i buducnoscu te da su plate veoma visoke, a tu su drugi koji govore kako su plate kod nas veoma niske (a i u cijeloj Evropi) te da je to "robovski" posao.Zanima me sta je od ovoga istina?Kolike su sanse da ce neko koga ne zanima web razvoj (front end) naci posao?
Evo ukratko, procitaj:https://poslovi.infostud.com/zanimanje/Programer/28

Ako ti je 1200 evra prosečna zarada u Srbiji malo onda bajo moj ne znam šta da ti kažem...
Iskusniji programeri u Srbiji zarađuju preko 2000 evra, neki i od kuće zarađuju taj novac radeći preko interneta, kao ja npr, mada još nisam blizu te cifre.
Potražnja je velika, pogotovo za Java, PHP, .NET developere i web dizajnere.

U Srbiji sa 1200 evra mesečno možeš da živiš kao kralj, da se ne lažemo, ma i sa 600-800 evra što je početna plata programera.

Nije lako, ali ako voliš ovo, onda ti neće biti teško.
Svakako voleo ili ne, javlja se umor posle 8 sati korišćenja kompjutera, to nije isto kao da fejsbučiš ili pikaš fifu 8 sati.
Uporediću ti građevinu 10h na mešalici pri suncu 11 kubika betona sa neprestanim programiranjem 12 sati, jer sam oba posla radio, sličan je umor.
Može se ozbiljno ugroziti zdravlje, zato je ključno imati dnevnu fizičku aktivnost uz posao.

Sada ne znam kako to funkcioniše u firmama, verovatno ima fiksno radno vreme, 6-8 sati, što nebi trebalo biti toliko teško.
Ja radim preko interneta od kuće, i znao sam da radim od 8:00 - 00:00, par puta sam i do 2 sata ostajao.

Ali sve u svemu, jedna od najplaćenijih profesija. Nađi mi lakšu profesiju koja se plaća koliko i programiranje u Srbiji. Nope.

Be-a-programmer-they-said.jpg

Ma svidela mi se fotka :) Mislim da danas svako ko nauci malo html-a, plus da pise neke osnovne programcice u C-u ocekuje platu od nekoliko hiljada evra. :

Ne znam sta da kazem postavljacu, programiranje je posao koji se jako tesko i sporo uci (do onog nivoa potrebnog da bi se radilo nesto malo ozbiljnije, teze od programcica na nivou srednje skole, koje pocetnici kad savladaju misle da su naucili neki jezik), potrebno je puno zivaca svakodnevno, tesko je naci balans izmedju poslovnog i privatnog zivota i ne pocinje se od plata tipa 1000 evra, kamoli 2000.

S druge strane stimulativno je intelektualno, meni je "lakse" da 8-12 sati dnevno programiram nesto nego da radim bilo sta drugo, zanimljivo je :) I jeste perspektivnije od mnogih drugih poslova, to stoji, i posao ti najvise zavisi od konkretnog znanja koje imas, mozda i vise nego u drugim oblastima. Upoznajes i mnoge pametne i zanimljive ljude preko posla, to je +. veliki takodje.

Ali da trazi mnogo ulaganja, trazi. I dosta je zahtevan posao, puno trazi od tvog zivota. Opet te velike plate nisu apsolutno nedostizne, ali nisu ni zagarantovane.

U zavisnosti od toga koga pitaš dobićeš mnoštvo različitih odgovora. Neće na isti način raditi front-end developeri i C++ softverski inženjeri, ovim prvima će posao biti lakši, ali će stalno morati da prate vrtoglavi razvoj web-a i da uče nove tehnologije (što, ako poznaješ fundamentalne stvari, nije teško), dok će se posao kod C++ inženjera sporije menjati, ali će im biti potrebne godine i godine da bi postali eksperti. Programiranje je odličan posao za kreativne ljude koji vole da kreiraju stvari - on se nalazi negde između umetnosti i sirove nauke. Umetnost je sposobnost da osmisliš ceo koncept u glavi i da ga pogledaš sa stanovišta korisnika, a sirova nauka je da odradiš analizu projekta, da izabereš jezik i/ili framework u kom ćeš da radiš, da osmisliš kako ćeš da podeliš projekat na delove i sl.

programiranje je posao koji se jako tesko i sporo uci

Ja uopšte nisam dobio takav utisak u ovih proteklih 5 godina od kako radim ovaj posao. Ljudima koji su skloniji apstraktnom načinu razmišljanja programiranje neće predstavljati problem, dok će onima drugima biti teže da ga razumeju.

tesko je naci balans izmedju poslovnog i privatnog zivota

Ovo opet zavisi od branše, a i sve je manje slučaj - izuzetak su slučajevi kada se radi na nekim većim projektima i kada se stigne do dela gde treba implementirati određenu mogućnost u softver koja iziskuje "hodanje po magli" iliti rad sa manje istraženim delovima, bez gotove dokumentacije. E tu se vidi ko je kakav programer. Takvi su slučajevi manje česti kod nas web developera, ali ih itekako ima.

Inače ovaj tekst dosta pojašnjava čitavu stvar: http://norvig.com/21-days.html

Za autora: ako te programiranje privlači samo zbog plate onda ćeš verovatno da brzo odustaneš.

Back