Kakav je ovo kasalj ovih dana?

Imao sam ja kratko sada svi koje znam - kasalj kao iritacija grla,
i preko bare, neki su i povratili koliko je iritiralo, ja sam bio na ivici...
kasljanje je odbrambeni mehanizam, neki su dobili antibiotike koji su se suzdrzavali, da li je lekar nesto cuo na plucima, verovatno
ma cele zime neki virusi, ko ce ih znati sve, ali nisu bili da kazemo opasni, samo se bas kasljalo i to dugo. nece da prodje u razumnom roku, ti odustanes od kasljanja, i samo se spusti na pluca

Kakve Rade, kakvi rogovi , pričamo o Omanu?
Evo jedne jednostavne tabele sa biljkama koje se često smatraju zamenom ili sličnim po dejstvu oman-u (Inula helenium) u narodnoj medicini
BiljkaGlavna upotrebaSličnost sa omanom
Podbel (Tussilago farfara)Smirivanje kašlja, bronhitisaJak ekspektorans, deluje na disajne puteve
Majčina dušica (Thymus vulgaris)Antiseptik, olakšava izbacivanje sluziSlična upotreba za bronhije i grlo
Žalfija (Salvia officinalis)Protiv upala, za grgljanje kod grlaIma antibakterijsko i protivupalno dejstvo
Bršljen (Hedera helix)Sirupi protiv kašlja i bronhitisaDaje slično ekspektorantno dejstvo
Slez (Althaea officinalis)Umiruje i štiti sluzokožu, želudac i disajne puteveKao oman, deluje omekšavajuće i smirujuće
Kamilica (Matricaria chamomilla)Za varenje, smiruje stomakSlično kao oman za digestivni sistem
Zaključak
Ako oman nije dostupan, podbel, majčina dušica i bršljen najviše se koriste kao zamena kod problema sa disajnim putevima. Za stomačne tegobe, bolja zamena je slez ili kamilica.

Back