Kakav je nas odnos prema hrani, kad smo vec siti i zadovoljni?

Najtuznije je na primer kad pogledas tanjir mladje vrticke grupe, i pogledas tanjir predskolca.. Ista kolicina, ali predskolac ce pojesti i mene. Dok ovi mali mrljave.. neke* cak moramo da hranimo..
A pogotovo hrana koja moze i da manjka, koja je teska po gramazi. Predskolcu jedna kasika pirea ne znaci nista, ali ona ispunjava normu. Dok je detetu od 3-4god i to mnogo kad u tanjiru ima salatu, piletinu i +hleb.

Najtuznije je na primer kad pogledas tanjir mladje vrticke grupe, i pogledas tanjir predskolca.. Ista kolicina, ali predskolac ce pojesti i mene. Dok ovi mali mrljave.. neke* cak moramo da hranimo..
A pogotovo hrana koja moze i da manjka, koja je teska po gramazi. Preskolcu jedna kasika pirea ne znaci nista, ali ona ispunjava normu. Dok je detetu od 3-4god i to mnogo kad u tanjiru ima salatu, piletinu i +hleb.

Збиља би неко морао да покрене иницијативу да се та вртићка исхрана усклади са стварним потребама деце.

citam sad ovo u hrani u vrticu i moram da se ukljucim
ovaj jelovnik je verovatno samo za beogradsku decu :)
u vrticu u koji ide moje dete -salama, pasteta, evrokrem, virsle i kacamak su dorucak; "cedevita" i keks uzina, a rucak neko varivo npr. bela corba, pasulj sa povrcem i tako dalje. (slikala sam jednom jelovnik, potrazicu kasnije sliku). uz dorucak je uvek caj, cak i uz kacamak.
kakav je ukus tog variva ne znam, ali znam da kad ga jedu jedu ga svi, a kad ga ne jedu - ne jede ga niko. mozda vaspitacice mogu da dosole pa da pojedu jer znaju da je to "zdrava hrana", te da im nece biti nista lose ako pojedu... ali decije razmisljanje o hrani je drugacije: proba - ukusno - pojede; neukusno ostavi i kraj.
i druga stvar, vrtic o kom pricam ima svoju kuhinju i svako pomenuto varivo ima apsolutno isti miris (sto se oseti u hodniku vrtica) i ostavlja iste fleke na odeci.
voce imaju ako ga nacrtaju, osim zimi ponekad jabuke i mandarine i to je onda ona uzina koja je uglavnom keks i cedevita...
@tema
kad je neko slavlje trudim se da razdelim visak hrane, a svakodnevno bude i po nesto da se baci, ali uglavnom dobro odmerimo.

Pa sve zavisi od vrtica i opstine, budzeta. Lepo se hrane ovde,svega ima nutricionisti su lepo rasporedili da deca imaju raznoliku ishranu i nije svake nedelje jelovnik isti. Na pr. jednom nedeljno moraju da imaju ribu, dal za rucak ili za dorucak naprave lep namaz.. Ali mi je krivo sto se i cista jestiva hrana koja ostane baca tako olako.. Pa cak i ti ostaci mogu da se daju stocarima, ili sinteraju lupam.. cemu toliko bacanje, neko nema ni toliko..

Back