KAFA....

Uglavnom popijem dve turske, jednu ujutru i jednu oko 12, i nes oko 5. Jutarnja mora da bude baš jaka... dovoljno jaka da dehidriram posle prvog gutljaja. :D U suštini ta jutarnja mi je i najvažnija, ove posle ni ne moram da pijem. I naravno, kafa se pije iz onih velikih šolja od 3-4 dl. U suštini popijem skoro litru kafe dnevno. :D Ybt tek sam sada to skontala. :lol:

Nije ti Nušić, baš, daleko utek'o !

Poznata kao jedan od najboljih antioksidanata, kafa podstiče mentalne aktivnosti. Treba napomenuti da se ovo dejstvo oslobađa samo dok je kafa vrela, tako da oni koji je piju hladnu ili po nekoliko sati u svoj organizam unose samo njene štetne sastojke, a i efekti onda mogu biti samo takvi. Takođe, među ljubiteljima kafe ima manje astmatičara i obolelih od respiratornih oboljenja, a kod nekih osoba kafa deluje i kao odličan diuretik i potpomaže redovno pražnjenje creva. Poznato je da kofein ubrzava metabolizam, otklanja pad koncentracije, a na kratke staze čak i depresiju. Što se tiče uticaja na rad srca, aritmije i koronarna obolenja, istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje kafe može izazvati blage aritmije i ubrzan rad srca, ali ništa dugotrajno i opasno.

Tri male...ujutru,oko podneva i predvece...male i jače
od ostalih kerefeka na tu temu samo kapućino moze
da prodje,ostalo me ne zanima!

l6p-zor.jpg

Dnevno popijem 2 - 3 kafe. To mi mnogo znaci i kad preskocim smeta mi. Kafa mora da bude domaca (sto bi neki rekli - turska) i bez secera. Povremeno pijem i caj, to bih trebao cesce.

Ako preĆeram uhvati me neko drhtanje... malo živčani ljudi k'o ja ne bi trebali puno kofeina unositi...

Javlja se tremor ruku mozda i povecava se anxioznost. I upravo tako kako si rekao - Osobe koje na skali neuroticizma ( a posebno u uzim aspektima domena anxioznosti, impulsivnosti i hostilnosti) imaju vece skorove trebalo bi izbegavati ovakve stvari koje ucestvuju u razdrazljivosti centralnog nervnog sistema.

Nema sumnje,da umereno pijenje kafe,povoljno utice na ceo organizam.Naravno,kao i ni u cemu,ni tu,ne treba preterivati.Ja najvise volim da pijem
instant kafu 3 u 1 strong.Ta kafa se prodaje u zelenim kesicama.Ona,takozvana "turska" kafa,suvise mi je jaka,i ne prija mi.Preporucio bih svakom,da
proba,ovu "strong" 3 u 1 instant kafu,mislim da ce vecina biti zadovoljna mjenim ukusom i kvalitetom.

Nema sumnje,da umereno pijenje kafe,povoljno utice na ceo organizam.Naravno,kao i ni u cemu,ni tu,ne treba preterivati.Ja najvise volim da pijem
instant kafu 3 u 1 strong.Ta kafa se prodaje u zelenim kesicama.Ona,takozvana "turska" kafa,suvise mi je jaka,i ne prija mi.Preporucio bih svakom,da
proba,ovu "strong" 3 u 1 instant kafu,mislim da ce vecina biti zadovoljna mjenim ukusom i kvalitetom.

To je ova nova iz "Grand-produkcije".Vazi, Probacemo.:bye:

Kahva , Kava, Kafa . Kasikica u dzezvu staviti na ringlu I malo ugrejati da zamirise na Kahvu, Kavu ili Kafu. Skinuti sa ringle dodati vrucu vodu , ne mijesati I staviti na ringlu . Cekati da se podigne pjena I skinuti sa ringle. Tako ste dobili vrhunsku Kahvu kao kod djeda Zaima 70 setih godina u Sarajevu na Bascarsiji . Pije se I ne srce vec lagano sa secerom u ustima. Jedno 5 minuta . Ja zurio popio na brzaka kod cuvenog Djeda Zaima I djed Zaim me istjerao sa prijecima Sikter more Sejtane jedan. I nikad me nije pustio dok nije otiso na ahiret u dzenet , po naski umro mlad sa 87 godina.Od tada vec ceterest godina pijem kako me rahmetli djed Zaim naucio. Doslo neko zlo vrijeme kako je nas Ivo Andric nekad predvidio , neka zla kako kaze . Kad se fukara obogati pametan zasuti a budala progovori I Kahva , Kava ili Kafa jedino zadovoljstvo protkano sjecanjem. Neki gadan vakat kako su znale reci moje komsije sa Bascarsije.

Interesantno da svi tu redovnu kafu zovu turska kafa, i zasto tako, pojma nemam.

Pa po istom principu kao i kada ljudi kazu - Gledam televizor, a zapravo treba reci gledam televiziju (mada filozofski sa stanovista epistemologije, oni zapravo gledaju i televizor a i televiziju).

:mrgreen:

Po istom sablonu se i za Golf kaze - "kupiJo sam nemacki auto", "nemac je to", a proizvodi se u Turskoj (ili gde bese) i u sebi ima samo npr 15% nemackih delova, dok tamo neka azijatska Kija u sebi ima vise % nemackih delova. Isto tako su i nabedjeni fenseri kupili "USA" Ajfon iz Kine, pravljen od strane Kineza koji radi po 20 sati za 1$ nedeljno, od kineskih delova. Ali bitno da "Ameri prave bolje telefone" nego tamo neki Korejanci Samsung telefone.....Itd.

Jbt, ljudima ostaju neke potrebe, navike svuda, pa tako i u recniku.

Nije mnogo sto sta onako kako se vice i govori, pa eto, zivimo nekako i dalje.... :super:

Znaš li da u Turskoj ispijanje kafe nije naročito popularno ?
Oni, uglavnom, piju čaj, kao Arapi i Rusi.
A, mi je nazivamo turskom, jer je najverovatnije odatle došla u ove krajeve.....

Pa po istom principu kao i kada ljudi kazu - Gledam televizor, a zapravo treba reci gledam televiziju (mada filozofski sa stanovista epistemologije, oni zapravo gledaju i televizor a i televiziju).

:mrgreen:

Po istom sablonu se i za Golf kaze - "kupiJo sam nemacki auto", "nemac je to", a proizvodi se u Turskoj (ili gde bese) i u sebi ima samo npr 15% nemackih delova, dok tamo neka azijatska Kija u sebi ima vise % nemackih delova. Isto tako su i nabedjeni fenseri kupili "USA" Ajfon iz Kine, pravljen od strane Kineza koji radi po 20 sati za 1$ nedeljno, od kineskih delova. Ali bitno da "Ameri prave bolje telefone" nego tamo neki Korejanci Samsung telefone.....Itd.

Jbt, ljudima ostaju neke potrebe, navike svuda, pa tako i u recniku.

Nije mnogo sto sta onako kako se vice i govori, pa eto, zivimo nekako i dalje.... :super:

Tacno tako, kafa je stigla sa turcima u nase krajeve jos 1520 godine, i prvi smo imali kafanu u kojoj se pripremala turska kafa.

Kako ljudi govore nije bitno, bitno je da se razume.
Recimo, kaze se obicno = gledam tv,a skracenica oznacava televiziju ili tlevizor.
Vec godinama privatnici rade po celom svetu i pise da je pravljeno u toj zemlji, a delovi stizu iz originalne zemlje.
Tako se dzeta sklapa u Meksiku, ali masina i transmisija su originalne iz Svabije.
Honda se sklapa u USA, a jedino originalna su takodje motor i transmisija.
Sto bi se reklo, saradnja na nivou
Drugo, srpski jezik je "obogacen" tudjicama = turskim, nemackim, sada i engleskim, tako da jezik je izgubio odavno svoj indentitet.
Turskih reci ima preko 8 hiljada, dok nemackih , posto smo pod nemcima proveli samo 4 godine ratne ima oko 500.Koliko ce biti engleskih, tek ce se utvrdjivati.

Poznata kao jedan od najboljih antioksidanata, kafa podstiče mentalne aktivnosti. Treba napomenuti da se ovo dejstvo oslobađa samo dok je kafa vrela, tako da oni koji je piju hladnu ili po nekoliko sati u svoj organizam unose samo njene štetne sastojke, a i efekti onda mogu biti samo takvi. Takođe, među ljubiteljima kafe ima manje astmatičara i obolelih od respiratornih oboljenja, a kod nekih osoba kafa deluje i kao odličan diuretik i potpomaže redovno pražnjenje creva. Poznato je da kofein ubrzava metabolizam, otklanja pad koncentracije, a na kratke staze čak i depresiju. Što se tiče uticaja na rad srca, aritmije i koronarna obolenja, istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje kafe može izazvati blage aritmije i ubrzan rad srca, ali ništa dugotrajno i opasno.
ovo je tu i tamo tačno ali nije previše precizno, npr. ima mnogo boljih antioksidanasa od kafe (što ne znači da ih kafa ne sadrži ali ima mnogo boljih) a kod svih deluje diuretički i ubrzava rad creva. Kofein je sličan teofilinu (koji se koristi kao lek protiv astme) pa zbog toga ima pozitivan efekat kod takvih i sličnih bolesnika jer širi disajne puteve, a ne sprečava nastanak respiratornih oboljenja, to nema veze jedno s drugim ... a zbog dejstva na srce se ne preporučuje srčanim bolesnicima uopšte, inače i podiže pritisak mada je to dejstvo trenutno, tj. kratkotrajno.
Preterana konzumacija (po knjigama je to sve preko 1-2 šoljice kafe na dan) vezuje se za rizik od karcinoma bešike.

Sve u svemu ne može se reći ni da je baš zdrava ni da je baš štetna, uglavnom je individualno ali u svakom slučaju treba je izbegavati, bar u količinama koje mi uglavnom pijemo (nekoliko šoljica dnevno), ipak je to vrsta droge, izaziva zavisnost. Nes i ostale prerađene varijante posebno treba izbegavati.

Ja je svejedno obožavam i vadim se na nizak pritisak :lol: :rumenka:

Back