Kafa

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na žalost, pijemo svašta.... Al baš svasta. kad su uvezli te organik arabike u Srbiju, saznao sam da je to prvi put da prva A klasa kafe ulazi u Srbiju od drugg svetskog rata.... najčešće se pije 6 i 7 klasa kafe.
Kažem na ćalost, jer kad bi naš narod znao kakva je prava kafa... više nikone bi mogao da ih laže i mulja.

Poslednja izmena:
ne trazim logiku u Srbiji
ti si rekla da je to zato sto se za pakovanu mesaju razne vrste kafa, neke su skuplje, etc, etc..
pa, ja pitam kako je onda ta "bolja", a losija?
Logicno bi tako trebalo biti,ali u Srbiji je sve naopako!Stim da je i ta u zrnu sto je kod nas prodaju neka dvanaesta klasa kafe,zato je jeftina!A ovi sto melju ko zna sta a dodaju samo kafu ko aromu,tek oni zaradjuju uvaljujuci nam GMO jecam ili sta vec!

E sad ne ulazim u to koja je vrsta kafe, valjda je to stvar ukusa pre nego kvaliteta mada šta znam... za sad mi je dosta da bude kafa, a ne mleveni grašak.
Kad se skuva malo jača ima onaj ogavni kiselkasti ukus, a mora da se natrpa kafe da bi ličila na kafu... Posle 3-4 dana u kutiji, potpuno promeni miris, tj. nema ga uopšte.
Kad prodaju "na akciji" toliko dugo je stajala na otvorenom u magacinu, da je čini mi se upila miris truluh dasaka sa paleta :neutral:

nekad sam bila zavisnik od kafe
vise nisam
i ne verujem da cu je ikad vise piti

da li znas da se na trzistu nalazi i kafa koja koja je po 20 - 30 godina stajala u magacinima?
pomesa se malo sa kvalitetnijom vrstom i ti skuvas sebi crni napitak napitak koji u sebi nema cega nema..od gljivica do...

hvala, vise ne..

Najčešće pijem espresso, a običnu kafu popijem ponekad kod kuće mada češće pijem kakao ili čaj.

Već dugo nema kafe u zrnu , videla sam u Metrou pakovanja od 1kg pa na dalje.Mada, možda je i to ona za espresso aparate koji imaju mlin na licu mesta, nisam sigurna. Kafa u zrnu još jedino može da se nađe u Grinetu, a nekada je bilo najnormalnije da se kupi ta kafa i samelje, jer ništa nema takav miris kao sveže mlevena kafa i ako se takva kuva onda je stvarno najlepša.Moja baka je uvek dopržavala kafu pa bude malo gorča .

Sada kad pročitam šta se sve trpa u nju , prosto mi se više nikada ne pije.

italijanske kafe se mogu naci

Kafa ne raste u Italiji. Italijanse kafe ne postoje.
Postoje kafe iz Afrike, ili iz Latinske amerike, ili iz azije i tako dalje. U Evropio ih nigde nema. Italijani ih pakuju.... Kafe u Zrnu je bilo, i tao vrhunske, do skoro, al niko nije hteo da ih kupuje.

Kafa se uzgaja u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, u takozvanom pojasu kafe, koji obuhvata tropsku oblast. Brazil je najveći proizvođač, a potom slede Vijetnam i Kolumbija.

Neke zemlje su specijalizovane za određenu vrstu zrna kafe. Kafa robusta se uzgaja na nadmorskoj visini do oko 800 metara, uglavnom u Vijetnamu, Brazilu i Indoneziji.

Kafa arabika raste na višim nadmorskim visinama, obično preko 800, pa sve do 2500 metara. Brazil, Kolumbija, Etiopija, Srednja Amerika, Meksiko, Indija i Istočna Afrika spadaju u najpoznatije regione za proizvodnju arabike.

Kafa poprima tipični regionalni ukus pod uticajem zemljišta i date klime. Kostarika proizvodi blagu kafu sa ukusom koštunjavog voća, dok je indonezijska kafa gusta i podseća na dinju. Etiopska kafa je cenjena zbog svog čistog, jakog ukusa.
http://www.nescafe.rs/proizvodnja_kafe_sr_rs.axcms

Pored navedenih destinacija gaji se i kao sobna egzoticna biljka u mojoj saksiji!:zper: Al ne napih se ja od nje!:zcepanje:

Kafa se uzgaja u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, u takozvanom pojasu kafe, koji obuhvata tropsku oblast. Brazil je najveći proizvođač, a potom slede Vijetnam i Kolumbija.

Neke zemlje su specijalizovane za određenu vrstu zrna kafe. Kafa robusta se uzgaja na nadmorskoj visini do oko 800 metara, uglavnom u Vijetnamu, Brazilu i Indoneziji.

Kafa arabika raste na višim nadmorskim visinama, obično preko 800, pa sve do 2500 metara. Brazil, Kolumbija, Etiopija, Srednja Amerika, Meksiko, Indija i Istočna Afrika spadaju u najpoznatije regione za proizvodnju arabike.

Kafa poprima tipični regionalni ukus pod uticajem zemljišta i date klime. Kostarika proizvodi blagu kafu sa ukusom koštunjavog voća, dok je indonezijska kafa gusta i podseća na dinju. Etiopska kafa je cenjena zbog svog čistog, jakog ukusa.
http://www.nescafe.rs/proizvodnja_kafe_sr_rs.axcms

Pored navedenih destinacija gaji se i kao sobna egzoticna biljka u mojoj saksiji!:zper: Al ne napih se ja od nje!:zcepanje:

Inače.. Kafa je poreklom iz Afike, i tamo i jeste najbolja.. Doduše to zavisi od ukusa afiniteta konzumenta. Profesionalni testeri ili probači kafe, određuju kvalitet prema Yirgačef kafi iz Etiopije, koja se u žargonu zove kraljevska kafa. Arabike iz Afrike se ubek boduju kao Arabike A klase, a Arabike iz Latinske Amerike kao B... što je i normalno. Kafe iz latinske amerike se rskaju i po 20 puta godišnje, jer ih u tim predelima napadaju insekti a naročito gljivice. Zato su kafe sa prefiksom ORGANICD izrazito cenjene. najslabija arabika je Minas tip iz latinske amerika.
Kvalitet između afričkih i latinoameričkih je kafa sa Jamajke... takozvani Blu Maunting.
Najskuplja, ali ne i najbolja kafa je Kopi Luak iz Malezije. To je ona kafa, čija zrna pojede Tomy Cat , pa je posle skupljači skupljaju.
Za ukus kafe , veoma je važna fermenatcija. Fermentacija može biti u vodi Washt.. u malo vode semi washt, i bez vode. unwasht...
Ja sam probao sve ove kafe i najviše mi se sviđa Sidamo unwashd iz Etiopije, koji ima aromu kao bademov cvet i vuče na slatko.

przun.jpg

Cija baka je ovako przila kafu?Taj miris je neponovljiv.

Back