Kafa - dehidratacija - cesto mokrenje

• Začetnik teme Začetnik teme pady
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pady

Aktivan član
Poruka
1.177
Imam 26 godina. Prvih 20 godina svog zivota nisam nesto preterano unosila tecnosti, a i kad jesam sokovi su uvek imali prednost nad vodom.
Kad mi je bilo 20 godina resila sam da se otarasim viska kilograma. Osim sto sam trenirala kao manijak, pila sam sagorevac masti koji sadrzi jak diureticki kompleks, pa zahteva i povecan unos tecnosti. Ja neiskusna to nisam znala, i trenirala sam kao luda, neretko i bez kapi vode. Posle treninga bih svukla dve dvolitre kao od sale. Takodje nisam pravila dovoljno velike pauze izmedju dve kutije sagorevaca. U jednom trenutku sam toliko kolabirala da sam pila i 12l vode dnevno.
Od tada, ne samo da mi je sagorevac izazivao potrebu za enormnim unosom tecnosti i cestim mokrenjem kao i dehidrataciju (suva usta, nos, koza), nego sam isto pocela da reagujem na kafu i energetska pica.
Sagorevac ne uzimam vec dve godine, mozda cak i duze. Izotonicna pica, Orosal i pivo mi pomazu, ali samo ako prestanem da pijem kafu.
Inace, unosim 6-7 litara vode na dan.
Zanima me je li to samo poremecena ravnoteza elektrolita ili nesto ozbiljnije? I kakve bih laboratorijske analize mogla da uradim? Naravno u privatnoj laboratoriji, jer imam degenku od doktorke sa kojom je nemoguce saradjivati.

Poslednja izmena od moderatora:
Obicno je najcesci uzrok povecanog unosa tecnosti dijabetes, tako da trebas da proveris glikemiju.
A moguce je da se radi i o insipidnom dijabetesu pa bi trebala da proveris elektrolite u krvi i u urinu.

Inace, svi ti preparati za brzo mrsavljenje su prevara jer dovode samo do izbacivanja tecnosti tako da daju privid gubitka tezine.
Nema zdravog i trajnog gubitka kilograma bez korekcije ishrane i fizicke aktivnosti.

sad kad si syebala metabolizam problem je otići kod lekara ?
ako si se sa dvadeset ponela krajnje neodgovorno prema svom zdravlju i konzumirala animal (ili štaveć) bez ikakvog uputstva, nemoj biti budala i sa 26. ne možeš banuti u privatni labos i reći: ejh ljudi, treba mi nalaz taj i taj..nego, pravac ambulanta i bez stida i paranoje objasni o čemu se radi. kakva god da je, doktorka će ti ispisati upute, a posle sa nalazima radi šta 'oćeš.

@ Vitez Koja
Hvala na razumnom i korisnom odgovoru.

@ivab
Napisah, problem je kad trosim kafu i energetska pica. Kad ih zabatalim i malo se hidriram, nemam toliku potrebu za vodom, cak i kad je uzmem iz navike nekako mi se gadi osim ako sam bas zedna. Problem je sto ne mogu da prekinem sa njima jednom za sva vremena.

@ anim*a
Sele, nije lepo brecati se na nepoznatu osobu i nazivati je budalom. Narocito ako se ne razumes ni u sportsku suplementaciju ni u medicinu. Dacu i ja tebi jedan savet -> poseti oftalmologa. Ako rezultati pregleda budu u redu, onda neka te roditelji uhvate za ruku, odvedu do najblize osnovne skole i upisu u prvi razred. I lagano, slova, slogovi, reci, recenice, interpunkcija, pravopis, gramatika....

Imam 26 godina. Prvih 20 godina svog zivota nisam nesto preterano unosila tecnosti, a i kad jesam sokovi su uvek imali prednost nad vodom.
Kad mi je bilo 20 godina resila sam da se otarasim viska kilograma. Osim sto sam trenirala kao manijak, pila sam sagorevac masti koji sadrzi jak diureticki kompleks, pa zahteva i povecan unos tecnosti. Ja neiskusna to nisam znala, i trenirala sam kao luda, neretko i bez kapi vode. Posle treninga bih svukla dve dvolitre kao od sale. Takodje nisam pravila dovoljno velike pauze izmedju dve kutije sagorevaca. U jednom trenutku sam toliko kolabirala da sam pila i 12l vode dnevno.
Od tada, ne samo da mi je sagorevac izazivao potrebu za enormnim unosom tecnosti i cestim mokrenjem kao i dehidrataciju (suva usta, nos, koza), nego sam isto pocela da reagujem na kafu i energetska pica.
Sagorevac ne uzimam vec dve godine, mozda cak i duze. Izotonicna pica, Orosal i pivo mi pomazu, ali samo ako prestanem da pijem kafu.
Inace, unosim 6-7 litara vode na dan.
Zanima me je li to samo poremecena ravnoteza elektrolita ili nesto ozbiljnije? I kakve bih laboratorijske analize mogla da uradim? Naravno u privatnoj laboratoriji, jer imam degenku od doktorke sa kojom je nemoguce saradjivati.

Odes promenis doktorku i dovidjenja :)

da, da, svi smo primetili tvoje poznavanje suplementacije:lol:
Napisala sam da u to doba nisam imala iskustva sa suplementima. Uostalom, sagorevac me je dobro radio i omogucio mi da uz hardcore treninge i korekciju ishrane skinem vise od 30kg.
A ti prestani vise da se trpas i spamujes temu. Ovo je podforum Zdravlje, ako ti je do sokacarenja i cigu-ligu idi na Politiku.
Sto se mene tice, tema moze i pod kljuc posto mi je Koja dao zadovoljavajuc odgovor.

super a u pauzama menjanja se sam organizam izbori

Pa vidis da kaze da ima doktorku ''degenku'' a iskreno ima i takvih ... kad daju upute kao da ti daju zlato ... vrlo nerado
a sa druge strane navucena je na energetska pica ... nek pogleda malo sastav , nije mala ... ako je pametna , zna sta joj je ciniti , brza resenja ne postoje

ja se odjavljujem sa teme :bye:

Za skoro svaki,ili je problem u doktoru ili u tebi nema treceg.
A sta sa specijalistima. Tamo ne moze da se zakera. Meni je prosle godine ortoped, posle 2-3 meseca lecenja povrede noge, na 4-5 kontroli trazio da mu pruzim ruku da je pregleda. Takodje, kada je prvi put pogledao mr snimak rekao je da nije nista strasno, a sledeci put je bio cirke i poceo da lupa kako imam neke cisticne promene. Uzeo mi je minimum 15 godina zivota.
Pre nekoliko godina, kod neurologa, doktorka je naizmenicno pregledala mene i neku staricu. Rekla mi da se izujem, zagrebala mi taban olovkom i onda skocila na vrata i pocela da vice: Brzo, kolica! Odsekla sam se, umalo mi srce nije stalo. Na kraju se ispostavilo da su kolica bila za baku.

A sta sa specijalistima. Tamo ne moze da se zakera. Meni je prosle godine ortoped, posle 2-3 meseca lecenja povrede noge, na 4-5 kontroli trazio da mu pruzim ruku da je pregleda. Takodje, kada je prvi put pogledao mr snimak rekao je da nije nista strasno, a sledeci put je bio cirke i poceo da lupa kako imam neke cisticne promene. Uzeo mi je minimum 15 godina zivota.
Pre nekoliko godina, kod neurologa, doktorka je naizmenicno pregledala mene i neku staricu. Rekla mi da se izujem, zagrebala mi taban olovkom i onda skocila na vrata i pocela da vice: Brzo, kolica! Odsekla sam se, umalo mi srce nije stalo. Na kraju se ispostavilo da su kolica bila za baku.

Pa i na specijaliste sam mislila,sta je problem promeniti?Cega se vi svi plasite?

:zcepanje: u , dobro da si ziva ostala ....

Mali update.
Bila sam kod lekara i dobila da uradim hematoloske, biohemijske i analizu urina. Tu je sve bilo ok, tako da su mi bubala valjda u redu, a otpada i secerna bolest.
Doktorka je htela da zakljuci slucaj, pa samo se malo svadjale i brecale jedna na drugu i na kraju mi je jedva dala uput za urologa. On mi je dao da uradim elektrolite, zabranio mi kafu i energetska pica i trazio, skoro da ignorisem zedj.
Danas sam dobila i rezultate elektrolita u krvi i sve je u granicama normale.
Kalijum 4.3 (3.5 - 5.1)
Natrijum 138 (135 - 145)
Kalcijum 2.48 (2.10 - 2.55)
Hloridi 100 (98 - 107)

Smanjila sam unos vode koliko sam mogla, batalila kafu, energetska pica i cajeve, kao i so. Usta mi skoro uopste ne suse. Nemam onu nasusnu ppotrebu za mokrenjem, ali kada to radim i dalje su to kolicine vece od uobicajenih i urin je skoro bezbojan (osim prvog jutarnjeg koji je zuckast).
Urolog je spomenuo Insipidni dijabetes i test sa antidiuretskim hormonom, ali toga izgleda nema u mom gradu. Rekao je i da ne bi bilo lose da posetim i endokrinologa, sto sam odmah mojoj doktorci natrljala na nos i izmuvala uput. Sad cekam 30. april, a u medjuvremenu 19-og imam kontrolu kod urologa.
Nadam se da nemam DI. Jedino me jos plasi postoji li mogucnost da sam sjebala neke zlezde ili fasovala neki hormonski poremecaj?
Dobicu rogove dok sve ne bude gotovo.

Back