Kada se bolje zivjelo?

• Začetnik teme Začetnik teme Peaky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Očigledno sam matora, jer ja ne pamtim da je iko u SFRJ išao u banku da diže kredit da bi mogao kod doktora, a danas lično znam ljude koji to moraju.
Moji roditelji nisu bili nikakvi bogataši, štaviše, ali kupili su i renovirali kuću i išli smo na ebeno more svake godine. Nijednu knjigu za školu nikad nisam kupila, mada sam ih svake godine sve imala. Sigurno, u prodavnicama nije bilo 45 vrsta francuskih sireva, ali nekako mi to nije ni falilo. Ni dan danas ne kupujem dve trećine stvari koje su nam, blagoslovom zapada, stigle.
O tome da te na granici nisu gledali ko zadnje g.ovno (osim Mađara, koji su nas mrzeli jer dođemo i pokupujemo sve što vidimo ko mećava ili odemo na izlet i onda se vozamo po Pešti taxijem za bezveze jer prosto nemamo na šta potrošit pare), neću ni da govorim.
И ја сам њих од увек гледао као говна. У главном, свуда.

1980 je moj poznanik u Kanadi sam radio, imao zenu i troje dece i od jedne plate bez problema kupio kucu, imao dva automobila, isao kuci na odmor u Portugal i ziveo fantasticno. Njegova godisnja plata ja bila u vrednosti cene te kuce u kojoj su ziveli.
Danas njegov sin ima 30% vecu platu od oca, a cena te iste kuce (iako 40g starija - u pitanju je vrednost zemlje) je 30x, sto znaci da njegov unuk moze samo da sanja da kupi kucu, ali ako dobije na lotu. Cene svega drugog su nekoliko puta isto skuplje, sto ce reci da je standard dosta losiji.

Jeste, zivot 1980 je svuda bio mnogo bolji, a pogotovu na zapadu za koji je SFRJ bila sirotinja kako onda tako i danas.

U SFRJ te 1980-e je glavni baja bio onaj ko je imao da popije PRAVU KAFU...ostali su pili ''kafu 40%'' ili u boljem slučaju ''kafu 60%''...

A onoga ko je imao ili mogao da kupi TONU CEMENTA smo gledali kao veeeeelikog gazdu...

U SFRJ te 1980-e je glavni baja bio onaj ko je imao da popije PRAVU KAFU...ostali su pili ''kafu 40%'' ili u boljem slučaju ''kafu 60%''...

A onoga ko je imao ili mogao da kupi TONU CEMENTA smo gledali kao veeeeelikog gazdu...
Cmar od drzave, nego se ljudi secaju svoje mladosti sa nostalgijom.
Bolje biti švorc nego star...

Cmar od drzave, nego se ljudi secaju svoje mladosti sa nostalgijom.
Bolje biti švorc nego star...

Kako bih rekao,i ja se sećam svoje mladosti sa nostalgijom...ništa više nije kao što je bilo,to je činjenica

Ipak moram se držati onoga što sam davno od starijih slušao - ''valja mreti valja pravo govoriti''

I šta sad treba da lažem kao ovi klinci po forumu ...''sve je bilo besplatno a plata je bila par 'iljada maraka'' ? :hahaha:

Kad bi postojao vremeplov da nekog vrati unazad pedeset godina taj bi rekao ''fuuuuj,kakva beda od države...''

Back