Kada procenjujete da ce Franak da kolabira?

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Droid

Legenda
Poruka
51.701
Po mojoj proceni jacanje franka je potpuno vestacko. Taj kurs ne odgovara Svajcarcima, tako da je klasicna zavera bankarska u pitanju.

Mislim ovaj kurs ne moze dugo da se odrzava i cenim da ce u roku od 2 godinefranak da se vrati na najmanje 1.4 prema euru.

Ovo je klasicna sarena laza za glupake koji ce sada da konvertuju kredit u eure ili da vrate kredit isplatom.

Po mojoj proceni jacanje franka je potpuno vestacko. Taj kurs ne odgovara Svajcarcima, tako da je klasicna zavera bankarska u pitanju.

Mislim ovaj kurs ne moze dugo da se odrzava i cenim da ce u roku od 2 godinefranak da se vrati na najmanje 1.4 prema euru.

Ovo je klasicna sarena laza za glupake koji ce sada da konvertuju kredit u eure ili da vrate kredit isplatom.

Ništa novo uvek je to bilo.Primera radi nekada je DM bila skuplja od CH franka,Francuski franak je bio malo jevtiniji od CH franka,a bogami za Američki dolar je trebalo misli 4,30 franaka.Znači menja se to stalno.Zaboravio sam i euro je bio dosta skuplji od franka.

Franak ce da oslabi onog trenutka kada evro pocne da raste.

Ja se zabrinuo za kolegu forumaša franak, reko' nije mu dobro pa očekujemo da kolabira... Sad mi je mnogo lakše. :hahaha:

No, s obzirom na to da oporavak EU ne teče baš po planu (i dalje je inflacija niska, dosta članica se bori sa deflacijom), a švajcarska privreda stabilna i jača od proseka EU, CHF će oslabiti kada EUR ojača, odnosno kada mere ECB počnu da deluju lepo. Druga opcija je da namerno izvrše devalvaciju valute da bi pospešili izvoz, koji je dosta ugrožen jačanjem franka.

Ja se zabrinuo za kolegu forumaša franak, reko' nije mu dobro pa očekujemo da kolabira... Sad mi je mnogo lakše. :hahaha:

No, s obzirom na to da oporavak EU ne teče baš po planu (i dalje je inflacija niska, dosta članica se bori sa deflacijom), a švajcarska privreda stabilna i jača od proseka EU, CHF će oslabiti kada EUR ojača, odnosno kada mere ECB počnu da deluju lepo. Druga opcija je da namerno izvrše devalvaciju valute da bi pospešili izvoz, koji je dosta ugrožen jačanjem franka.

Ja se tvrdo nadam da će mi se ta želja ispuni i jednog dana odem na onaj svet,dobro ste procenili.Tačno je to da je jačanje franka napravilo pometnju.Ja pak drugačije gledam na sve to.Prvo CH mora da bude skupa jer su njihovi proizvodi ili usluge kao i radna snaga
automaski diže cenu.Samo me čudi zašto Srbija ili svaki pojedinac ne ponudi tržištu nešto i iskoristi situaciju dok CH ne probadne.

Ja se tvrdo nadam da će mi se ta želja ispuni i jednog dana odem na onaj svet,dobro ste procenili.Tačno je to da je jačanje franka napravilo pometnju.Ja pak drugačije gledam na sve to.Prvo CH mora da bude skupa jer su njihovi proizvodi ili usluge kao i radna snaga
automaski diže cenu.Samo me čudi zašto Srbija ili svaki pojedinac ne ponudi tržištu nešto i iskoristi situaciju dok CH ne probadne.
Svicarski poljoprivrednici primaju najvece subvencije na svetu ta razlika u ceni fakticki i ne postoji

Poslednja izmena:
Svicarski poljoprivrednici primaju najvece subvencije na svetu ta razlika u ceni fakticki i ne postoji

Pa i subvencije moraju nekako da dođu.Ali ajd nek bude i tako.Dobija li satna industrija mašinska industrija subvencije?Ko daje pare malim firmama 1-5 čoveka.Te male firme pružaju razno razne usluge i od toga žive.Sve te male kancelarije moraju da plaćaju kiriju
za prostorije a to prilično košta.Kod nas po selima ima puno praznih kuća ljudi koji žive u inostranstvu.Isti ljudi umesto da vuču neku kiriju oni plaćaju da bi neko unutra spavao jer su te kuće uvek na meti lopova.Kako bi bilo ako bi se te kuće iznajmile i neki biznis radio
kod toliko nezaposlenih?

SVajcarski franak je jaka i vazna valuta,ali ono sto je najvaznije reci za njega to je da je ta valuta veoma,veoma pogodna za bankarske mahinacije;kao i USA dolar.Dok se americki dolar stiti politicki,svajcarski franak se stiti bannkarski.Nikad ne bih potcenio ponude u francima,ali nikada ne bi ni trgovao u njima u smislu uzimanja nekakvih kredita kao sto su bankari ljude ojadili za stambene kredite.Jeste da te ljude niko nije vukao za usi da podizu kredite u svajcarcima,ali ocigledno je na delu bila bankarska mahinacija.Preporucujem knjigu bivseg velikog bankara Paula Erdmana,,Profit od milijardu dolara'.

SVajcarski franak je jaka i vazna valuta,ali ono sto je najvaznije reci za njega to je da je ta valuta veoma,veoma pogodna za bankarske mahinacije;kao i USA dolar.Dok se americki dolar stiti politicki,svajcarski franak se stiti bannkarski.Nikad ne bih potcenio ponude u francima,ali nikada ne bi ni trgovao u njima u smislu uzimanja nekakvih kredita kao sto su bankari ljude ojadili za stambene kredite.Jeste da te ljude niko nije vukao za usi da podizu kredite u svajcarcima,ali ocigledno je na delu bila bankarska mahinacija.Preporucujem knjigu bivseg velikog bankara Paula Erdmana,,Profit od milijardu dolara'.

Mislim da je to bilo 71 ili 72-e jedan direktor banke rekao da ima knjige iz 1936-te god. i može mi pokazati kad dođem u Beograd da franak nikada nije naglo skakao kao marka gore dole.Franak se povećavao vrlo malo skoro neprimetno i tu ostajao.E sada kako će biti ubuduće neznam znam samo to da se franak nije mnogo cenio kako tada tako i sada.Nekada su kako građani tako i banke viže računali u DM sada u eurima ali slabo sa francima.

Po toj logici se ni zlato ne ceni baš mnogo, jer sigurno nećeš čuti nekog čoveka da kaže da mu auto ili kuća vredi toliko i toliko zlata.

Ali zato čujete svakodnevno toliiko i toliko eura za kiriju,časovi, kuće itd.a bogami i krediti u eurima.To bar bolje znate od mene.Od franaka samo kukate kada treba da vratite da sada nekim čudom skoči euro kukala bi cela Država jer i ona je davno počela sa eurom da
računa.

Dugorocno gledano EUR/CHF je pao 2011 na 1.03 pa 2015 na 0.96. Vremenski period oko 4 godine. Sledeci veliki pad moze biti 2018/19. I padace do 0.80.Pitanje je vremena kada ce se opet pustiti franak da ojaca.
eurchf.jpg

Franak kao valuta sa negativnom kamatom je postao lose utociste za kapital. Osim toga jako je postao i nestabilan. Sada se trguje cak 1.11 franka za 1 eur.

To je i dlaje jako i Svajcarska privreda belezi veliki pad izvoza i dalje.

U pravu ste da treba više dati za jedan euro.Već sam napisao da je trebalo 4,30 franaka dati za jedan dolar sada može i manje za jedan dolar dati. Euro takođe nije više kao što je bio u odnosu na franak.Bolje reći još treba vremena da se taj odnos promeni i bude kao nekada.

Slazem se ali Brexit je oslabio GBP/USD I USD je ojacao u odnosu na CHF. EU nema trenutnih resenja u vezi migrantske krize, desnica jaca u Evropi, jaca evro skepticizam i investitori traze sigurnu valutu safe heaven currency. A to je sve lancana reakcija na forex trzistu. Mada mislim da je CHF jako stabilna valuta.

Jeste ali i prejaka. Ja verujem da to ne moze da traje dugo. Mada i moze sto da ne moze. Svajcarci mogu sta hoce. Oni su poslednji bastion vrednosti bezvrednog novca.

Back