Kada početi sa teretanom?

Vidim niko ne odgovara - Da li su suplamenti neophodni, za svakoga? Pogledaj 14 godina za postavljaca teme, da li su mu ti dodaci neophodni?
Suplamenti imaju smisla, npr vitamin D ako stalno radis nocu i retko izlazis na sunce, hrana ti je nebalansirana, mozda zbog alergije, ili jednostavno kolicinski nemozes da je uneses koliko ti je potrebno. Uporedi olimpijca sa rekreativcom, nema smisla imati rekreativca sa ishranom olimpijca.

Vidim niko ne odgovara - Da li su suplamenti neophodni, za svakoga? Pogledaj 14 godina za postavljaca teme, da li su mu ti dodaci neophodni?
Suplamenti imaju smisla, npr vitamin D ako stalno radis nocu i retko izlazis na sunce, hrana ti je nebalansirana, mozda zbog alergije, ili jednostavno kolicinski nemozes da je uneses koliko ti je potrebno. Uporedi olimpijca sa rekreativcom, nema smisla imati rekreativca sa ishranom olimpijca.

Suplementacija nije neophodna ali je dobro dosla.Ne mora ali ako moze onda jos bolje.Inace kad si spomenuo vitamin D,pozeljno je suplementiranje vitaminom D u vecim kolicinama,bez obzira na ishranu,kao i omega 3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribi,cak iako jedemo ribu svaki dan pozeljno je 2-3 kapsule omega tri,recimo uz svaki obrok po jedda.

Е овако имам пар питања :)
Тренирала сам рукомет пет година,међутим није ми се дало,нека виша сила.
Пре скоро двије године имала сам лакшу повреду лигамента кољена,то сам некако преживјела,али пре једно 2мјесеца имала сам повреду латералног лигамента,али другог кољена.Доктор ми је рекао да је најбоље да престанем да тренирам.
Међутим ја не могу да сједим кући по цио дан.Хтјела сам да идем у теретану али не знам како да почнем,са којим вјежбама и остало :)

Највише бих обратила пажњу на ноге и стомак :)

Koliko god i kakve god da si probleme imala sa kolenima to se da resiti,samo ako ljudi znaju kako...Ako ti sad mozes da se kreces bez problema,da trcis...ako su ligamenti sad ok i ako su operacije dobro prosle onda je doktor budala sto ti je rekao da napustis Rukomet,ali dobro...

U teretani bi trebala da radis celo telo,ali ako ti je koleno zdravo i spremno za vezbu...Problem je sto ne moze niko napamet da ti kaze sta i kako ako nisi sigurna da li si potpuno zdrava.
Idi kod nekog sportskog fiziotarapeuta,neka ti pregleda koleno i ustanovi da li si to izlecila,a onda ces lako za vezbanje. ;)

Vidim naveo si sta ti je sve davao lekar endokrinolog pre nego sto te je poslao kod psihijatra da ti da anksiolitike!

Prvo su morali da ti dovedu muske hormone na normalu da postanes muskarac, e tek onda se moze pristupiti medikamentoznoj terapiji sa anksioliticima i psihoterapiji jer si tek tada spreman da povratis sigurnost u sebe jer si ovaj put musko....

znastevnost ti ne ide od ruke . S!uzis se krivim vre!ima i misis da ces time nekome pomoci . Prvo ti nisi profi sprotista , nemas uge!ed i stoga ne predstavjas nitkoga u svijetu sporta . A vre!o koje sam koristio je tvoj cuveni pansport forum.

Pa ne verujem da je ovo za gimnastiku bas predrasuda....znam dvoje ljudi koji su previse niski za svoje godine,zbog gimnastike,koju su trenirali od malena.

Mislim da to stvarno nema veze. I ja imam par drugara koji su trenirali košarku kao mali pa sve do punoletstva, sad neki su izrasli preko 195, a neki nisu prešli 180. Mnogo faktora utiče na to koliko će ko da izraste, a najviše genetika i ishrana u razvojnom dobu. Ono što znam je da teški treninzi iniciraju lučenje hormona rasta koji inicira epifizu kostiju na rast. Dok testosteron utiče na trajno okoštavanje epifizne regije. Tako da je to kao neka trka koja traje 7-10 godina. Pa sad čije su epifizne regije veće tj. duže taj će i više izrasti bez nekog naručitog uticaja od opterećenja. I sami skokovi tj doskoci kod košarkaša i odbojkaša izazivaju ogrmna opterećenja.

Cula sam da se od gimnastike i teretane osaje nizak...zato,kreni sa 19 godina,kad ti se telo potpuno razvije...A ako želiš da postaneš višlji,namesti koš u dvorištu i ujutru,u podne i uveče ubacuj loptu

To su gluposti,isto kao i sto se neki sprtistima savetuje da ne idu u teretanu jer ce ih usporiti...To su sve budale izmislile,a zasto,pa nemaju pojma o cemu pricaju,ali bitno je da pricaju...

Mislim da to stvarno nema veze. I ja imam par drugara koji su trenirali košarku kao mali pa sve do punoletstva, sad neki su izrasli preko 195, a neki nisu prešli 180. Mnogo faktora utiče na to koliko će ko da izraste, a najviše genetika i ishrana u razvojnom dobu. Ono što znam je da teški treninzi iniciraju lučenje hormona rasta koji inicira epifizu kostiju na rast. Dok testosteron utiče na trajno okoštavanje epifizne regije. Tako da je to kao neka trka koja traje 7-10 godina. Pa sad čije su epifizne regije veće tj. duže taj će i više izrasti bez nekog naručitog uticaja od opterećenja. I sami skokovi tj doskoci kod košarkaša i odbojkaša izazivaju ogrmna opterećenja.

Samo genetika. Ja sam kuburio sa ishranom tj. nisam preterano bio jesan a rastao sam ko iz vode

:ok: što se tiče treninga svakako bi bilo dobro da počneš :) razvićeš svoje telo. A što se tiče visine, pa možda može da utiče ali mislim da je to pretežno do tebe, kao što je ,,cave man,, rekao u 2. komentaru, verovatno ćeš naglo izrasti... Ipak to ne mora da znači, možda ćeš uvek biti nizak ali i to ima svojih prednosti :super:

U toku treninga se luci hormon koji se zove hormon rasta, on pomaze kod rasta misica i utice na mnoge druge funkcije u organizmu, tako da ako pravilno i uz nadzor iskusnog trenera treniras, nema veze da li imas 12, 14 ili 62 godine ti ces biti bezbedan i samo ces lepse i bolje telo imati.
Suplemente mogu uzimati svi nebitno da li su rekreativci ili takmicari, suplementi su dodaci ishrani to su preparati koji potpomazu odmor misica, regeneraciju hrskavice, rast misica, to nisu anabaolicki steroidi, to nisu injekcije hemije, to su dodaci ishrani naucite se ljudi!

Nidje veze, ima likova koji su bili 160 cm sa 14 godina i treniraju 5 godina a sada su 190 cm...
...Svejedno, pre 14-15 je malo trip (ali ne zbog rasta nego onako...mislim da je nepotrebno), tako da bih ja tad poceo da sam znao...mada me tada fizicka aktivnost nije preterano zanimala...steta, ovako sa 22-23 :lol:
It's never too late :mrgreen:

Poslednja izmena:
E ovako imam skoro pa 15 godina i bavim se biciklizmom (road race) i dosta me interesuje alpinizam i sportsko penjanje, i planiram da krenem u teretanu, kako bi se spremio za neki od kurseva sportskog penjanja i/ili alpinizma,.... Koje vezbe bi trebao da radim i koliko cesto trebam da vezbam,..

Hvala unapred!!! :D

Back