njuskalo725
Aktivan član
- Poruka
- 1.045
Ono što mi opažamo kao različite boje su zapravo svetlosni talasi različitih dužina. Tako, ako propustimo kroz prizmu zrak bele svetlosti na drugom kraju će izaći zraci različitih boja, što znači da se u beloj svetlosti nalaze skoro sve boje koje mi vidimo.
![]()
Proces opažanja počinje na mrežnjači oka aktivacijom posebnih fotosenzitivnih ćelija koje se zovu čepići. Kod čoveka postoje tri vrste čepića koje maskimalno reaguju na svetlosti različitih talasnih dužina. Jedna vrsta čepića će se maskimalno aktivirati ako do oka dođu kratki (plavičasti) talasi, druga na srednje (zelenkaste), a treća na duge (crvenkaste) talase. Pošto ima tri vrste čepića, čovek spada u tzv. trihromate. Za razliku od čoveka, većina sisara spada u dihromate, tj u njihovom oku se nalaze samo dve vrste čepića, kratko i dugotalasni. Tako, na primer pas i čovek istu scenu vide različito (Sirijus u Orionu se naziva pseca zvezda, Orion se vidi na obe hemisfere, alegorijska bibliska prica o tri mudraca koji su gledali u Sirijus...)
![]()
Način na koji dihromati vide najviše liči na sliku televizora na čijem ekranu ne radi kanal za zeleno.
![]()
Razlika u viđenju iste scene između čoveka (tri vrste čepića) i psa (dve vrste čepića)
![]()
oNO STO JE MENI PALO NA PAMET,CITAJUCI ovaj pametno napisan tekst,jeste ...da kako covek vidi boje razlicito od ostatka živih bica,.da je moguce da i ljudi ,medju sobom razlicito vide boje. ili nijanse boja..HOCU RECI,DA JE TAKODJE TA FORMULA PRIMENLJIVA I NA SVEST I RAZUM.MOguce je da svaki covek ne moze razumeti i prihvatiti neku ,istinu, isto. ko zna od cega zavisi,ali ja jesam primetila da i dva najdobronajmernija coveka,ce razlicito tumaciti neki dogadjaj,činjenjicu,ili slicno.