Kada je vreme za zamenu lične karte?

snejks

Elita
Poruka
18.086
Lična karta mi ističe krajem ovoga meseca.
Kada je potrebno krenuti u postupak izdavanja nove lične karte?
Podatak kao takav ne može se nigde naći u zvaničnim dokumentima
Pet , deset, pertnaest dana pre isteka? ili kada istekne tek onda?
Ne postoji apsolutno određena procedura ni vremenski rok zvaničan i to mi smeta i iritira me.

Odmah, sad je idealan trenutak!
Odeš na filijalu pod uslovom da znaš gde i pokažeš ličnu-oni znaju šta da rade dalje. Uplati ovde malo, onde još malo... i tako. Dobiješ novu ličnu kartu!
Oh, da.... sad imaš opciju da se slikaš više puta da ne izgledaš glupo... tj. izabereš najmanje glupu sliku sebe!
Moj fotografija je kao da sam izašla iz vrtloga🤣.
Dobro je što može da se bira

Poslednja izmena:
sto se tice slike, ja sam se za pasos kad sam ga obnavljao 2018, poneo slike od profesionalnog fotografa,jer pise da ko hoce moze i tako. Nisu ni hteli da cuju za to kad sam im dao slike,nego sam morao da se slikam sa njihovim aparatom gde sam ispao blagi uzas. Zrikav, sa nekim cudnim senkama po licu....

Ne postoji apsolutno određena procedura ni vremenski rok zvaničan i to mi smeta i iritira me.
preporučljivo je sačekati godinu-dve nakon isteka lične karte pa tek onda...
što se tiče slike, može i ona iz predškolskog

Ja je vadim obicno 10-ak dana pre,jer sam jednom ranije morao da vadim neku potvrdu,zato sto je bila istekla i vise peripetije oko toga,nego ok same L.K..Pre izvesnog vremena je donet i zakon,ako ti istekne L.K. moras da pises neki izvestaj i da objasnis zasto nisi predao dokumenta za L.K. na vreme.Neki su imali problema,a opet neki nisu.Ipak bi ti preporucio da to zavrsis neki dan pre.

sa paragrafom možeš da obrišeš dupe a ne da dobiješ informaciju koju sam tražio , ostalima hvala ali slika mi nije bitna , neću ići u sup nego ću da zakažem elektronski preko e-uprave , neka bude neke koristi od toga što sam morao da vadim zeleni sertifikat za vakcinaciju a i one uplatnice ću da platim elektronski samo mi je trebao datum koliko pre isteka je u redu da se angažujem oko toga

sa paragrafom možeš da obrišeš dupe a ne da dobiješ informaciju koju sam tražio , ostalima hvala ali slika mi nije bitna , neću ići u sup nego ću da zakažem elektronski preko e-uprave , neka bude neke koristi od toga što sam morao da vadim zeleni sertifikat za vakcinaciju a i one uplatnice ću da platim elektronski samo mi je trebao datum koliko pre isteka je u redu da se angažujem oko toga
Pa kako misliš to digitalno vaditi novu O.I.? Kak će ti uzeti otisak prsta digitalno? Slati ćeš im slike za osobnu digitalno?
Kod nas to ne može preko e-građana. Vozačka dozvola se može produžiti preko e-građana, ali jedino preko certifikata sa e-osobne (autentifikacija razine 4).

Pa kako misliš to digitalno vaditi novu O.I.? Kak će ti uzeti otisak prsta digitalno? Slati ćeš im slike za osobnu digitalno?
Kod nas to ne može preko e-građana. Vozačka dozvola se može produžiti preko e-građana, ali jedino preko certifikata sa e-osobne (autentifikacija razine 4).
da li si ti svestan šta pričaš ?
niko ti neće tražiti otisak prsta jer si već jednom u sistemu, ne traže ti ni državljanstvo ni izvod iz matične knjige čak ni sliku novu ne moraš praviti samo uplatnicu i staru čipovanu ličnu kartu , odeš predaš i posle kada ti kažu dođeš po novu

da li si ti svestan šta pričaš ?
niko ti neće tražiti otisak prsta jer si već jednom u sistemu, ne traže ti ni državljanstvo ni izvod iz matične knjige čak ni sliku novu ne moraš praviti samo uplatnicu i staru čipovanu ličnu kartu , odeš predaš i posle kada ti kažu dođeš po novu
Naravno da sam svjestan. Meni su pred dva mjeseca opet uzeli otisak prsta i naravno nove slike. Ali to je kod nas u Hrvatskoj tako. Čovjek stari, mjenja se. Ne izgledaš isto sa 30, 40 i 50. Otisak prsta, OK, ali i to se možda moglo promijeniti nekako. Ostale dokumente nisu tražili, samo novce! 😁

Odmah, sad je idealan trenutak!
Odeš na filijalu pod uslovom da znaš gde i pokažeš ličnu-oni znaju šta da rade dalje. Uplati ovde malo, onde još malo... i tako. Dobiješ novu ličnu kartu!
Oh, da.... sad imaš opciju da se slikaš više puta da ne izgledaš glupo... tj. izabereš najmanje glupu sliku sebe!
Čuj,otkad je ovo običaj?🙂
Nisam znala.Inače slike za ličnu kartu su svima grozne.Vjerovatno je do svjetla,šta li.

Čuj,otkad je ovo običaj?🙂
Nisam znala.Inače slike za ličnu kartu su svima grozne.Vjerovatno je do svjetla,šta li.
Moja nije... baš sa zadovoljstvom predajem i ličnu i pasoš na pregled pošto sam ih uradila istovremeno...
ali eto, u manjim sredinama se i dalje računaju mali znaci pažnje i to... mada i u prestonici sam tako pozavršavala silne poslove.
Uvek kesa-kesica i malo radosti za birokrate... ne košta puno, a ipak mnogo znači.

Je li mora bas sok 100%? 😀
Pa, sve drugo je omalovažavanje nečijeg truda i rada da sedne tamo i bude odlučujući u nečemu.
Samo 100%!

Back