Kada ću moći da učitam svoj mozak na računar?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.870
Tema učitavanja mozga na računar (i nazad) je aktualna već duže vremena, verovatno ste gledali i neki od filmova ili serija. Ali, ne zaustavlja se sve na maštanju.

Pre dve godine, tim na Allen institutu za nauku o mozgu u Sijetlu, SAD, mapirao je 3D strukturu svih neurona (moždanih ćelija) sadržanih u jednom kubnom milimetru mozga miša – prekretnica koja se smatra izuzetnom.

Unutar ove male kocke moždanog tkiva, veličine zrna peska, istraživači su izbrojali više od 100.000 neurona i više od milijardu veza između njih. Uspeli su da zabeleže odgovarajuće informacije na računarima, uključujući oblik i konfiguraciju svakog neurona i vezu, za šta su bila potrebna dva petabajta, odnosno dva miliona gigabajta memorije. A da bi to uradili, njihovi automatizovani mikroskopi morali su da prikupljaju 100 miliona slika od 25.000 isečaka minuskularnog uzorka neprekidno tokom nekoliko meseci.

AAYjeWM.jpg

Dakle, koliko smo daleko od kompletnog učitavanja ljudskog mozga?

Tema učitavanja mozga na računar (i nazad) je aktualna već duže vremena, verovatno ste gledali i neki od filmova ili serija. Ali, ne zaustavlja se sve na maštanju.

Pre dve godine, tim na Allen institutu za nauku o mozgu u Sijetlu, SAD, mapirao je 3D strukturu svih neurona (moždanih ćelija) sadržanih u jednom kubnom milimetru mozga miša – prekretnica koja se smatra izuzetnom.

Unutar ove male kocke moždanog tkiva, veličine zrna peska, istraživači su izbrojali više od 100.000 neurona i više od milijardu veza između njih. Uspeli su da zabeleže odgovarajuće informacije na računarima, uključujući oblik i konfiguraciju svakog neurona i vezu, za šta su bila potrebna dva petabajta, odnosno dva miliona gigabajta memorije. A da bi to uradili, njihovi automatizovani mikroskopi morali su da prikupljaju 100 miliona slika od 25.000 isečaka minuskularnog uzorka neprekidno tokom nekoliko meseci.

Pogledajte prilog 1169373

Jako daleko. Mozak je savršena mašina-ima samo jedna mana..
neki ga imaju, neki nemaju :aha:

Pogledajte prilog 1169373

To je nemoguce zato sto je AI na digitalnom kompjuteru nemoguc. Drugo um nije materijalan i ima sposobnosti koji se na kompjuteru
nije moguce obaviti. 2007 je poceo projekat Blue Brain koji je tvrdio da ce postici inteligenciju do 2017, sto je ispao corak naravno.

I said, I said! Ne jer nemamo kapacitete, nego jer smo zatrpani pomijama.
"Примећујем да има људи којима је чмар важнији орган од душе, а дебело црево од срца, којима је важно да је чанче пуно, а да ли морате клечати да се из њега лапће, није уопште битно. Важно је да је дробина пуна..! - Синиша Ковачевић

Jooooooj, kako sablasna tema...
Da učitam mozak na komp???
Smrzavam se, slošava mi se i ne znam gde je levo.
Ja sam ta koja upravlja kompjuterom, i tako će uvek biti. :eek:
Trenutno je potrebno struje za emulaciju mozga oko gigavata sto je ceo grad. I to ne da dobijes inteligenciju nego samo da emuliras
funkcije. Za to vreme mozak trosi 25W.

Trenutno je potrebno struje za emulaciju mozga oko gigavata sto je ceo grad. I to ne da dobijes inteligenciju nego samo da emuliras
funkcije. Za to vreme mozak trosi 25W.
Juče slušam onog Abramovića....
Po njemu je Džon Lenon sin Draže Mihajlovića. Šta sad da radimo?:think:
Pazi, stvarno liče, na stranu naočari!

...ali kubni milimetar, i to misa...! :p:hahaha:
Volim ih sve... tako kontroverzne i naizgled lude.
Nikog ne otisujem.
...i Zemlja je tepsija. ;) :cool:
Čak i da je tako nešto moguće - to bi bila samo naša kopija (kao klon, recimo), ali to opet ne bismo bili mi. Premda bi možda to "kompjutersko ja" verovalo da je zaista ja, meni samoj to ništa ne bi značilo. To nije prava besmrtnost...
To je zanimljivost. :)

Smrzavam se, slošava mi se i ne znam gde je levo.
?:lol:

Back