Kada će Srbija postati pravna država?

Pravna drzava je svaka drzava u svijetu, jer nema drzave bez nekog zakona, propisa itd. A vladavinu prava karakterise primjena tih zakona.

Zato sam napisao u onom postu sta vecina misli pod tim pojmom "pravna drzava", tj. funkcionisanje sistema, a same definicije malo ko poznaje. Na kraju krajeva, i taj famozni pojam "pravna drzava" je zadnjih godina toliko puta spominjan po dnevnicima i novinama svaki put kad je tema bila bilo kakav skandal u politici, privredi itd, da je u medjuvremenu vise poznato na sta se misli.

Jeste posledice su strasne... Mogu se videti u celokupnoj politickoj eliti.

Govorio sam o rezultatima, ne o posledicama, a i to je stvar gledista, posledice onog sistema su bile vidljive u svakodnevnom zivotu ONDA, dok je TAJ sistem vladao, a kad je se sistem pormenio taj isti je sam ostvario rezultate takve kakvi jesu. Ne moze se za nesposobnost sadasnjeg sistema kriviti onaj pre.

Postavljac je konkretno mislio na vladavinu prava, a vladavina prava i pravna drzava su dva razlicita pojma.

Mislim da su to sinonimi, vladavina prava je anglosaksonski termin, dok je izraz pravna drzava poreklom nemacki koji se primenjuje u Srbiji.
Ne moze nesto da se nazove pravnom drzavom ako sudska, zakonodavna i izvrsna vlast nisu razdvojene, nezavisne i funkcionalne. U Srbiji postoji samo neka formalno pravna ljustura i ogroman uticaj izvrsne vlasti na sudsku i zakonodavnu.
Po tvojoj logici onda je i u doba Milosevica postojala pravna drzava. Nesto sebi ne gradi sustinu samo ako se tako zove. I drzava Kongo nosi prefiks Demokratska Republika pa nema ni d od demokratije tamo.

Kada sa vlasti konacno odu svi komunisticki reudimenti. DS, SPS, LDP, PUPS, SRS...
Kada neko konacno ispostavi racun raznoraznim tajkunima, kada neko pita Miska, Mitrovica, Beka, Matica...ODAKLE?
Kada predsednik drzave ne bude i predsednik stranke.
Kada se pohapse lideri mnogih NVO...
Kada Ceda na sudu objasni sta je trazio u Silerovoj a sudija ima odresene ruke da posteno presudi.
Kada pohapse sve one koji su bili privilegovani prilikom (katastrofalne) privatizacije.
kada nadju Drazin grob...
Kada kriminalce budu nazivali kriminalcima a ne kontraverznim biznismenima.
...ne mogu vise, umorih se a materijala ima za jos par sati pisanja.

Ja se umorih od čitanja, ali to je uglavnom to......

nemam pojma ja mislio da smo mi postali pravna drzava onog trena kad je Vladan Batic zaseo na mesto ministra pravde i lustrirao,reformisao i nadasve preporodio nashe titoistichko sudstvo
e sad....shto se plodovi uspeha josh ne vide problem je shto za "izgradnju institucija sistema treba da protekne vreme" ....znachi,kad udjemo u EU jer ce lopovi onda da drpaju fondove EU i nece biti vishe korumprirani..il jako malo...
to je bio josh jedan veliki zutatj sa planom

Zanimljivo je da su roditelji tvog uzora Nenada Čanka, učestvovali i bili na vrhu piramide KPJ, koja je vršila etničko čišćenje Nemaca iz Jugoslavije i otimanje njihove imovine :lol:.

Inače, tvoj novosadistan bi bio pustara, da ti nije bilo drugova komunista iz pasivnih krajeva, koji su isti taj grad gradili ukradenim parama :lol:.

Novi Sad je nekada bio "Srpska Atina".

Nemoj da lazes na Chankove roditelje.

Chankov otac je bio profesor univerziteta i to jedan od najomiljenijih medju studentima.

Imao sam tu srecu da i meni predaje.

Mislim da su to sinonimi, vladavina prava je anglosaksonski termin, dok je izraz pravna drzava poreklom nemacki koji se primenjuje u Srbiji.
Ne moze nesto da se nazove pravnom drzavom ako sudska, zakonodavna i izvrsna vlast nisu razdvojene, nezavisne i funkcionalne. U Srbiji postoji samo neka formalno pravna ljustura i ogroman uticaj izvrsne vlasti na sudsku i zakonodavnu.
Po tvojoj logici onda je i u doba Milosevica postojala pravna drzava. Nesto sebi ne gradi sustinu samo ako se tako zove. I drzava Kongo nosi prefiks Demokratska Republika pa nema ni d od demokratije tamo.

Ne mogu biti sinonini kada je jedno ucenje nemacke a drugo anglosaksonske skole. Ali to je u principu to, sa razlikom sto Nemci pod uticajem Hegela drzavu smatraju savrsenom i krajnjom tvorevinom sa naglaskom na kolektivistickom duhu. Sa druge strane Francuska revolucija donela je shvatanje prihvaceno u Americi, da je pojedinac iznad drzave.

Tako sam i ja mislio dok nijesam razgovarao o tome sa nekim ucenim ljudima koji su na visokim funkcijama. Ta dva pojma ne mogu jedna bez druge, ali razlika ipak postoji.

Poslednja izmena:

Back