Kad su cvetale tikve

Pa to i jeste ostavilo na MENE najdublji utisak. Zasto? Zato sto sam pre nego sto sam citala Kad su cvetale tikve imala prilike da se naslusam raznoraznih bajki o Beogradu tog doba. (Valjda ti kad dodjes u izvesne godine mladost, kakva god da je zaista bila, izgleda kao najlepsi period zivota - sve je bilo lepo, svi su bili dobri itd.) Doduse, nisam sigurna da sam to rekla i na casu, jer je u tom periodu taj "beli" pogled koji spominjem znao da ubije u meni svaku zelju za bilo kakvim daljim iznosenjem misljenja.

To da u nekom umetnickom delu svako vidi nesto drugo podrazumeva se.

Prilikom razgovora o nekom knjizevnom delu, bilo kao mala sa mamom (sto mi je tad bilo igra :) ), bilo u skoli ili na fakultetu, bilo sa prijateljima, uvek sam govorila (a i dalje to cinim) ono sto mislim. Uz argumente, naravno. :)

Zato sto sam pre nego sto sam citala Kad su cvetale tikve imala prilike da se naslusam raznoraznih bajki o Beogradu tog doba. (Valjda ti kad dodjes u izvesne godine mladost, kakva god da je zaista bila, izgleda kao najlepsi period zivota - sve je bilo lepo, svi su bili dobri itd.

e ovo je odgovor sa argumentom i tvoje mišljenje, odgovor koji si individualizovala

taj njen beli pogled ne bih da komentarišem, to je do nje i nije baš pedagoški, ali ako nešto zaista kažeš moraš da svoj odgovor nametneš, da insistiraš, hoću da kažem da budeš iznad tog njenog pogleda, da ne dozvoliš da te to tangira, pa se linijom manjeg otpora smoriš - nego da voziš svoje

Tja, recimo da mi nije bilo stalo do toga da iznosim svoje misljenje nekome ko ocigledno nije zeleo da ga cuje. Tako mi je bar tada (prvi razred gimnazije) izgledalo. Kasnije je vec bilo drugacije; atmosfera na casovima je bila mnogo bolja - ona je postala predusretljivija, a i mi smo bili spremniji na saradnju. Naime, ispostavilo se da je i doticna profesorka nas (bar 90% odeljenja) pogresno procenila, a i mi smo nju. Sta ces - ona pocela da radi nekoliko godina (dve?) pre toga (a jos je i imala neke privatne probleme), a mi u najgorim :mrgreen: godinama... :mrgreen:

Nego, da ne spamujem vise (toliko), reci cu da analizu roman Kad su cvetale tikve nismo dovrsili - na sledecem casu smo presli na neke pesme jer je profesorka zakljucila da je ovo delo pretesko za nas... ;)

Poslednja izmena:

Back