Kad ste u braku, da li je pozeljno s vremena na vreme promeniti partnera?

• Začetnik teme Začetnik teme ZND
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kao sto neko rece gore
objasnite prvo moralnost braka i koliko je to uopste moralno
pa onda ostalo.....

prvo je nemoralno bilo kome ugroziti slobodu na bilo koji nacin a institucija braka radi bas to...
ne pricam o seksualnim slobodama, vec o osnovnoj egzistencijalnoj slobodi u svakom smislu na koju svako bice ima pravo....sloboda kretanja, sloboda misljenja, emotivna sloboda, psiholoska sloboda, mentalna sloboda..

brak je uzajamni pristanak na uzajamno oduzimanje slobode..i ako si vec pristao na to sranje onda cuti i trpi....potpisao si, tvoj problem

i zaista je besmisleno raspravljati o tome sta je nemoralno u necemu besmislenom

ja ne govorim o moralnosti, vec o tome da li jedna osoba moze da ti bude 'dovoljna' na duzi vremenski period.
inace, institucija brata ne ugrazava niciju slobodu s obzirom da obe strane dobrovoljno ulaze u brak, u unapred znaju sta ih ceka tamo. A i zasto bi brak ugrozavao slobodu misljenja, emotivni, psiholosku ili sta si vec rekla???
u stvari, ako brak smatras kao instituciju gde zena sedi pere i kuva, dok muz 'radi' onda si u pravu..

Brak je , u vecini slucajeva jedna nakaradna i nerealna maskarada, zasnovana na staromodnim primitivnim verovanjima da mi sami odlucujemo ljubav, sve nase prirodne nagone i potrebe voljom...sto naravno nema nikakve veze sa realnoscu...
I amebe "na grani" vec znaju da vecna ljubav i vernost ne mogu da se odluce voljom, jer sve to uopste ne funkcionise na taj nacin, ljubav i vernost su osecanja koja se odvijaju u bicu ["srcu"] van razuma. Razum moze da obeca, da potpise ali prava priroda ljudskog bica to ne moze da ispostuje jer se osecanja u bicu stalno menjaju...sve samo stalno tece i menja se....pa i mi , i to razumom i voljom ne mozemo da kontrolisemo.

Obersturmfuehrer:
bebo, sa ovim se slazem, jedino se ne slazem sa onom tvojom prethodnom izjavom da je brak lisavanje slobode...

Pa jeste lisavanje slobode..
Mi smo ustvari jako maloumni , naravno dok ne naucimo, ako potpisujemo da se obavezujemo na vecnu ljubav, vernost itd...
kad kazem vernost, pa vernost je "u srcu" ne u krevetu...odanost......
To sto nekoga muz i zena ne varaju, odnosno nemaju fizicke odnose sa nekim drugim, to ne znaci da ih vole i da ih je [posle nekog vremena] uopste briga za partnera s kojim su u braku/vezi...
Ljudi ne "varaju" iz straha, a ne zato sto to ne zele....a cim ima straha tu nema slobode...

nije lisavanje slobode...sta je brak? potpis i nista vise....dobro nije samo to, postoje tui jos neke pravne i materijalne zackoljice...uglavnom ti taj potpis mozes da raskines na isti nacin na koji stupis u brak....preko neke opstisine suda, ili vec organa koji je nadlezan za to...
inace, sto se tice mene, ta prica o braku mi je prilicno neutralna, mogao bih da budem sa nekim, a opet ne bih morao da budem sa njom u braku....mislim da zivot sa nekim, i radjane dece i sve ostalo uopste nije vezano za brak...brak je cisto ono...na papiru.....

Sily:
Ljudi ne "varaju" iz straha, a ne zato sto to ne zele....a cim ima straha tu nema slobode...

Ja tebe nista ne razumem![/QUOTE]

OK..
ako ne zelis da prevaris partnera, to je obicno jer se bojis da se ne sazna i bojis se problema, a ne zato sto nikad ne osetis zelju ili potrebu..to vazi za vecinu......
znaci ljudi su verni iz straha, a ne zato sto je to prirodno....
a to je nesloboda.....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back