Кад сте схватили опасности Дунава?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo sad procitah da je upao u Visnjici, znaci Ada Huja verovatno.ela Višnjica je na obali, svaka kuća ima svoj prilaz Dunavu, verovatno nisi bio, ljudi su bukvalno prisvojili obalu.
Huja pripada Karaburmi, a Višnjica je cela na obali.
Izgrađeno je milion kuća i ljudi su prisvojili obalu, svak svoj deo!
Negde na tom potezu od Huje nizvodno...ima i restorana koji su na obali.

Što se teme tiče ne razumem zašto bi Dunav bio opasnost???
To što je neko bio neoprezan i nažalost završio u Dunavu ne znači da je Dunav sam po sebi opasnost.
Obožavam Dunav, u Zemunu, na Karaburmi, u Višnjici...

Što se teme tiče ne razumem zašto bi Dunav bio opasnost???
Од увек је и треба се доста удаљити од воде те га посматрати са сигурне удаљености јер је вода на површини можда топла али је у дубини све хладнија и хладнија,водене струје су јаке,на местима где ваде шљунак,песак има вирова,вода зна да носи трупце и чак стабла дрвећа на пример.
To što je neko bio neoprezan i nažalost završio u Dunavu ne znači da je Dunav sam po sebi opasnost.
Не може неко ко није информисан како треба да буде опрезан а Дунав је изузетно моћна река изузетно ризична за сваког,треба да се што више особа едукује како би се овакве и сличне трагедије избегавале убудуће.

Svako ko je domaci zna gde se u njegovom reonu na Dunavu sme, a gde ne sme kupati zbog struja i virova, i to postuje ako je iole normalan.
U mom rodnom gradu nekoliko ljudi je bilo dobilo Zlatne plakete Novosti jer su spasavali neoprezne strance (najcesce decu sa ekskurzija) koji bi nepaznjom ili nemarom upali/usli u Dunav gde nikako ne treba. Nazalost, bilo je cak i smrtnih slucajeva da je reka progutala nesrecnike bukvalno na metar od obale (koja je uredjena u vidu keja).

У шоку сам а ви сте прочитали вест и хоћу да питам кад сте схватили опасност Дунава те престали да прилазите преблизу води да се не деси шта се десило овом сликару?
Pa ja, koji sam rodjen daleko od Dunava, shvatio sam opasnost od istog prvi puta kada sam ga vidio.

Svako ko je domaci zna gde se u njegovom reonu na Dunavu sme, a gde ne sme kupati zbog struja i virova, i to postuje ako je iole normalan.

"Дунав у Србији протиче кроз следећа места (од уласка у земљу до изласка):
Бачки Брег – улазна тачка Дунава у Србију, близу границе.

Бездан

Богојево

Бачка Паланка

Нови Сад – један од највећих градова на Дунаву у Србији, са познатим Петроварадинским утврђењем.

Сремски Карловци

Стари Сланкамен

Земун – део Београда, где се Дунав спаја са Савом.

Београд – главни град, где Дунав достиже значајну ширину.

Гроцка

Смедерево

Костолац

Велико Градиште

Голубац – познат по Голубачкој тврђави.

Доњи Милановац

Кладово – близу Ђердапске клисуре.

Брза Паланка

Прахово – последње место пре изласка Дунава из Србије, близу границе са Румунијом."

Јесте.

U mom rodnom gradu nekoliko ljudi je bilo dobilo Zlatne plakete Novosti jer su spasavali neoprezne strance (najcesce decu sa ekskurzija) koji bi nepaznjom ili nemarom upali/usli u Dunav gde nikako ne treba.
Тачно тако.

"Дуж тока Дунава у Србији налазе се бројне знаменитости, од историјских тврђава до природних лепота. Ево прегледа кључних знаменитости по местима кроз која Дунав протиче:
Бачки Брег/Бездан:
Природни резерват Горње Подунавље: Јединствено мочварно подручје, идеално за посматрање птица и уживање у нетакнутој природи.

Бачка Паланка:
Тиквара: Природни резерват са богатим екосистемом и стаништем разних врста птица.

Нови Сад:
Петроварадинска тврђава: Позната као „Гибралтар на Дунаву“, са историјским тунелима и панорамским погледом на Дунав.

Шtrand: Популарна градска плажа на Дунаву.

Сремски Карловци:
Историјски центар: Барокна архитектура, Патријаршијски двор, Саборна црква Светог Николе и Капела мира.

Вински подруми: Познати по традицији винарства и бермету.

Земун:
Гардош кула: Средњовековна кула са погледом на Дунав.

Зemunski кej: Променада уз Дунав, идеална за шетњу.

Београд:
Калемегданска тврђава: Историјски споменик на ушћу Саве у Дунав, са парком и музејима.

Стари град и Дорћол: Обала Дунава са ресторанима и културним дешавањима.

Ада Хуја и Дунавски кej: Популарна места за рекреацију.

Смедерево:
Смедеревска тврђава: Средњовековна тврђава из 15. века, један од највећих споменика тог типа у Европи.

Костолац:
Виминацијум: Археолошки локалитет, некадашњи римски град и војни логор.

Велико Градиште:
Рамска тврђава: Средњовековни остаци на обали Дунава.

Сребрно језеро: Туристичка дестинација у близини, повезана са Дунавом.

Голубац:
Голубачка тврђава: Величанствена средњовековна тврђава на улазу у Ђердапску клисуру, недавно рестаурирана.

Доњи Милановац:
Национални парк Ђердап: Највећи национални парк у Србији, са Ђердапском клисуром, познатом као „Гвоздена врата“.

Лепенски Вир: Археолошки локалитет са остацима мезолитске културе.

Кладово:
Хидроелектрана Ђердап I: Импресивна грађевина и музеј.

Прахово:
Природне лепоте Ђердапа: Последњи део клисуре пре изласка Дунава из Србије, са могућностима за бродске туре."

Nazalost, bilo je cak i smrtnih slucajeva da je reka progutala nesrecnike bukvalno na metar od obale (koja je uredjena u vidu keja).
Управо јер спој површинског слоја топле воде и испод тога хладније доводи најчешће до превеликог шока за срце.
То може да се деси било коме и баш зато треба схватити могуће ризике те сачувати себе.

Ja sam pored Dunava 50 godina,
Ако је тако на који начин би извршила превенцију и подизање свести о опасностима те заштити од истих?
Kao da si neki tabloid...
Једна мртва особа је мртва особа превише а многи немају свест да тло испод ногу може да им се одрони те да упадну у Дунав изненада.
Ако се сећаш кад се Дунав повуче настају спрудови који су атракција за фотографисање,шетање али треба бити есктремно опрезан јер за час може да се деси несрећни случај (нису подељени свима који шетају заштитне "јакне" да буду видљиви и остану на површини како би их лакше спасили ако треба).

Back