Кад порастем бићу пчеларка

Заиста желим да постанем пчеларка и јасно ми је да је у питању озбиљан посао у смислу посвећености.
Mani posao i ozbiljnost. Život treba da bude zabavan. Živiš i pustiš
druge da žive. Pčele su postojale daleko pre nego što smo se mi o
njima brinuli i bilo im je bolje nego sada.

Evo ti jedne interesantne priče, pa ako te bude zanimalo guglaj
dalje na tu temu.

Bukvalno sam zaljubljena u sadržaj devojke sa Instagama koja redovno deli izbavljanje pčela sa najčudnijih mesta. Lepo ih locira po pozivu ljudi, a imali su muke jer su im se naselile u auspuh (tako se, valjda, kaže), na tavan, između zidova, na nekom skroz napuštenom i lošem mestu ..., i, tada ih stručno pokupi, da im idealo mesto za njihov život i rad. Svaki put ostajem oduševljena time što radi! Ne znam da li bih mogla i sama to da radim, ali zato šaljem mnogo ljubavi i podrške onima koji znaju da bi mogli!
Texas Bee? Videe gde se krije Queen bee?

Gledao i ja.
Isto i razmišljao da se bavim ali ništa od toga. Vrcao sam par puta...

Nažalost nisam ljubitelj meda. Imaš kad su dani meda pa se raspitaj među pčelarima.
Malo je pet košnica, ali je i to dobro za početak.

Zet je radio, tako sa desetak košnica, pa na kraju odustao iako je pravio kvalitetan livadski i cvetni med...najviše zbog toga što košnice nisu preživele...

Заиста желим да постанем пчеларка и јасно ми је да је у питању озбиљан посао у смислу посвећености. За сада не знам много о томе али знам да су пчеле дивне, важна карика за опстанак живота на планети.У неким државама препоручују да сва домаћинства која имају дворишта оставе на неким местима мало шећера да би се пчеле прехрањивале, јер су угрожене због општег загађења и биљака прсканих пестицидима и осталим отровима.

Ако имамо пчелара на форуму или заинтересованих могли би да овде разменимо искуства, добијемо савете.
Medonosna pčela nije ugrožena vrsta, naprotiv. Ako ti je motiv zaista da doprineseš očuvaju biodiverziteta a ne da mlatiš pare na med, posveti se nekim drugim pčelama, solitarnim ili bumbarima

Evo šta kaže žena koja je doktorirala na temu pčela:

https://fb.watch/heGmJy-wvV/

Mani posao i ozbiljnost. Život treba da bude zabavan. Živiš i pustiš
druge da žive. Pčele su postojale daleko pre nego što smo se mi o
njima brinuli i bilo im je bolje nego sada.

Evo ti jedne interesantne priče, pa ako te bude zanimalo guglaj
dalje na tu temu.

Не разумем поенту. Јер узети пчеле па не бринути о њима како треба је неодговорно у том смислу је озбиљан посао и посвећен.
Наравно да су постојале као што је постојала и земља и шуме и воде и тако се одувек мед јео, вода пила и земља обрађивала.

Не разумем поенту. Јер узети пчеле па не бринути о њима како треба је неодговорно у том смислу је озбиљан посао и посвећен.
Наравно да су постојале као што је постојала и земља и шуме и воде и тако се одувек мед јео, вода пила и земља обрађивала.
Pogledaj emisiju. Radi se o tome da im obezbediš uslove najbliže
onima koje imaju u prirodi. Onda ne moraš ti o njima da se brineš,
već se one same o sebi brinu.

Medonosna pčela nije ugrožena vrsta, naprotiv. Ako ti je motiv zaista da doprineseš očuvaju biodiverziteta a ne da mlatiš pare na med, posveti se nekim drugim pčelama, solitarnim ili bumbarima

Evo šta kaže žena koja je doktorirala na temu pčela:

https://fb.watch/heGmJy-wvV/
Нисам нигде написала да ћу да спашавам свет.
Навела сам неке чињенице о пчелама генерално, а поента пчеларења јесте да се добије мед, чист. Да ли ће бити само за мене, видећемо.
Свакако би зарађивање на меду далеко мање угрозило природу него већина других занимања којима се људи баве.

Pogledaj emisiju. Radi se o tome da im obezbediš uslove najbliže
onima koje imaju u prirodi. Onda ne moraš ti o njima da se brineš,
već se one same o sebi brinu.
Да, видела сам. Одлична је идеја, заправо сам и размишљала да је оно са класичним кошницама мало компликовано и делује прилично тескобно. Истина.

Нисам нигде написала да ћу да спашавам свет.
Навела сам неке чињенице о пчелама генерално, а поента пчеларења јесте да се добије мед, чист. Да ли ће бити само за мене, видећемо.
Свакако би зарађивање на меду далеко мање угрозило природу него већина других занимања којима се људи баве.
Nisam ni rekla da spaseš svet, nego da potpomogneš biodiverzitet. Medonosna pčela nije ugrožena vrsta, naprotiv, toliko je dominantna da ugrožava druge vrste, ali je ljudima to teško da priznaju jer hoće med i pare od meda, kao da ovom svetu treba još komercijalnog pčelarstva. Nije jedina poenta pčela da prave med, već da oprašuju.

Pčelama se može pomoći vrlo jednostavnom stvarima, npr tako što ćemo u svom dvorištu ostaviti jedan deo nepokošen za njih (i mnoge druge insekte). A možeš i da napraviš 'hotel' za solitarne pčele, ako već želiš nekako da im pomogneš. U prozoru imam par rupica u koje su se ugnezdile solitarne pčele, ne diram ih, niti one mene, i svi srećni.

Nisam ni rekla da spaseš svet, nego da potpomogneš biodiverzitet. Medonosna pčela nije ugrožena vrsta, naprotiv, toliko je dominantna da ugrožava druge vrste, ali je ljudima to teško da priznaju jer hoće med i pare od meda, kao da ovom svetu treba još komercijalnog pčelarstva. Nije jedina poenta pčela da prave med, već da oprašuju.

Pčelama se može pomoći vrlo jednostavnom stvarima, npr tako što ćemo u svom dvorištu ostaviti jedan deo nepokošen za njih (i mnoge druge insekte). A možeš i da napraviš 'hotel' za solitarne pčele, ako već želiš nekako da im pomogneš. U prozoru imam par rupica u koje su se ugnezdile solitarne pčele, ne diram ih, niti one mene, i svi srećni.
Јасно ми је то, слажем се а погледала сам и видео.
Само кажем да пар кошница и мало домаћег меда неће да угрози већ схебану планету.

Баш размишљам да ли дају субвенције, а видела сам да има пуно савета за све, што је одлично.

Mislim da subvencije daju onima koji imaju 35 i više košnica.
Meni je pre 2 godine došao jedan roj i sada imam 3 košnice iako
se ranije nikad nisam bavio time niti sam razmišljao o tome.

Back