Kad policija sme da upotrebi vodeni top?

U većini demokratskih zemalja, vodeni top se upotrebljava po sledećem pravilu

Upotreba vodenih topova zahteva posebnu dozvolu i generalno je ograničena na situacije ozbiljnih javnih nereda gde su druge taktike bile neefikasne ili se smatraju neprikladnim. Odluka o primeni vodenih topova često je podložna visokom pragu nasilja i postoje stroge smernice u vezi sa njihovom upotrebom kako bi se minimizirala šteta po pojedince.

Pošto država Srbija međunardno prihvaćena pravila tumači selektivno (a to se pokazalo kao vrlo efikasan pristup), i u ovom slučju je to urađeno.
Ono što treba izdvojiti je "gde su druge taktike bile neefikasne". Šta to znači? Znači, pokušali smo sa zvučnim topom, protivavionskim, sa haubicama, čak smo pokušali i sa višecevnim bacačima raketa (dokaz da više ne šaljemo raketle za Ukrajinu, sve smo istrošili na bljokaderi) i šta nam preostaje. pa naravno, vodeni top !

autorska

Kad policija sme da upotreni vodeni top ? ima li zakon za to po clanu tom i tom?

On je opasan, može da dođe do ozbiljnijih povreda.

Stoga treba da budu neki veći neredi, nešto npr. kao na onom skupu za Kosovo kada smo imali famozno Kosovo za patike i demoliranje po gradu 2008. godine (mislim da je Vučić bio među glavnim organizatorima).

• 1751669055279.png
    Izraelske bezbednosne snage koriste supstancu poznatu kao "Skunk", razvijenu kao alternativa gumenim mecima i suzavcu.
  • To je tečnost nepodnošljivog mirisa koja se raspršuje vodenim topom.
  • Opisuje se kao kombinacija pokvarenog mesa, kanalizacije i truleži.
  • Miris može da se zadrži na odeći i telu danima, čak i nakon višestrukog tuširanja.

• Izraelske bezbednosne snage koriste supstancu poznatu kao "Skunk", razvijenu kao alternativa gumenim mecima i suzavcu.
  • To je tečnost nepodnošljivog mirisa koja se raspršuje vodenim topom.
  • Opisuje se kao kombinacija pokvarenog mesa, kanalizacije i truleži.
  • Miris može da se zadrži na odeći i telu danima, čak i nakon višestrukog tuširanja.
Eee, pa i ja upotrebljavam supstancu poznatu kao "Skunk" i sve ovo isto radi ko i ova izraelska, samo ne znam dal je baš zamena za gumene metke. Za suzavac da, ponekad, tako, zasuze mi oči (od sreće). A i nije vodeni rastvor, više ovako, ko dimna bomba.
E, koja sam ja budala bio, ja navijao za Iran, čisto zbog ove njihove autohtone sorte, al eto, Izraelci cepaju Skunk. Od sad samo Mosad.

Član 105. i 106. Zakona o policiji.

3. Sredstva prinude i njihova upotreba

3.1. Zajedničke odredbe o sredstvima prinude Vrste sredstava prinude i uslovi za upotrebu Član 84

Sredstva prinude u smislu ovog zakona jesu:

1) fizička snaga;
2) službena palica;
3) sredstva za vezivanje;
4) specijalna vozila;
5) službeni psi;
6) službeni konji;
7) sredstva za zaprečavanje;
8) uređaji za izbacivanje mlazeva vode;
9) hemijska sredstva;
10) posebne vrste oružja i eksplozivnih sredstava;

11) vatreno oružje.