Južnjački govor zaista postoji i nije zakržljali srpski

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.607
Sve mi se čini da mnogi smatraju južnjači dijalekt u Srbiji nekom iskvarenom varijantom srpskog, i ne retko ismejavaju kao "zakržljali srpski jezik".
Ova emisija baca delimično svetlo na tu temu

Šta vi mislite o ovom "pitanju"? Slobodno se izjasnite, ne postoji loše ili dobro mišljenje. Svi ga formiramo bazirano na informacijama koje smo do tada sakupili.

Ja mislim da je Karadziceva fonetska azbuka legendarna, i naravno dozvoljava svakom da pise kako govori, i tako da se i dijalekt ocuva i razvija.
Ali demokrate i njihova centralizacija skolstva ne daju. Zato, kad dodje Kraljevina, obrazovanje nece biti centralizovano.
Mislim da je Karadžić izabrao najčistiji dijalekat i podržavam da bude zvaničan za Srbe. Ali isto tako ne nipodoštavam lokalne dijalekte jer je i to srski jezik i zdušno podržavam da se gaje u svojoj sredini.

ajd jedan štos na temu
.jpg

Mislim da je Karadžić izabrao najčistiji dijalekat i podržavam da bude zvaničan za Srbe. Ali isto tako ne nipodoštavam lokalne dijalekte jer je i to srski jezik i zdušno podržavam da se gaje u svojoj sredini.
А како се то гледа да ли је најчистији? Бришу се редом крпама, па који има најмање прашине?

osim što tako i lično mislim, čitao sam negde strane lingviste koji su (taj) srpski izdvojili kao najčistiji od svih slovenskih.
То што ти мислиш не значи ништа, мишљење је као дупе, свако га има. Страни лингисти издвајали и карактерисали српски говор?? Свеједно, да бисмо знали шта ке чисто, морали бисмо да знамо шта је прљаво, тј. да имамо критеријуме.
Вуков је био да тако говори прост народ..

То што ти мислиш не значи ништа, мишљење је као дупе, свако га има. Страни лингисти издвајали и карактерисали српски говор?? Свеједно, да бисмо знали шта ке чисто, морали бисмо да знамо шта је прљаво, тј. да имамо критеријуме.
Вуков је био да тако говори прост народ..
Iz uvodnog posta
Šta vi mislite o ovom "pitanju"? Slobodno se izjasnite, ne postoji loše ili dobro mišljenje. Svi ga formiramo bazirano na informacijama koje smo do tada sakupili.

У ком крају?
Па он је мислио у његовом, а уствари су Аустријанци преко њега наметали дубровачки говор за заједнички стандард Срба и Хрвата. Да, он је јео њихов леба из руке Јернеја Копитара, бечког државног цензора, био је протува која се продавала за новац и привилегије.

Па он је мислио у његовом, а уствари су Аустријанци преко њега наметали дубровачки говор за заједнички стандард Срба и Хрвата. Да, он је јео њихов леба из руке Јернеја Копитара, бечког државног цензора, био је протува која се продавала за новац и привилегије.
Veoma mali broj stanovnika današnje Srbije govori (čak i danas) u svom kraju tim narečjem/dijalektom pa bi s tim u vezi moglo da se zaključi da je nametnut.

Back