Jusuf - Ket Stivens (Yusuf / Cat Stevens)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Rođenje 21. jul 1948. kao Steven Demetre Georgiou, ali poznatiji po svojim umetničkim imenima Cat Stevens, Yusuf i Yusuf / Cat Stevens

U decembru 1977. je prešao u islam i promenio ime u Jusuf Islam.

Uvršten je u Dvoranu slavnih rokenrola 2014. godine.

Na stranu njegovo lutanje od Pravoslavlja preko katolicizma u islam, njegov muzički talenat je neosporan što potvrđuju nebrojane pesme koje se i danas vrte po radiju i televiziji.

Osvrnimo se onda na njegov rad.

Jedna od meni omiljenih pesama je i

Yusuf / Cat Stevens – Lady D'Arbanville (Official Music Video)​

U decembru 1977. Stivens je prešao na islam i sledeće godine usvojio ime Jusuf Islam. Godine 1979. prodao je sve svoje gitare u dobrotvorne svrhe, i napustio svoju muzičku karijeru.

Godine 2006. vratio se pop muzici objavljujući svoj prvi novi studijski album novih pop pesama za 28 godina, pod nazivom An Other Cup

Sa tim i narednim izdanjima, on je izbacio prezime „Islam“ sa omota albuma – koristeći umetničko ime Jusuf kao mononim.

Yusuf / Cat Stevens – Midday (Avoid City After Dark) [Official Music Video] | An Other Cup​

Godine 2009. objavio je album Roadsinger, a 2014. je objavio album Tell 'Em I'm Gone i započeo svoju prvu turneju u SAD od 1978. godine.

Njegova druga turneja po Severnoj Americi od njegovog ponovnog oživljavanja, sa 12 nastupa u intimnim prostorima, trajala je od 12. septembra do 7. oktobra 2016. godine.

Godine 2017. objavio je album The Laughing Apple, koji sada koristi umetničko ime Jusuf / Cat Stevens, koristeći ime Cat Stevens prvi put u 39 godina.

U septembru 2020. izdao je Tea for the Tillerman 2, reimaginaciju njegovog klasičnog albuma Tea for the Tillerman kako bi proslavio svoju 50. godišnjicu.

Yusuf / Cat Stevens - Where Do The Children Play?​

Počeo je sa javnim nastupima sredinom 60-tih. Iako je pokušao da oformi bend, shvatio je vrlo brzo da mu više odgovara da bude solo izvođač.

800px-Fanclub1966CatStevens2.jpg

Cat Stevens peva "Portobello Road" i "I love mi dog". Holandski TV program "Fanclub". Datum snimanja 15.10.1966, datum emitovanja 21.10.1966.

Rođenje 21. jul 1948. kao Steven Demetre Georgiou, ali poznatiji po svojim umetničkim imenima Cat Stevens, Yusuf i Yusuf / Cat Stevens

U decembru 1977. je prešao u islam i promenio ime u Jusuf Islam.

Uvršten je u Dvoranu slavnih rokenrola 2014. godine.

Na stranu njegovo lutanje od Pravoslavlja preko katolicizma u islam, njegov muzički talenat je neosporan što potvrđuju nebrojane pesme koje se i danas vrte po radiju i televiziji.

Osvrnimo se onda na njegov rad.

Jedna od meni omiljenih pesama je i

Yusuf / Cat Stevens – Lady D'Arbanville (Official Music Video)​

Zar nije zbog ove devojke, tj iz razocarenja presao u islam u kome je nasao utehu, a nju maltene “zivu sahranio” kako govori tekst ove pesme? Nekako mi ta prica prolazi mislima..

Godine 1966, sa 18 godina, čuo ga je menadžer/producent Mike Hurst, bivši član britanske vokalne grupe Springfields. Hurst mu je organizovao snimanje demo-a i pomogao mu da sklopi ugovor za snimanje.

Stivensovi prvi singlovi bili su hitovi: "I Love Mi Dog" je dostigao 28. mesto na UK Singles Chart; i "Matthev and Son", naslovna pesma sa njegovog debi albuma, dostigla je 2. mesto u Velikoj Britaniji.

"I'm Gonna Get Me a Gun" je bio njegov drugi singl u 10 najboljih u Velikoj Britaniji, koji je dostigao 6. mesto, a album Matthev and Son je dostigao 7. mesto na listi UK albuma.

Love My Dog (Stereo Version)​

To što je prvi put čuo Boba Dilana promenilo mu je život. 18-godišnji Georgiou počeo je da svira u londonskim kafićima pod imenom Cat Stevens i da piše buduće klasike poput „The First Cut Is the Deepest“. Slučaj tuberkuloze 1968. umalo ga je ubio, ali je njegova karijera eksplodirala 1970. kada su „Otac i sin” i „Divlji svet” izašli na radiju. Bilo je to doba osetljivih kantautora, a Stivens se uklopio u etar pored Džejmsa Tejlora i Karli Sajmon.

Yusuf / Cat Stevens - Father & Son

Zar nije zbog ove devojke, tj iz razocarenja presao u islam u kome je nasao utehu, a nju maltene “zivu sahranio” kako govori tekst ove pesme? Nekako mi ta prica prolazi mislima..
Sad čitam da nije to...

Stivens – pravim imenom Steven Demetre Georgiou – naveo je svoje iskustvo bliske smrti u Malibuu iz 1976. godine kao događaj koji ga je na kraju naveo da pređe na islam.

Rekao je: „Bio sam Englez. Nisam znao da nije mudro izaći u to doba dana i plivati, pa jesam.

„Odlučio sam da se vratim i krenem ka obali i, naravno, u tom trenutku sam shvatio, 'Borim se protiv Pacifika.' Nije bilo šanse da pobedim. Postojala je samo jedna stvar, a to je bila molitva Svemogućem da me spase. I jesam.”

72-godišnjak je nastavio: „Pozvao sam Boga i on me je spasao. Mali talas je došao otpozadi. Nije bilo veliki. To me je jednostavno guralo napred.

„Plima se nekako promenila i uspeo sam da se vratim na kopno. Tako sam bio spašen. Nisam znao šta će se sledeće desiti.”

Nakon incidenta, muzičaru je njegov brat dao Kuran. Stivens je rekao: „Nikada ne bih uzeo Kuran u ruke. Ali postao je kapija. Posle godinu dana nisam mogao da se suzdržim. Morao sam da se poklonim.”

Stivens je oboleo od tuberkuloze 1969. i bio je blizu smrti u vreme prijema u bolnicu Kralj Edvard VII, Midhurst, Zapadni Sasek.

Proveo je mesece na oporavku u bolnici i godinu dana oporavka. Za to vreme, Stivens je počeo da preispituje aspekte svog života i duhovnosti. Kasnije je rekao, „otići iz okruženja šou biznisa i otkriti da si u bolnici, dobijaš injekcije iz dana u dan, a ljudi oko tebe umiru, to svakako menja tvoju perspektivu. Razmišljao sam o sebi. skoro kao da sam zatvorio oči.“

Bavio se meditacijom, jogom i metafizikom; čitao je o drugim religijama; i postao vegetarijanac.

Kao rezultat teške bolesti i dugog oporavka, i kao deo svog duhovnog buđenja i preispitivanja, napisao je čak 40 pesama, od kojih će se mnoge pojaviti na njegovim albumima u godinama koje dolaze.

Odlična tema.
S tim što bih dodao i to da je radio muziku za kultni film Harold and Maude iz 1971. godine.

Cat Stevens - I Think I See The Light
To je i bio povod da otvorim temu. Danas čitam kako im nije dao da izdaju album sa muzikom iz filma te davne 71. ali je najzad dao blagoslov i album izlazi u februaru 2022.

Back