Justejn Gorder

Daleko od toga da je Justejn Gordner zasluzio da ga proteraju iz Skandinavije.Nije pobio milione ljudi ili tako nesto.Napisao je jednu finu pricicu idealnu za mlade,koji tek pocinju da se zanimaju za filozofiju."Devojka sa pomorandzama" mi je iskreno bila malo bljutava,a "Sofijin svet" mi se dopao.Super je pricica.I ok je da svaki klinac treba da je procita.A posle nek se baci na ozbiljnu filozofiju.

Čitao sam sve knjige,koje su prevedene na srpski iz čiste radoznalosti.Mogu reći da nisam oduševljen njegovim delima.
Po meni jedina knjiga koja vredi je "Kći direktora cirkusa".
A "Devojka s pomorandžama" je užasna,ali je (mislim) jedina koju nije Ljubiša Rajić preveo sa norveškog :)

Procitajte ako niste Misteriju pasijansa,stvarno je dobra.
A poenta njegovih knjiga je upravo da na jednostavan nacin prikaze neke svari,a opet da potstakne na neko razmisljanje.mada se prilicno ponavlja.
Ne komplicirati sebi zivot nacin je da se dodje do srece.Kako kaze Nina Berberova u Trski koja misli -ja sam ceo zivot previse razmisljala,drugi ne razmisljaju i zive srecno.

tiaz:
Čitao sam sve knjige,koje su prevedene na srpski... Mogu reći da nisam oduševljen njegovim delima.
:lol:

Ти баш имаш времена...

Ово ме подсети на оне што читају сваки "Скандал" само да виде колико је глупо... И ја сам тако мислио једно време, признајем. :)

Danas sam procitala Djevojku s narancama. To je prvo njegovo djelo da citam i bas sam uzivala.

'George, pogledaj svijet, pogledaj svijet prije nego sto nastrebas previse fizike i kemije.'

Knjiga mi se svidila. Lako se uzivjeti, lako se osjetiti djelom prirode.
Bez puno filozofiranja, a opet daje prostor za razmisljanje.

Citala sam raspravu na predhodnim stranicama.
Slazem se sa clanovima koji kazu da je ovo neki pogled na filozofiju kroz djecije oci. Ali opet mislim da ovakve stvari treba ponavljati uvijek. To su one bitne stvari koje koliko god da su vazne u djetinjstvu, toliko vazne trebaju biti i kasnije.

'Samo mi nemoj reci da priroda nije cudo. Samo mi nemoj reci da svijet nije bajka.
(...) Nikada se nitko nije sa suzama rastao od Euklidove geometrije ili od peridnog sustava elemenata. Nitko nije pustio suzicu zato sto se odvaja od interneta ili tablice mnozenja. Rastajemo se od svijeta, a to je zivot, to su bajke i opustolovine. A onda se moramo rastati s malim brojem ljudi koje istinski volimo..'

Citao sam ''Misteriju pasijansa'' i odusevio sam se. Knjiga je stvarno super, sad mi je postala omiljena.
Toplo je svima preporucujem.
Jedva cekam sajam da kupim jos neku njegovu knjigu :)

Da li plitkost znaci pokusati da takvim nacinom pisanja zainteresujes mlade za filozofiju? Razumljivo da Sofijin svet nije namenjen profesorima filozofije vec upravo petnaestogodisnjacima koji tek treba da se upoznaju sa jednim novim svetom.Smatram da je knjiga inteligentno napisana i da prica nije bas tako jednostavna, sam kraj knjige nas uverava u to. Neki Gordnera uporedjuju sa Koeljom, ali smatram da je ovaj prvi znatno iznad.

Ptpuno se slazem. Sofijin svet sam procitala u sestom razredu i kroz nju saznala dosta toga o filozofiji i zavolela je i sada je studiram. Nijednu drugu njegovu knjigu nisam procitala ali ova mi se bas dopala

Back