Jung

Njegove opservacije o arhetipovima su podstakle istraživanja koja su "rodila"
genoologiju nauku...
Psihološki tipovi koje je on šematizovao su još uvek u primeni uz neke druge podele...
Smatram da su njegova određenja kolektivne svesti i nesvesnog veoma vredna pažnje
i da tek slede naučne potvrde takvih pretpostavki...Veoma su važne u kulturi gde se dosta i poštuju
iako se kulturi nameću pragmatičniji stavovi.
Ja sam inače (po Jungovoj šemi) ekstrovert izrazito racionalan i emotivan...Nesvesno sam ,znači,
intuitivni senzibilan introvert...

Njegove opservacije o arhetipovima su podstakle istraživanja koja su "rodila"
genoologiju nauku...
Psihološki tipovi koje je on šematizovao su još uvek u primeni uz neke druge podele...
Smatram da su njegova određenja kolektivne svesti i nesvesnog veoma vredna pažnje
i da tek slede naučne potvrde takvih pretpostavki...Veoma su važne u kulturi gde se dosta i poštuju
iako se kulturi nameću pragmatičniji stavovi.
Ja sam inače (po Jungovoj šemi) ekstrovert izrazito racionalan i emotivan...Nesvesno sam ,znači,
intuitivni senzibilan introvert...

Hans Ajzenk je primenio Jungovu tipologiju ličnosti i često se pozivao u svojim radovima na Junga tako da je ta tipologija doživela kakvu-takvu naučnu primenu .
Arhetipovi su manje više od psihološkog sveta odbačeni ili bolje rečeno lebde tako u vazduhu , zbog metafizičke pozadine niko ih ne uzima u razmatranje. Tu i tamo neki društvenjak (antropolog, etnolog, sociolog ) to pomene. I nije nikakva nauka stvorena zbog arhetipova.
Što se ostalog tiče ,Jung je u početnoj fazi istraživačkog rada oslanjao na eksperimentalnu psihologiju i iz tog perioda postoje zanimljivi izumi. Na primer psihogalvanometar koji meri provodljivost el. stuje kroz kožu ( iz ovog je kasnije nastao detektor laži) , ovaj uređaj mu je pomogao da zaokruži svoju teoriju kompleksa koja je svakako vredna pažnje . No kako se odmicao od egzaktnog metoda njegove teorije su dobijale esejistički karakter (već pomenuti arhetipovi, individualizacija , sinhronicitet, nova paradigma), zanimljivo ali ništa više . Pokatkad je znao dobrano da prolupa.

Poslednja izmena:
Volim da ga čitam iznova i iznova izuzetan je sveouhvatan ispred svog vremena.

Na granici izmedju ENFP i INFP.Nekada je bilo izrazito ENFP poslednjih par godina se nešto menjam :p

Ne znam mnogo o Jungovom radu, radio sam test, bio sam sumnjičav, ali slažem se sa rezultatom kojeg dobih.

ENTJ
Extravert(22%) iNtuitive(12%) Thinking(53%) Judging(33%)
You have slight preference of Extraversion over Introversion (22%)
You have slight preference of Intuition over Sensing (12%)
You have moderate preference of Thinking over Feeling (53%)
You have moderate preference of Judging over Perceiving (33%)

Ja sam konacno uspela da uradim test na srpskom jeziku koji se nedavno pojavio,i ja sam odradila test i verifikaciju kod sertifikovanih MBTI prakticara,a pre toga sam uradila dosta online testova ali to nije to.
Inace moj tip je INTJ.

nisam radio testove, lenj sam za to..
ali sam presluao jungove... propovedi mrtvim ,
ako neko zna jednostavnije da objasni srpskim jezikom o cemu se ovde radi...pleroma?.. nek izvoli..

Back