Jugonostalgija

Somebody74

Poznat
Poruka
7.985
Jugonostalgija

Nije ovog 29. novembra, ni prošlog - poodavno je Srbiju napao talas jugonostalgije. Krenuo je verovatno još onda kada je građane minuo prvi petooktobarski zanos, a svoj vrhunac doživeo krajem prošle decenije. Ima i nekih dokaza o tome
Prošle godine objavljeno istraživanje „Novosti iz prošlosti" pokazalo je da 70 odsto građana žali što se Jugoslavija raspala. Tek otprilike svaki dvadeseti suze je ronio za počivšom državom zato što je bio emotivno vezan za nju, dok je 40 odsto njih žalilo zato što je ona omogućavala bolji i lakši, mirniji i bezbedniji život. Skoro trideset odsto njih navelo je još neki pragmatičan razlog. I nije neobično onda što je 82 odsto ljudi reklo da se u es-ef-er-joti bolje živelo nego danas. Ali srpska su posla, ne čudo, to što je uz sve to naricanje, crninu i sveće skoro polovina izjavila da je stvaranje Jugoslavije bila greška.

Imala je bivša zemlja svojih zaista svetlih trenutaka. Recimo, svi su imali jednak pristup obrazovanju. Novac nije bio merilo (baš) svih stvari, iako su i komunisti bili alavi na njega jednako kao i sadašnji nekomunisti. I sela danas imaju internet, a teško bi imala i struju da je tih decenija vladao današnji divlji kapitalizam i današnja država. I tu sigurno nije kraj.
Ali u nezaboravu je i doba izvan vladavine lagodnog života Ante Markovića. Jeste da su u Markovićevo vreme dolazili predstavnici „Sonija" da se lično uvere da ih neko ne vuče za nos naručujući televizore za 100 miliona dolara, ali je nekih pet-šest godina ranije moja majka - baš kao i ostatak naroda - šećer i ulje kupovala uz bonove. Važili su i za prašak. Kola su se vozila na par-nepar. Omiljeni odgovor trgovaca bio je „nema", „nestalo je", „dođite za nedelju/mesec dana". To je bilo u vreme stabilizacije. Prevedeno na razumljiv jezik, u vreme kada je bivša država praktično bankrotirala jer je finansirala životni standard koji je bio iznad onoga što se proizvodilo. I kada se raspala, bivša država nije delila samo zgrade ambasade, nego i pozamašan dug od nekih pet milijardi dolara koji se do kraja decenije udvostručio. Koliko da se razumemo, današnjih pet milijardi dolara je mnogo manje od pet milijardi pre 20 godina.

To su, na kraju na krajeva, samo pitanja koja se tiču stomaka. Ako bismo uvrstili i ona koja se tiču glave, verovatno bi slika o nekadašnjoj zajednici naroda i narodnosti izgledala još manje idilično. Ili su stvari još jednostavnije: žalimo li za Jugoslavijom u prošlosti ili nad Srbijom u sadašnjosti?

Rade Stanić, Beograd

Poslednja izmena:
Хебига, док су Амери пунили Брозову гузицу доларима све је било лепо, чак и превише... лијепо. Али дошле су и године када је требало пробудити се из сна.

Хебига, док су Амери пунили Брозову гузицу доларима све је било лепо, чак и превише... лијепо. Али дошле су и године када је требало пробудити се из сна.

И кад смо се пробудили онако навикнути да нам неко пуни џепове помешало нам се јаве и сан, па смо похитали да нам опет напуне џепове.И види чудо сан се оствари и поново нам пуне џепове.Толико много да је оно време кад су нам пунили док је Броз био жив је пи.ин дим.Али посто смо упамтили само сан о Брозу наравно крив је ТИТО.

И кад смо се пробудили онако навикнути да нам неко пуни џепове помешало нам се јаве и сан, па смо похитали да нам опет напуне џепове.И види чудо сан се оствари и поново нам пуне џепове.Толико много да је оно време кад су нам пунили док је Броз био жив је пи.ин дим.Али посто смо упамтили само сан о Брозу наравно крив је ТИТО.

Теби Тито сигурно није крив, јер без њега Бугараши из Македоније никад не би могли њу одвојити од Србије.

Nesto si ti pomijesao . Tesko da je tvoja majka kupovala secer i ulje uz bonove , posto su se takve stvari desavale neposredno poslije
drugog svjetskog rata . Voznje parnim i neparnim danima se sjecam . To je bilo za vrijeme nestasice goriva , tacnije u vrijeme kad drzava nije
imala dovoljno deviza .U pravu su oni koji tvrde da se nekad bolje zivjelo .Naravno da u to vrijeme nije bilo interneta , mobilnih telefona i tako
kvalitetnih automobila kao danas .Cinjenica je da nije bilo tolikih socijalnih razlika kao danas i ljudi su zivjeli bezbriznije .Lakse je bilo doci
do radnog mjesta , a oni koji ga nisu imali , bez problema su se zaposljavali u zapadnoevropskim zemljama .Jugoslavija je tada bila po nivou
razvijenosti u rangu sa Italijom . To su prosto cinjenice .
Ja inace sada bolje zivim nego nekada , pa mi sa te strane onaj sistem ne nedostaje .
Zal za Jugoslavijom nije samo zal za jednom zemljom , nego i zal za mladoscu , tako da treba da razumijes starije generacije .

Nesto si ti pomijesao . Tesko da je tvoja majka kupovala secer i ulje uz bonove , posto su se takve stvari desavale neposredno poslije
drugog svjetskog rata . Voznje parnim i neparnim danima se sjecam . To je bilo za vrijeme nestasice goriva , tacnije u vrijeme kad drzava nije
imala dovoljno deviza .U pravu su oni koji tvrde da se nekad bolje zivjelo .Naravno da u to vrijeme nije bilo interneta , mobilnih telefona i tako
kvalitetnih automobila kao danas .Cinjenica je da nije bilo tolikih socijalnih razlika kao danas i ljudi su zivjeli bezbriznije .Lakse je bilo doci
do radnog mjesta , a oni koji ga nisu imali , bez problema su se zaposljavali u zapadnoevropskim zemljama .
Jugoslavija je tada bila po nivou
razvijenosti u rangu sa Italijom . To su prosto cinjenice .
Ja inace sada bolje zivim nego nekada , pa mi sa te strane onaj sistem ne nedostaje .
Zal za Jugoslavijom nije samo zal za jednom zemljom , nego i zal za mladoscu , tako da treba da razumijes starije generacije .

Као да се не зна да је тај ниво развијености био производ страних кредита?

Ово болдовано важи и за мене.

Ginuli su mladići jer su zakonski morali da služe vojsku...
Igrale se impotentne matore budale...
Ne postoje ovde muška prava, muško mora da gine... To oko prava samo ženama može da se daje..
Muško nema pravo izbora... Završiš život pre nego ti i počne... Nekome zinulo dupe za pare, ima viziju...

Razumem da oni koji su imali žrtve u porodicama širom bivše SFRJ nikada neće prestati da mrze stranu počinioca (Srbi-Hrvat, Hrvati-Muslimani, Muslimani-Hrvati, Srbi-Muslimani)

Samo ne razumem ova goveda ovde što ni vojni rok nisu odslužili zbog tački ograničenja da nemaju nikakva ograničenja da pričaju nešto o čemu nemaju pojma???

I ovi iz mešanih brakova što imaju izraženiju potrebu da dokažu jednu od polutankse strane...

I sva tri prijatelja umrla u istoj deceniji...
Prvo Alija, pa Tudjman pa Slobodan...

A oni koji ih žale nikada ne bi lično išli jedan na drugo, sve bi gurali svoje nanovo...
Kao što znamo, Tudjman je umro u Hrvatskoj pa su batalili hašku optužnicu...

Nešto se tog blagostanja i ne sjećam.Neki dan mi reče jedna prijateljica da ona djeci svaki dan kupuje čokoladu ili čokolade a igrački puna soba i to igrački koje i ne liče na one koje smo mi kao klinci imali.
Nekad je čokolada bila luksuz i dobijala se uglavnom od gostiju,bar je tako bilo u radničkim porodicama u prigradskim naseljima .Kasetofon je takođe bio pojam.Kasnije su se pojavili neki slovenački kasetofoni koji su bili dostupni i siromašnijim slojevima a tv u koloru je ostao privilegija bogatih sve do negdje 1989.U to vrijeme ili godinu kasnije bila je i fora sa čekovima koje prodavci dugo nisu mogli da realizuju pa se za smiješno male pare moglo doći do tehničkih aparata.Sumnjam da je to bilo održivo na duži rok :mrgreen:.

Poslednja izmena:
Nešto se tog blagostanja i ne sjećam.Neki dan mi reče jedna prijateljica da ona djeci svaki dan kupuje čokoladu ili čokolade a igrački puna soba i to igrački koje i ne liče na one koje smo mi kao klinci imali.
Nekad je čokolada bila luksus i dobijala se uglavnom od gostiju,bar je tako bilo u radničkim porodicama u prigradskim naseljima .Kasetofon je takođe bio pojam.Kasnije su se pojavili neki slovenački kasetofoni koji su bili dostupni i siromašnijim slojevima a tv u koloru je ostao privilegija bogatih sve do negdje 1989.U to vrijeme ili godinu kasnije bila je i fora sa čekovima koje prodavci dugo nisu mogli da realizuju pa se za smiješno male pare moglo doći do tehničkih aparata.Sumnjam da je to bilo održivo na duži rok :mrgreen:.

Tvoja prijateljica je pravo merilo.
Moj kum kupio sinu X5 za 18ti rođendan ali dobro, momak izlazi u grad kolima od svoje 15te godine pa nije frka.
U SFRJ je tako nešto prosto bilo nemoguće, jednostavno to je bilo jedno zaostalo i siromašno društvo.

Za to je kriv "ekonomski nacionalizam" SFRJ koji se bazirao na tome da se troše proizvodi vlastite proizvodnje što je, priznaćeš, galaktička glupost.
Mada si za čokoladu i kolor TV lupio, to je već preterivanje.

Tvoja prijateljica je pravo merilo.
Moj kum kupio sinu X5 za 18ti rođendan ali dobro, momak izlazi u grad kolima od svoje 15te godine pa nije frka.
U SFRJ je tako nešto prosto bilo nemoguće, jednostavno to je bilo jedno zaostalo i siromašno društvo.

Za to je kriv "ekonomski nacionalizam" SFRJ koji se bazirao na tome da se troše proizvodi vlastite proizvodnje što je, priznaćeš, galaktička glupost.
Mada si za čokoladu i kolor TV lupio, to je već preterivanje.
Ja zborim u skladu sa mojim sjećanjima i nisam usamljen u tome .Da je bilo onih koji su i prije 30 godina imali tv u boji,i računar i išli na skijanje u Austriju i u Španiju na ljetovanje sigurno jeste ali ne vjerujem da je takvih bilo mnogo.

Poslednja izmena:
Ja zborim u skladu sa mojim sjećanjima i nisam usamljen u tome .Da je bilo onih koji su i prije 30 godina imali tv u boji,i računar i išli na skijanje u Austriju i u Španiju na ljetovanje sigurno ima ali ne vjerujem da je takvih bilo mnogo.

И није. Радничка класа је обично ишла у Грчку на море, а богатији слој у Далмацију. Ја сам као дете имао много мање материјалног него што то сад има моје дете, али је моје детињство немерљиво са детињством мога детета.

Југоносталгије нема међу паметним и обичним грађанима,кад им неко спомене Југославију са горчином се сете ратова и страдања свог народа...
Међутим једна ,проевропска струја кроз кампању у медијима ствара утисак како су Срби југоносталгични, ники можда и јесу али су мањина...
У тој југоносталгичној идиотији предњачи Б92 и њима блиски жути медији,који пуштају хрватске певаче и серије и целу Србију приказују као лудару у којој сви жале за "браћом" која су нас клала и убијала уназад 100 година...... (СФРЈ за почетнике и остале глупости...)
Југоносталгија је глупост и идиотија најгоре врсте,они који то осећају треба да их је срамота јер мозга немају...
Ја у време СФРЈ нисам био рођен,али су ми родитељи причали како су словенци и хрвати куповали жито,воће и поврће у Србији по ниским ценама,а онда нам продавали тестенину и сокове по скупим ценама и богатили се на нашој грбачи......
Негде 90-је тај сиситем пукао,неким Србима је дошло из дооопета у главу и схватили су да су опљачкани,а земља грца у дуговима,словенци су се највише накрали и одмах су почели да беже кад је нестало пара и први су напустили брод који тоне од кад је настао......
Југославија је највећа глупост српског народа у целој историји,све што је Живојих Мишић и његова српска војска стекла у "српском Холокаусту" од 1914. до 1918. године је бачено и поклоњено нашој "браћи",па је тако Македонија отишла џабе,Босна и западне српске земље и на крају Косово.....
Џабе је изгинуло 6 000 000 Срба у два светска рата,наше заслуге се нису рачунале 1989. године кад се кидала СФРЈ по "братским" границама,које су нам "браћа" одредила као да су она за њих гинула.....

Nekad je čokolada bila luksuz i dobijala se uglavnom od gostiju,bar je tako bilo u radničkim porodicama u prigradskim naseljima .Kasetofon je takođe bio pojam.Kasnije su se pojavili neki slovenački kasetofoni koji su bili dostupni i siromašnijim slojevima a tv u koloru je ostao privilegija bogatih sve do negdje 1989.U to vrijeme ili godinu kasnije bila je i fora sa čekovima koje prodavci dugo nisu mogli da realizuju pa se za smiješno male pare moglo doći do tehničkih aparata.Sumnjam da je to bilo održivo na duži rok :mrgreen:.
Ја једем само еуро-блок, а од играчки и као клинчић сам волео девојчице и старије тете.

Јел било тога у СФРЈ? Ако јесте ја мислим да бих био задовољан. :think:

Југоносталгије нема међу паметним и обичним грађанима,кад им неко спомене Југославију са горчином се сете ратова и страдања свог народа...
Међутим једна ,проевропска струја кроз кампању у медијима ствара утисак како су Срби југоносталгични, ники можда и јесу али су мањина...
У тој југоносталгичној идиотији предњачи Б92 и њима блиски жути медији,који пуштају хрватске певаче и серије и целу Србију приказују као лудару у којој сви жале за "браћом" која су нас клала и убијала уназад 100 година...... (СФРЈ за почетнике и остале глупости...)
Југоносталгија је глупост и идиотија најгоре врсте,они који то осећају треба да их је срамота јер мозга немају...
Ја у време СФРЈ нисам био рођен,али су ми родитељи причали како су словенци и хрвати куповали жито,воће и поврће у Србији по ниским ценама,а онда нам продавали тестенину и сокове по скупим ценама и богатили се на нашој грбачи......
Негде 90-је тај сиситем пукао,неким Србима је дошло из дооопета у главу и схватили су да су опљачкани,а земља грца у дуговима,словенци су се највише накрали и одмах су почели да беже кад је нестало пара и први су напустили брод који тоне од кад је настао......
Југославија је највећа глупост српског народа у целој историји,све што је Живојих Мишић и његова српска војска стекла у "српском Холокаусту" од 1914. до 1918. године је бачено и поклоњено нашој "браћи",па је тако Македонија отишла џабе,Босна и западне српске земље и на крају Косово.....
Џабе је изгинуло 6 000 000 Срба у два светска рата,наше заслуге се нису рачунале 1989. године кад се кидала СФРЈ по "братским" границама,које су нам "браћа" одредила као да су она за њих гинула.....

И данас кад идеш Србијом по путу видиш побацано воће. Тако је било и онда. У Србији воће побацано поред пута, а Словенац лепо дође и покупи и онда нам продаје "сокиће&лимунчиће".

Ко нам је крив што смо идијоти.

Ja zborim u skladu sa mojim sjećanjima i nisam usamljen u tome .Da je bilo onih koji su i prije 30 godina imali tv u boji,i računar i išli na skijanje u Austriju i u Španiju na ljetovanje sigurno jeste ali ne vjerujem da je takvih bilo mnogo.

Ja takođe i ne vidim šta sam krivo rekao pa imaš potrebu da mi konfortiraš.
Radinici su išli na letovanje u Grčku i Dalmaciju, skijali se na Jahorini recimo, dok danas letuju u Italiji i Španiji a skijaju u Švajcarskoj.

Back