Jugonostalgičarska tema

Cro_čvarak

Iskusan
Poruka
6.899
Ovo je tema o kojoj će se pisati o SFRJ, uspomenama na nju i na kojoj ćemo komentirati velike uspjehe te države.

Ja bi započeo temu s Obodom Cetinje, tj mojim zamrzivačem, i to potaknut postovima u kojima sam pisa da Kinezi još ne znaju napraviti frižider kakav pravi Gorenje.

Golem smo zamrzivač dobili od Oboda iz Cetinja toliko golem da je on bio sav moj obod, obodio me posve i obol veliki mom životu dao Obod iz Cetinja. Mnogo smo mesa potrpali u njega, i svi smo bili sretni s našim Obodom obilatim. Sreći je polako dolazio kraj, tamni zlokobni oblaci nadvili se nad državu koja je stvorila Obod, i ona se uskoro sruši kao ubodena ob, ovaj stršljenom. Zli glupi ljudi koji nisu cijenili Obod Cetinje počeli da se ubijaju, zamrzivač iz Cetinja i dalje je samo radio svoj posal nesvjestan da mu se država koja ga je stvorila krvavo raspada. Nisam siguran, možda je škrinja nešto zaključila 1992-e kad su počele redukcije struje, mada opet pitanje je jeli škrinja zaključila da je to zbog rata? U nemogućim uvjetima škrinja iz Cetinjai dalje samo šuti i radi svoj poso, naravno onda kad je bilo struje jerbo čak ni proizvodi Obod Cetinja nisu mogli raditi bez električne energije. Susjedstvo je poisključivalo svoje uređaje i donilo svoje meso u našu škrinju iz Cetinja. Pitali bi nešto malo za doniti a zapravo su zatrpali našu škrinju, pa tako više nismo mogli pronaći naše meso i sl. Rat je završio, pa su i prestale redukcije, škrinja iz Cetinja je dočekala mir posve u ispravnom stanju. Samo susjedstvo ne vadi svoje meso jer su se njihovi uređaji pokvarili ili ih nisu ni imali a što će kupovati kad mogu zatrpati našu škrinju iz Cetinja. Škrinja iz Cetinja se ne buni i dalje samo radi trpeći svakakve nepravde od političara s vrha države pa do ljudi iz susjedstva. Škrinja iz Cetinja je dočekala i smrt Franje Tuđmana i donekle normalizaciju zemlje, dočekala je i smrt čovjeka koji je vodio opoziciju protiv Tuđmana i pad čovjeka koji je nasljedio Tuđmana na vrhu stranke. Taj čovjek koji je pao je vodio razgovore za ulazak Hrvatske u EU, ulazak Hrvatske u EU se približava, ali relikt iz nekog drugog vremena, škrinja ledenica proizvođača Oboda iz Cetinja i dalje radi nehajući ni najmanje za sve silne promjene koje su se u medjuvremenu dogodile. Ali ipak ulazak u EU nije dočekala, ne nije se pokvarila, jednostavno tolika škrinja nam više nije tribala. Uz to sve te silne godine nismo se posve uspili riješiti susjedstva i mnogo je struje trošila.

Ne mogu se sjetiti što je bilo s njom, nije to bilo lako prevesti jer je zaista bila golema. Kako god završila, počivaj u miru škrinjo iz Cetinja i hvala dobrim radnicima oboda iz Cetinja koji su radili na njoj...

MaritimeReporter-198910-page30.png

velike uspjehe te države.

Jedan od najvećih (neironično) je da je bila dovoljno mudra/lukava i fleksibilna komunistička diktatura (za razliku od bukvalno svih ostalih) da je ljude naterala da veruju da ne žive u totalitarnom sistemu i da im država u sred zlatnog doba (osamdesetih) nije u ekonomskom slobodnom padu, zadužena za XY generacija jer su nepostojeći uspesi industrije nadomeštani kreditima.

Mozete li u najludjim snovima zamisliti, da se ovako nesto moglo dogoditi u Brozovoj drzavi?

https://www.google.com/amp/s/m.vece...-od-glavnih-optuzenih-iz-akcije-tebra-1496822

Bomba u stambenoj zgradi kao upozorenje.

Не морам замишљати,догађало се пуно горе.Нпр. бомба у биоскопу 20.Октобар у сред Београда,....

(И много којечега другога о чему новине нису смеле да пишу)

Back