Jovanka Orleanka

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Jovana Orleanka, ne spada bas u moj domet istrazivanja, jer se ja prvenstveno bavim borbom hrabirh partizana u Jugoslaviji. Istrazujem tu tematiku, ali sam dok sam se odmarao malo iscitavao odbranu Jovane Orelanke na sudjenju, i odlucio da napisem temu o njoj.
Prvo sto sam nasao da je Jovana Orelanka poreklom Srpkinja, medjutim taj tekst nema izvor, tako da se ta pretpostavka odbacuje u samom startu.
Jovanaka Orelanka je jedna fascinantana istorijska licnost, ona je kao zenska osoba sa 13,godina pokrenula oslobadjanje Francuske.
U jednom svetu gde su zene bile u podredjenom polozaju, ona se izborila da postane pokretac velikih istorijskih dogadjaja, a da nije imala nikave veze i protekcije.
Jovana Orelanka je rekla da je cula glasove arhandjela Mihajla i svetica Katarine i Margrita. Ona je uspela da dodje do vrhovnohg zapovenika Roberta de Bodrikara. jer su joj glasovi tako govorili, a ovaj ju je spojio sa prestolonaslednikom Francuske, koji se odusevio sa njom.
Ima sada ta prica kako je ona imala viziju gde se nalazi mac sa kojim treba da se bori.
Jovana Orealnka je uspela nemoguce da okupi svoju ekipu i oslobodi Orealn 1429. a to je bio pocetak njenih uspeha. Vojevala je, medjutim njena slava koja je vec pocela da smeta aristorktatiji, francuski vladar Sarl VII je odlucio da prekine sukobe sa Englezima, jer je financiski bio iscrpljen, a Jovana Orelanka je htela po svaku cenu da nastavi sukob.
1430 u Kompenju su je uhvatili Englezi, Sarl VII nije hteo da plati za nju da je pusti, U Ruanu je odrzano sudjenje Jovani Orelanki i to za jeres. jer se pobunila protiv engleskom prestolonaslednika, koji je ''bozijom voljom'' dovode na presto.Osudjenja je na smrt, spaljena je na lomacu. Osudio je svestenik Koson.
Kasnije je Jovana Orelanka proglasena za mucenicu , a Koson je psothumno osudjen za jeres.
Postavljaju se mnoga pitanja ...
- Kako je Jovana Orealnka uspela sa samo 13, godina da pokrene istorijski vrtlog promena ?
- Kako je to bilo moguce ako istorija belezi da je Jovana bila nepismena ( znala je samo da se potpise ), ali da nije imala nikakvo klasicno i vojno obrazovanje ?
- Kako je uspela da komanduje vojskom, i da sporovodi svoju ne-klasicnu taktiku za to doba ?
- Kako to da je na sudjenju bila fantasticna, davala vrlo logicne odgovore pr. Kada su je pitali - Da li si u stanju milosti ? Ako bi rekla Ne to bi znacilo samooptuzbu, a da je rekla da to bi bio greh oholosti, a ona je odgovorila - Ako jesam neka mi Bog pomogne da tu i ostanem, a ako nisam neka mi Bog pomogne da to ne budem.
Ima sada tu milion pitanja....
https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_of_Arc
https://www.britannica.com/biography/Saint-Joan-of-Arc

télécharger (1).jpg

télécharger (2).jpg

télécharger.jpg

Француска је имала Јованку Орлеанку, а Србија Јованку Будисалвљевић

Пс. Зашто је 'Joan' преведена Јованкa а не Јованa? Како јој је француско име?

EDIT: У Француској је позната као Jeanne d'Arc (Јована Дарk) што је тачно како се преводи на енглескom. Зашто српски превод је Јована Орлеанска, (Joan O'rleans) а не Јована д'Арк?

Poslednja izmena:

Back