Jovanka Broz,njena zelja gde da bude sahranjena!

U danasnjem "BLIC"u (28.IX.2013 g.) uvezi teskog zdravstvenog stanja,u kome se nalazi dugarica J.Broz, tretira se i pitanje,njene eventualne sahrane,kada za to ,dodje vreme.Tu se navodi,da Vlada razmatra mogucnost da (po njenoj zelji) bude sahranjena
pored preminulog supruga,druga J.B.Tita,u "kuci cveca".

Istovremeno,navodi se,da bi to iziskivalo mnogo rada i finansijskih sredstava,jer bi trebalo malte ne,rusiti pola konstrukcije,da bi se podigla mermerna ploca,i omogucilo
postavljanje jos jednog kovcega.Medjutim,postavlja se drugo pitanje.Da li je "kuca cveca",mauzolej,ili porodicna grobnica Brozovih.Postoji zakon,po kome svaki gradjanin
Srbije,mora biti sahranjen,na nekom,od postojecih groblja.

Ako i to zanemarimo,i resi se,da J.Broz,bude sahranjena pored svog supruga,onda je to,automatski priznanje,da je to,njihova porodicna grobnica.U tom slucaju,pravo da tu budu sahranjeni,automatski sticu,i Brozovi sinovi,kao i ostali clanovi,porodice Broz.Da li je neko razmisljao o tome??? Vlada ce u slucaju,da donese odluku,da se J.Broz,sahrani na pomenutom mestu,imati velike glavobolje,kada bude neko naredno umiranje,osoba,najblizih srodnika J.B.Tita.:think::think::think:

A sta bi na tom mestu podigli? Jos jedan soping mol? Parking servis? Prodavnicu ekskluzivnog italijanskog vesa i korejskih televizora? Mekdonalds?

Da, treba Brozovima dati kucu cveca kao porodicnu grobnicu. Oni su je sagradili.
Ona ce ostati zauvek spomenik jednom proslom vremenu, dobrom vremenu, vremenu mira kakvog nasa deca nece iskusiti.
Ostace zauvek spomenik nasoj gluposti, ljudskoj gluposti, kolektivnoj zlobi i naivnosti.
Posecujuci to mesto i postavljajuci pitanje o Brozovima saznacemo mnogo o sebi.
To mesto je obelisk odakle treba poceti razmisljanje. Tu cemo postaviti prvo pitanje, ako ikada prestanemo da mrzimo.
Ako srusimo obelisk, ako srusimo istoriju ma kakva ona bila, ostacemo majmuni iz kjubrikove Odiseje.

Da li si siguran,da je Broz zasluzio toliko divljenje,koje mu ti ukazujes? Mislim da si nedovoljno obavesten
pa bolje nemoj da ucestvujes u resavanju pitanja,za cije resenje,nisi dovoljno potkovan znanjem.Ocigledno,da je tvoje
poznavanje Broza,kao i njegovih (ne) dela,rezulltira samo iz skolske lektire,koju si bio obavezan programom skole da procitas.A ko je tu lektiru pisao? Pa,boze moj,cankolisci koji su lizali mrvice za otpad,sa njegovih zlatnih tanjira.

I znaj,za propast ove zemlje,u kojoj se danas nalazimo,nije kriv ni G.Vucic,ni G.Dacic ! To su katastrofalne greske
i promasaji idola tvoje (de) generacije!!!

Pismen covek bi morao da procita tekst pre nego pocne da kritikuje tekst.
Pametan covek bi morao da upozna svog sagovornika pre nego sto ga zbog neznanja napadne.
Mozes imati misljenje, ali moras znati da misljenje ne utice na istinu.

Ne pricam o divljenju Brozu. Pricam o spomeniku tebi, meni, nama. To zdanje je spomenik nasoj gluposti.
Obelisk koji ce buduce generacije navesti da postavljaju pitanja i mozda ne ponove nase greske.
Jer, greske se jesu dogodile. Ne mozes ih danas ispraviti. Mozes samo pamtiti. Spomenik sluzi spominjanju, pamcenju.

Ti si, vidim, voljan da zbog mrtvog Broza ponovo pucas u svoje.
Ko ne pamti iznova prozivljava

Brozova (ne) dela koja pominjes nije izvrsio Broz nego mi. Broz je izdavao dobra ili losa naredjenja, govorio nam svoje zelje.
Mi smo cinili dela.
I danas jednako cinimo zlo, jednako smo zlobni, jednako imamo "misljenje", samo se Broz danas drugacije zove.

Poslednja izmena:

Back