Његов уметнички стил се развијао и сазревао искључиво кроз напоран рад и дисциплину. Иако је накратко похађао уметничку школу у свом родном граду Кливленду у Охају, Варго је то искуство сматрао обесхрабрујућим, чак и штетним за његове сопствене циљеве, и напустио је након једног семестра. О својим инструкторима, примећује: "Њихове идеје о ликовној уметности биле су потпуно супротне од мојих. Очекивао сам да усавршим своје вештине и научим да сликам као мајстори. Уместо тога, наставни план и програм се састојао од неговања недисциплинованих израза креативности, као нпр. прскање боје по зиду. Било је то разочаравајуће искуство, а ја сам радио врло мало уметничких дела у наредних пет година. Ипак, на крају сам се вратио уметности и почео да се тренирам и усавршавам своје вештине."
Године 1997. Варго је отворио сопствену галерију готске уметности,
The Realm: Showcase of the Fantastic, која је представљала његове радове као и радове многих других популарних уметника фантастике. Поред Монолитховог низа принтова, календара, мајица и других производа, Варго је проширио своје таленте и на друга места. Од 1998. до 1999. продуцирао је, финансирао, режирао и наступао на албумима са готичком тематиком,
Born of the Night and
Realm of Shadows, драстично мењајући звук и стил музике коју је раније користила индустрија за Ноћ вештица.