Jos malo straha...

gost 237132

Zainteresovan član
Poruka
364
Imate li strah od smrti?
Koliko vas isti opterecuje i kako se nosite sa tim?
Da saznate da vam je ostalo jos par meseci zivota, kako bi ste ih proveli?
Da li bi zalili za zivotom i tesili sebe ili bi tesili svoje bliznje?

Imate li strah od smrti?

Imam strah od kancera što se inače u praksi podvodi pod hipohondriju ali to je svejedno opet neki strah od smrti :). Psihoanalitičari su nekada rekli da je u osnovi straha od smrti zapravo strah od odvajanja i to je po meni apsolutno istina. Mislim da se niko od nas ne plaši da će sutra jednog dana samo nestati, bez ikakvih posledica i traga, već se zapravo plašimo da će smrt biti bolna i duga...da se naši dragi neće oporaviti od našeg odlaska sa ovog sveta, da nismo stvarno živeli onako kako smo hteli itd. Malo je nerealno pričati o tome kako bismo reagovali da se nađemo u situaciji da nam je ostalo još nekoliko meseci jer kad su takve stvari u pitanju...ipak je jedno zamišljati, a drugo biti u takvoj situaciji. Ali ajde da govorim hipotetski. Sve zavisi od dijagnoze i šansi za preživljavanje. Ako su šanse zadovoljavajuće, trudio bih se da ostanem optimističan (u gomili istraživanja primećeno da su šanse za preživljavanje veće uz ovakav stav), obratio pažnju na zdrav život itd. Ako šanse ne postoje, osvrnuo bih se na to da pružim utehu bližnjima.

A ja htedoh da odgovorim na jedan post ali ga izgleda nema :)
:bye: korisniku....

Primetila sam da ljudi najcesce strepe da ce umreti od kancera. I meni to prvo padne napamet. Pitam se, pitam se zasto bas od kancera? Nije li veca verovatnoca da vas nesto pregazi....

Divim se ljudima koji izgledaju smireno pred smrt, koji mogu da je prihvate i kazu dosta je bilo. Meni bi zadnji trenuci predstavljali pravu agoniju, cini mi se da bih bas tada osetila slast zivota, a najbolje se ne cuva za kraj...

Imate li strah od smrti?

Pf nemam strah a kad bih znao verovatno bi otiso negde na kraj sveta da vidim nesto i prozivim lepo..priustim nesto sebi sto nisam do tad

Primetila sam da ljudi najcesce strepe da ce umreti od kancera. I meni to prvo padne napamet. Pitam se, pitam se zasto bas od kancera? Nije li veca verovatnoca da vas nesto pregazi....

Divim se ljudima koji izgledaju smireno pred smrt, koji mogu da je prihvate i kazu dosta je bilo. Meni bi zadnji trenuci predstavljali pravu agoniju, cini mi se da bih bas tada osetila slast zivota, a najbolje se ne cuva za kraj...

Imam problema sa kompjuterom pa ko zna...možda je zbog toga nestao, a možda sam napisao i nešto što nisam smeo pa su moderatori izbrisali :) mada pre će biti ono prvo. E sad...kolike su šanse da vas zgazi auto ili dobijete rak mislim da je tu statistika apsolutno beskorisna ali radi se o jednom načinu razmišljanja...naime...moja cura puši i ona živi u ubeđenju da neće zapatiti rak pluća jer to se dešava tamo nekim ljudima...nepoznatim personama, to se njoj ne može desiti! Moj drug se opija svakog vikenda i ubeđen je da će mu jetra ostati čitava i ne misli mnogo o posledicama jer šanse su male da baš on oboli od neke bolesti jetre, to se uvek dešava nekome drugome. E pa ja sam svestan toga da se baš meni može desiti da dobijem neki od kancera jer i ja sam nekome ,,neki tamo drugi ljudi'', slučajnosti se dešavaju i to ne drugima, već i nama samima. Naravno, ne treba biti ni previše svestan te mogućnosti jer to je onda druga krajnost koja podrazumeva iracionalan strah od kancera.
A što se tiče ljudi koji su smireni i koji su prhvatili svoju smrt...pa iskreno mislim da to uspeva samo starijim ljudima i ljudima koji su ili odviše mudri il' odviše ludi :)

U korenu svakog straha je strah od nepoznatog. Rekao još Lavkraft, i bio 100% u pravu.
Jer, šta je veća misterija od smrti?
Kako prihvatiti smrt (dok ona ne prihvati nas)?
- Shvatiti da je i ona deo života, ili - ako je lakše, romantičarski, sanjarski, idealistički: život i smrt su projekcije naših spiritualnih mena.
Može i ovako, romantičarski i sa dozom patosa: živimo dok god nas se sećaju.
Ekološki, tj. praktično: postaćemo travka ili cvetić.

O smrti ne valja razmišljati. Opsednutost Tanatosom = siguran put ka ludilu.
Mislim da postoje dve faze u životu kada ona opseda misli zdravog čoveka: u ranoj mladosti (kada smo željni života i ujedno od njega uplašeni), i starosti (kada smo i dalje željni života ali i svesniji njegove kratkoće i prolaznosti).

nije stvar u samoj smrtni, nego u iscekivanju onog sto je sigurno i to cesto u velikoj patnji i bolu. pri tome to je jedan od cestih uzrocnika smrti. sta je saobracajna nesrca, nekada su to samo delici sekunde, sekunda kada covek postane svestan da ce umreti i kraj.

Imate li strah od smrti?

Ne.
Isto kao i ono vreme pre saznanja... ne možeš ništa da promeniš za par meseci što nisi uspeo za ceo život pre, naročito ne da uzmeš od života ono što si trebao, to mu dođe kao grabež u paničnom strahu. Možda bih ispravila neke greške, neke postupke, prema nekim ljudima, mada je i to diskutabilno... pretpostavljam da se stanje svesti po pitanju šta si (dobro, ili loše) nekom uradio ne menja toliko i ne utiče, koliko žaljenje za onim što nisi. Posvetila bi vreme ljudima koje volim i to je sve, da bar to vreme bude kvalitetno iskorišćeno.
Ne bi tešila nikoga, niti bi kome rekla... pa zar u tešenju da prođu i ti trenutci? :roll:

Tu se radi o strahu od bola, jezivog kraja, ne samog kraja... on bi trebao da dođe kao olakšanje.

Imate li strah od smrti?

Strah od smrti je urodjeni strah - imamo ga svi, samo su ga neki svesni neki ne. Deca ne mogu da se plase smrti dok ne steknu pojam smrti. Odrasli se plase smrti zato sto im podsvest govori da dolazi definitivni kraj i kulminacija zivota sto samo po sebi vodi u depresiju. Ali na samoj samtri dolazi do pomirenja sa samim sobom i prihvatanje smrti. U kojoj meri ce neko se pomiriti sa samim sobom prvenstveno, a samim tim prihvatiti i smrt kao svoj neizbezni kraj zavisi od stepena zrelosti licnosti koju je postigao u zivotu.

Pošto je moj post misteriozno nestao :) ajde da ponovim neke stvari koje sam tad rekao. Psihodinamski orijentisani stručnjaci veruju da se svi strahovi mogu svesti na 5 osnovnih životnih strahova. Strah od smrti se tako može svesti na strah od odvajanja i meni se to objašnjenje ponekad čini jako adekvatnim. Verujem da se niko od nas ne plaši da će sutra odjednom nestati, da ga odjednom više neće biti bez posledica i sećanja na njega. Strah od smrrti je zapravo strah da naši bližnji neće umeti da se nose sa našim odlaskom...strah da će smrt biti spora i bolna...strah da nećemo videti kako naša deca odrastaju...

Neko je jednom rekao, da je strah od života osnova za psihološki profil samoubice. Samo ne znam ko je rekao... :lol:
Ljudi se plaše dok ih nešto ne snađe, i dok se ne pomire sa tim, nebitno da li je strah od života, ili od smrti u pitanju... blokira nas sve dok se ne upoznamo.
Kad malo vratim film, sećam se da sam se uvek plašila nekih stvari koje mi se nikada nisu desile, dok nekom drugom jesu... ono što sam preživala sam prevazišla u smislu straha, ako sam mogla jednom ,ne vidim razlog da to ne uspem i drugi i treći put.

Ceo život nam prolazi u borbi sa našim unutarnjim demonima koji se manifestuju kroz strahove. Ubiti ih nikako ne možemo. Jedino što možemo to je da ih kobajagi koreksom precrtamo i ornelom umekšamo i verujemo da smo jači od njih. Medjutim oni su tu, prisutni svo vreme i ako ozbiljno o njima ne povedemo računa, figurativno rečeno idemo sami mečki na njihovu rupu. Rascep sam dođe kao rezulatat laži i onda je gotovo sa nama za vek i vekov.

Back