Tara, nisam stigla da iščitam sve komenatre u ovoj temi, ali moje dosadašnje iskustvo i poznavanje maca meni kaže da mace ipak uživaju u stanu medjusobno uz društvo. Na duže staze sve zavisi kako se dva karaktera ljubimaca poklope, bez obzira na vrstu. Tu i vlasnik može da odigra veliku pozitivnu ulogu.
Moj ti je savet da Gašici uzmeš jednu malenu devojčicu macu, i on će o njoj brinuti i biće superiška..pošto sam čitala od ranije ovde na forumu da je on dobrica koji je kastriran

Ljudi strašno greše kada misle da se dve mace mogu momentalno zbližiti i igrati...pa kad vide prvu reakciju obostranu ili jednostranu kroz siktanje i frktanje, onda se uplaše da se ne povrede medjusobno...Ali, to je način na koji se mace upoznaju, svaka maca će reagovati frktanjem kad joj ubacite novog vanzemjauljca.
Mace ne treba razdvojiti, jer i ako padne par šamara, neće se povrediti...pa to nisu divlje zveri.
Svaka maca će biti u šoku prva 2-3dana i staro ljubimče i novo, nakon toga sledi zbližavanje, i u prvih mesec dana će ti biti jasno kako će otprilike njihov odnos izgledati.
Moja prijateljica ima 3mace i jednu kucu u stanu, svi su izuzetne dobrice i svi se vole i žive složno, kuca se liže sa macama, ali su sve mace sterilisane; Onda druga prijateljica ima 6maca, sve su savršeno idilične, sterilisane, sem najstraije koja je ljubomorna i zaobilazi se sa njih par, koja bi najradije uživala kao jedini ljubimac; Onda moje mace spavaju zajedno, ližu se i kupaju, kada neko zakuka, odmah trči druga maca da pomogne i uteši, ali se povremeno i svadjaju...moj mačor je dosadan i stalno bi se jurcao i igrao, a maca damica ipak ponekad poželi mir i samoću, pa mu udeli par šamara kad on pretera.
Tako da znate da čak i kad se ljubimci dobro slažu, povremeno bude i čarkanja, to je normalna pojava, jer je neprirodno da se svi uvek slažu savršeno. Ali posle opet bude i mačijih kupanja i pojubaca.
Ja sam UVEK za to da se uzmu više ljubimaca ako ima mogućnosti, što se maca tiče da budu sterilisani i u stanu. Da u isto vreme dobijaju klopicu; da ih zamajava ista igračkica, da mazite naizmenično jedno pa drugo, po oboje, da ne budu odvojeni nego uvek zajedno

.
Mačoru novi mali mačkić neće biti toliko interesantan kao mala mačkica, mislim da je ipak najsigurnija varijanta neka napuštena maca devojčica, što manja da bi se što lepše prilagodili i uklopili.
Što su starije mačke, to se teže navikavaju na novajlije. U stvari, zavisi od samih karaktera maca.
Uglavnom poznajem dosta Mačkara, i u domovima u kojima ima više ljubimaca koji nisu sterilisani, tipa dva mužjaka i slično, ima netrpeljivosti dosta.
Kod vlasnika koji neguju svoje i brinu da ne bide lutalica od njihovih ljubimaca, uglavnom se svi super slaži i čini mi se da im je život puniji i dinamičniji

.
...Na ovu temu mogla zaista puno da pišem i priložim u slikama dokaze

. Sad ću da potražim pa da ti napravim kolaž da vidiš kako se dve mace u jednom stanu vole.
Ako se odlučiš za drugu macicu, otkrivaćeš svakodnevno čari svojih ljubimaca...ona imitira njega, ona zakuka-on trči da je lize...ona jede i ne da mu da pridje, on i ona u isto vreme u wcu kutiji sa peskom....on u šteti-ona čuva stražu, on vuče kanap-ona ne da svoj deo, njoj hladno pa se ušuška kod njega, kad doneseš novu kesu ili kutiju, radost ide x2...oboje se naguraju, kada se ne istroše dovoljno u toku dana, krene jurcanje duž celog stana, pa se sunčaju zajedno.
E da, moje komšije imaju tri mačora kastrirana koji se isto super slažu već desetak godina.
Dva mačora da, ali kad se od malena druže, pa još ne dodju u poziciju rivalstva i nadjačavanja, obeležavanja teritorije itd.
Pomazi Gašicu, nije ni svestan šta ga čeka...malo hiperaktivno zvrnduče