Joker i filozofija

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.177
Ovih dana se digla velika prašina u (prvenstveno levim liberalnim) medijima oko Joker-a.

Jedni smatraju da je film masovna tragedija u čekanju, drugi u njemu vide breeding ground incelskih ideologija, treći krizu modernog maskuliniteta, a četvrti smatraju da levica mrzi Joker-a jer je Joker levica: nihilista, ogorčen i neostvaren čovek koji krivi sistem za svoj neuspeh.

Joker svakako ima element klasnog sukoba ("eat the rich"), ali to nije glavna ideja, već ukazivanja na posledice koje se dese kada mi kao društvo i zajednica ispustimo i zaboravimo jedni druge.

Ja bih rekla da je film definitivno dodirnuo neku žicu, jer odavno u javnosti nije bilo veće polarizacije oko nekog filma.

Šta mislite, da li se Joker-ova tragedija ogleda u nepreuzimanju odgovornosti za lične nedostatke, ili širem drušvenom kontekstu?
(ne zaboravimo da, iako je reč o imaginarnom gradu Gotam, reč je i o '80-im godinama prošlog veka, u Americi poznatim po reganovskoj politici deregulacije, i jednom novom društvenom moralu koji je ponovo odgovornost prebacivao na individuu).

I ako idemo još dublje, do psihologije, čuči li u svakom od nas, pod odgovarajućim uslovima, po jedan Joker, i da li ga se možda zbog toga mediji plaše, jer u njemu naslućuju istinu hobsovskog prirodnog stanja?

2A1AJPT-920x584.jpg

Joker po mom misljenju je cista kritika nas kao drustva koji sve manje i manje imamo empatije, Joker je ujedno i proizvod drustva ovakvog kakvo jesmo danas, kao individua poremecen, medjutim od drustva pritisnut uza zid da postane to sto jeste. Bunt koji se desio nakon njegovog totalnog psihickog pucanja i kada je izvrsio prva tri ubistva u podzemnoj, kada su polako krenuli da ga oponasaju maskama je zapravo po mom misljenu poruka da u svima nama u odredjenom trenutku cuci jedna kopija Jokera koji bi u svakom trenutku mogao da razbije kalup u kojem jeste i da se okrene protiv onih koji su ga drzali u tom kalupu.

Inace, neverovatan film, jedan od dubljih psiholoskih filmova koji je izasao u zadnje vreme, mozda i uopste. Mnoge scene u filmu pojedinacno nose sa sobom veoma duboke psiholoske poruke, sta se desava sa nama, nasim umom u pojedinim zivotnim situacijama u kojim se nadjemo.

Nervira me samo što su ga uradili kao feminiziranog, a sa sve šminkom i plesom ispade trandža!

Posebno na kraju filma, u onoj emisiji, vidi se da je izfeminizran.

Da nema toga, film bi bio skoro pa savršen.

(ako se posmatra odvojeno od DC univerzuma, jer takav Joker ne bi imao harizmu i autoritet da postane ono što je u stripovima)

Za one koji još nisu gledali, preporučujem: Taksistu i Falling Down.

^ Oh, fragilne li muškosti :lol:

Zato što je takav, zato je i takav hajp za njim. Phoenix je prelep čovek. Nema tru muškog glumačkog talenta bez razvijene feminine strane ličnosti.

“A lot of great actors, great, masculine actors, are actually very feminine. A lot of very strong female actors, have a very strong male side to them".

- Helen Mirren

Baš sam skoro gledala ponovo The Dark Knight sa Heath Ledgerom, i njegov Joker, i pored svog sadizma i agresije, i dalje ima nešto feminino u sebi. I to ne samo šake ;)))

Poslednja izmena:
hoakin je postao ubedljivo moj omiljeni glumac još od vremena gladijatora.

elem, ko još nije pogledao jokera 2019, neka ne čita dalje zbog spojlera.

kada je artur smuvao onu prelepu komšiku delovalo je na mene turn off i veliki propust u scenariju.
on pogubljen, nesrećan a sa onakvom ribom i to doživljava kao nešto nebitno. pa kada bih ja imao takvu devojku, skakao bih do plafona od sreće. jednostavno, jedan takav detalj u scenariju bi bio neoprostiv i urušio čitav koncept samotnjaka frika koji se ponaša u fazonu nothing left to lose.
no kasnije su stvari i sa tim postale jasnije, odnosno nije smuvao, kako sam ja shvatio. umišljao je da su u vezi, jel tako?

sociološki, rekao bih da je film, između ostalog, kritika neoliberalnog kapitalizma, gde 1% ljudi poseduje 99% kapitala. film je proročka najava onoga što će uslediti, a i što reče jovo bakić - jurićemo ih po ulicama.

s druge strane, sistem je u filmu predstavljen krajnje diletantski i naivno, gde bogataši slobodno šetaju, nema obezbeđenja, represije, posebno prema frik samotnjcima...

Poslednja izmena:
-copy/paste- from pdf. Film i Video-
:

Ovo je godina klovnova. Izasli su Joker i IT part2. Krajnje crte su podvucene.Ne bez razloga. Nekako im je i krajnje vreme ...King is naked.

Klovn je maskirano lice. Krije misteriju, dvolicnost, sav lavirint i dubinu indukovane maste, ali i realne, pretece zablude. Ali opet, me ne znamo Ko se ili Sta se krije iza njega. Mozda bas mi..? Maska je tu onda samo dvosmerno ogledalo za coveka, koja kad se nasilno skine, pokazuje neocekivani uzas, ali je nesto sto se samo topi ukoliko nam volja i stvaran smer onog najvredinjeg - Zivota - to dozvoli...:) Dakle, imamo dva izbora, dva nacina za resenje: panican, i upucen...Zato se i kaze da mnoge maske padaju...ipak, nije receno na koji od ova dva nacina se to desava, sto je zapravo kljucno. Maska, kao dekorativan element, krije u sebi obecanje sifrovanog, ali bliskog vremena koje nije stvarno, jer se jos nije desilo...Obecanje je uvek stvar buducnosti, ali to ne mora da znaci da ce ta i takva buducnost doci i ostvariti se. Iz tog razloga, posebno upecatljiva je maska Klovna, jer obecava vecitu srecu, radost, smeh i uzbudjenje. Deca vole klovnove jer nisu opterecena buducnoscu, i misle da je nacrtan osmeh trajno obelezje osobe koja ga nosi i siri kao piktogram u statici vremena. Ali deca rastu, cuvajuci dete u sebi, ili ga zrtvujuci pogresnim odlukama koje ga vode u ponor loseg buduceg izbora...Ovde je prilika da maska Klovna - kao Maska - prvi put dobije negativnu i zlokobnu konotaciju, jer ce poceti da simbolise slepilo hodanja ka Fantazmi Infantilne Srece, bez obzira na posledice po sebe i drugoga...Mnoge bitange i nesrecnici ovoga sveta tako su zavedeni, ukrivo odrasli, vodjeni i noseni ovim falsh, samoudovoljackim, skoro satanistickim idealom, zavrsavajuci na najgroznijim mestima, na najlosije nacine, da im nije jasno gde su i pogresili... Sa druge strane, zahvaljujuci spasonosnoj svesti da je maska istovremeno i ogledalo, u ocima klovna mozemo videti i odraz stvarnog, postojeceg neba pod kojim Zivimo, umesto da stagniramo u egzistencionalnom strahu - Sto Klovn Stivena Kinga kao opsti njegov sublimat zapravo i predstavlja - sumu svih strahova koje moramo ostaviti iza sebe da nas ne koce i ne proganjaju u zivotu. Klovn nas privlaci kao misterija, ali nasa je moc da nas istovremeno ne odbije vec - uputi na ono suprotno od njemu svedenog znacenja "nacrtane radosti" - na Pravu radost, pravi Zivot koji je nas pravi habitat i nasa iskrena i istinska, prava buducnost koju svaki cas otkrivamo kao novu svezu, umesto vec iscrtanu i izrezbarenu u vidu obecanja - na licu Klovna. Tek odbijeni od Klovna, urodnjeni u zivot , saznajemo sta je zivot, sta smo mi, ko smo i sta mozemo biti. I strasno cudoviste iz svemira je porazeno u lepoti zbilje.:rumenko:;):D

Iz tog razloga, vrlo su mi simptomaticni karakteri Klovna Stivena Kinga i Dzoker DC univerzuma, ove godine, celuloidno prekipele....:)
Naime, cine mi se kao dva ekstremna, suprotstavljena pola, opet povezana jednom vrlo mracnim, tajnim, zlokobnim nitima koje, prepletene, cine osu ovih polova. Osu koja bi trebalo da predstavlja crtu koja je konacno zacrtana i podvucena, koja se vise ne sme ignorisati, kako bi svima postalo jasno i ocigledno s cim se konacno srecemo i suprotstavljamo u nasem zivotu oduvek, a finalno - danas..Na samom pocetku, kao pol od koga se startuje i od koga sve mora poci jeste decija, naivna vizija pretnje za odrastanje, olicen u liku S.Kingovog Klovna. Ta groteskna figura je odskocna daska za normalan odskok u zivot normalne mlade i ciste, hrabre decije duse....Upecatljiv uzas i teror na (ne) realan nacin ostaje upecatljivo bacen u (upecatljivu) prasinu zarad prave lepote Zivota.:)
Ali, sta cemo ako prasina nikako da se slegne. Ako ljudi krenu da je udisu umesto vazduha, umisljajuci da su iznebuha bogomdani, stavljeni van svake kritike, a istovremeno bezeci od iste, jer je to "gubljenje dragocenog vremena"...ne, nije, vec bekstvo od intimnog hrabrog deteta (koje je pobedilo To-klovna u slavu Zivotne Radosti) u nekakav nadmeni, slepi kukavicluk danasnjice, gde su svi kao naduti baloni doticnog Klovna, koje i najmanja iglica moze da razbuca...je li to Zivot, jel to dostojna sudbina coveka, jel to buducnost (obecana)......Time stizemo do drugog pola, gde se nalazi (betmenov) Dzoker, usamljenik kome su forme nadute do necovecnog bezoblicja jedino uspele da na licu i u umu izazovu napade smeha trajnog, prestarelog ocajnika - kao da je on sam sada jedno vecno dete ostavljeno u gomili Klovnova Stivena Kinga sto jurcaju naokolo kao guske u magli, ne dajuci mu sansu cak ni da se obracuna sa njima, makar i sa jednim od njih, kako bi znao da je covek i on sam...:(). To je pocetak i kraj, lice i nalicje crnog novcica, ili sudbine shvacene na tragican nacin...sa Klovnom kao jedinom vodiljom, jedinim svetlim svetlom u tami. :cool: Sve ovo opisano sada zvuci kao Mebijusova petlja, ali kao i u tom slucaju, resenje svih problema, uz Klovna kao njegovog amblema, nalazi se u sirem pogledu na na ovaj fenomen... s jedne strane portetisan u njegovom mladom zacetku, s druge u njegovoj prezreloj formi, lisenoj ispravne ljudske nade :cool: Nadam se da sam ovim prikazom uspeo da pomognem u njegovom rasvetljenju, i daljoj kontemplaciji.;)

Spojler--------------.>>>>>>

Malo je feminiziran zato sto je bio seksualno zlostavljan kao dete, od strane nekog od majcinih momaka.

Da ponovim ko je gledao domace, Srpske i Jugoslovenske drame , nece se previse potresti od Jokera.

Meni se dopao film, nije decija limunada kao poslednjih par Marvelovih.

Ceo zivot mu je iluzija dok se ne suci sa svojom surovom stvarnoscu, a to je resio tako sto se posle
transformisao u Jokera.
A krivo je drustvo a delimicno i on sam, jer se prepustio ludilu, mogao je da otkaci ludu majku i one klovnove ,,
Ode u prirodu itd...
Al onda ne bi bio zanimljiv film :)
Nadam se da ce biti drugog dela , tj. da Hoakim nece da overi kao Ledger ili pokojni mu brat River.

Još ga nisam odgledao, ne volim bioskope a još nema kvalitetnog torrent snimka. Ali jedno znam - u mnogo čemu se poistovećujem sa likom, svestan sam o čemu se u filmu radi i mogu reći da nisam uzaludno stavio baš njega na avatar! A i surovi filmski kritičar Dejan Ognjanović Ghoul ga mnogo hvali, što je retkost, tako da jedva čekam da pogledam.

Back