-copy/paste- from pdf. Film i Video-
:
Ovo je godina klovnova. Izasli su Joker i IT part2. Krajnje crte su podvucene.Ne bez razloga. Nekako im je i krajnje vreme ...King is naked.
Klovn je maskirano lice. Krije misteriju, dvolicnost, sav lavirint i dubinu indukovane maste, ali i realne, pretece zablude. Ali opet, me ne znamo Ko se ili Sta se krije iza njega. Mozda bas mi..? Maska je tu onda samo dvosmerno ogledalo za coveka, koja kad se nasilno skine, pokazuje neocekivani uzas, ali je nesto sto se samo topi ukoliko nam volja i stvaran smer onog najvredinjeg - Zivota - to dozvoli...

Dakle, imamo dva izbora, dva nacina za resenje: panican, i upucen...Zato se i kaze da mnoge maske padaju...ipak, nije receno na koji od ova dva nacina se to desava, sto je zapravo kljucno. Maska, kao dekorativan element, krije u sebi obecanje sifrovanog, ali bliskog vremena koje nije stvarno, jer se jos nije desilo...Obecanje je uvek stvar buducnosti, ali to ne mora da znaci da ce ta i takva buducnost doci i ostvariti se. Iz tog razloga, posebno upecatljiva je maska Klovna, jer obecava vecitu srecu, radost, smeh i uzbudjenje. Deca vole klovnove jer nisu opterecena buducnoscu, i misle da je nacrtan osmeh trajno obelezje osobe koja ga nosi i siri kao piktogram u statici vremena. Ali deca rastu, cuvajuci dete u sebi, ili ga zrtvujuci pogresnim odlukama koje ga vode u ponor loseg buduceg izbora...Ovde je prilika da maska Klovna - kao Maska - prvi put dobije negativnu i zlokobnu konotaciju, jer ce poceti da simbolise slepilo hodanja ka Fantazmi Infantilne Srece, bez obzira na posledice po sebe i drugoga...Mnoge bitange i nesrecnici ovoga sveta tako su zavedeni, ukrivo odrasli, vodjeni i noseni ovim falsh, samoudovoljackim, skoro satanistickim idealom, zavrsavajuci na najgroznijim mestima, na najlosije nacine, da im nije jasno gde su i pogresili... Sa druge strane, zahvaljujuci spasonosnoj svesti da je maska istovremeno i ogledalo, u ocima klovna mozemo videti i odraz stvarnog, postojeceg neba pod kojim Zivimo, umesto da stagniramo u egzistencionalnom strahu - Sto Klovn Stivena Kinga kao opsti njegov sublimat zapravo i predstavlja - sumu svih strahova koje moramo ostaviti iza sebe da nas ne koce i ne proganjaju u zivotu. Klovn nas privlaci kao misterija, ali nasa je moc da nas istovremeno ne odbije vec - uputi na ono suprotno od njemu svedenog znacenja "nacrtane radosti" - na Pravu radost, pravi Zivot koji je nas pravi habitat i nasa iskrena i istinska, prava buducnost koju svaki cas otkrivamo kao novu svezu, umesto vec iscrtanu i izrezbarenu u vidu obecanja - na licu Klovna. Tek odbijeni od Klovna, urodnjeni u zivot , saznajemo sta je zivot, sta smo mi, ko smo i sta mozemo biti. I strasno cudoviste iz svemira je porazeno u lepoti zbilje.

Iz tog razloga, vrlo su mi simptomaticni karakteri Klovna Stivena Kinga i Dzoker DC univerzuma, ove godine, celuloidno prekipele....

Naime, cine mi se kao dva ekstremna, suprotstavljena pola, opet povezana jednom vrlo mracnim, tajnim, zlokobnim nitima koje, prepletene, cine osu ovih polova. Osu koja bi trebalo da predstavlja crtu koja je konacno zacrtana i podvucena, koja se vise ne sme ignorisati, kako bi svima postalo jasno i ocigledno s cim se konacno srecemo i suprotstavljamo u nasem zivotu oduvek, a finalno - danas..Na samom pocetku, kao pol od koga se startuje i od koga sve mora poci jeste decija, naivna vizija pretnje za odrastanje, olicen u liku S.Kingovog Klovna. Ta groteskna figura je odskocna daska za normalan odskok u zivot normalne mlade i ciste, hrabre decije duse....Upecatljiv uzas i teror na (ne) realan nacin ostaje upecatljivo bacen u (upecatljivu) prasinu zarad prave lepote Zivota.

Ali, sta cemo ako prasina nikako da se slegne. Ako ljudi krenu da je udisu umesto vazduha, umisljajuci da su iznebuha bogomdani, stavljeni van svake kritike, a istovremeno bezeci od iste, jer je to "gubljenje dragocenog vremena"...ne, nije, vec bekstvo od intimnog hrabrog deteta (koje je pobedilo To-klovna u slavu Zivotne Radosti) u nekakav nadmeni, slepi kukavicluk danasnjice, gde su svi kao naduti baloni doticnog Klovna, koje i najmanja iglica moze da razbuca...je li to Zivot, jel to dostojna sudbina coveka, jel to buducnost (obecana)......Time stizemo do drugog pola, gde se nalazi (betmenov) Dzoker, usamljenik kome su forme nadute do necovecnog bezoblicja jedino uspele da na licu i u umu izazovu napade smeha trajnog, prestarelog ocajnika - kao da je on sam sada jedno vecno dete ostavljeno u gomili Klovnova Stivena Kinga sto jurcaju naokolo kao guske u magli, ne dajuci mu sansu cak ni da se obracuna sa njima, makar i sa jednim od njih, kako bi znao da je covek i on sam...

). To je pocetak i kraj, lice i nalicje crnog novcica, ili sudbine shvacene na tragican nacin...sa Klovnom kao jedinom vodiljom, jedinim svetlim svetlom u tami.

Sve ovo opisano sada zvuci kao Mebijusova petlja, ali kao i u tom slucaju, resenje svih problema, uz Klovna kao njegovog amblema, nalazi se u sirem pogledu na na ovaj fenomen... s jedne strane portetisan u njegovom mladom zacetku, s druge u njegovoj prezreloj formi, lisenoj ispravne ljudske nade

Nadam se da sam ovim prikazom uspeo da pomognem u njegovom rasvetljenju, i daljoj kontemplaciji.