JKP "Parking servis" ... ???

vojvode stepe je sjajan primer kako ne treba da se resava parkiranje

ta ulica je ne bas tako davno rekonstruisana u celoj javnoj sirini. ali, parkiranje kao da nije bilo zadatak projektanta. svako ko se parkira na trotoaru u prekrsaju je, a mislim da je na celoj duzini i na kolovozu zabranjeno parkiranje

nove gradjevine imaju po nekoliko parkinga, ali istovremeno ta parking mesta ne dozvoljavaju parkiranje na trotoaru sa kojim se granice

ulica je inace bila poznata godinama po nadimku `ulica cetiri migavca`

ali da i ja napisem nesto pametno. moj je predlog da se tzv investitori udruzuju u da u jednom bloku grade zajednicku garazu koja bi odgovarala broju novopotrebnih parkin mesta. steta je sto danasnji kontroverzni investitori danas nemaju tu obavezu, a ni naviku. gds ste videli da se srbi kapitalisti sloze oko para i zajednickog interesa

vojvode stepe je sjajan primer kako ne treba da se resava parkiranje

ta ulica je ne bas tako davno rekonstruisana u celoj javnoj sirini. ali, parkiranje kao da nije bilo zadatak projektanta. svako ko se parkira na trotoaru u prekrsaju je, a mislim da je na celoj duzini i na kolovozu zabranjeno parkiranje

nove gradjevine imaju po nekoliko parkinga, ali istovremeno ta parking mesta ne dozvoljavaju parkiranje na trotoaru sa kojim se granice

ulica je inace bila poznata godinama po nadimku `ulica cetiri migavca`

ali da i ja napisem nesto pametno. moj je predlog da se tzv investitori udruzuju u da u jednom bloku grade zajednicku garazu koja bi odgovarala broju novopotrebnih parkin mesta. steta je sto danasnji kontroverzni investitori danas nemaju tu obavezu, a ni naviku. gds ste videli da se srbi kapitalisti sloze oko para i zajednickog interesa

Na pocetku mog upoznavanja sa tom ulicom je bilo dosta lose. Tramvaji zvone, autobusi voze slalom (autom je nesto zgodnije, ali slalom ostaje)... kasnije su poceli da naplacuju kazne za pogresno parkiranje pa su se dosta popravili... ali... kada ovo sto se sad pravi bude zavrseno, ima da bude havarija jednaka onoj od pre nekoliko godina.

Probajte da razmišljate na ovaj način, kada ne bi bilo zonskog sistema i vremenskog ograničenja i naplate parkiranja po započetom satu, koliko dugo bi parkirali ljudi u centralnoj zoni i koliko bi vam teže bilo da pronađete slobodno parking mesto nego što je to sada slučaj? Ovako će se na svakih sat, dva ili tri u zonama jedno parking mesto oslobađati dok su pre uvođenja tih mera ljudi tu parkirali po nekoliko časova, pa i po čitav dan. Ko je bio vozač pre uvođenja zonskog sistema u Beogradu zna kakav je problem bio naći slobodno parking mestu u centralnoj zoni i koliko dugo se lutalo ulicama da bi se negde parkirao automobil. Cena parkiranja po započetom satu je jedna od mera kojom se upravlja vidovnom raspodelom putovanja u gradu, visoka cena parkiranja i niska cena gradskog prevoza treba da stimuliše jedan deo putnika da pređu na gradski. E sad, što se politika jkp ne poklapa uvek sa onime kako bi trebalo, jasno je da se cilj upravljanja stacionarnim saobraćajem često podređuje cilju ostvarenja profita iako je reč o jkp. Što je kod nas trend koji već godinama u nazad važi u gotovo svim gradovima.

Dodatne kapacitete nije moguće uvek izgraditi. Ne mogu se rušiti zgrade i parkovi da bi se pravio parking prostor. Parking garaže su opet velike investicije. Zato se i uvodi vremensko ograničenje da bi se efikasnije koristili postojeći kapaciteti i jedno parking mesto u periodu naplate ponudilo što većem broju korisnika. Mislim da je u Beogradu konkretno problem i u velikom broju povlašćenih parking karata, mesečnih koje se izdaju pravnim licima, odnosno preduzetnicima. Što opet ima veze sa željom da se ostvari profit i tržišnim poslovanjem jkp-a.

Идеално би било да паркинг сервис почне да наплаћује и паркирање испред дрвећа која се налазе на улици и то по трострукој цени нормалног паркирања.
Због мајмуна и сељачина који се набијају тако да им пола аута остане на улици једва се пролази.
То би требало на лицу места уништавати пресовањем, па нека поново насађује "љубимца" на дрво.

Da li je moguće da Beograđani, a kolko vidim i u drugim gradovima je slično, ne mogu da stanu na rep ovom javnom preduzeću koje je okupiralo većinu ulica u Beogradu, nacrtalo "parking mesta" i ubire svakodnevno harač ???

Na šta to liči ? :eek: :think:

U redu je da imaju garaže i da tu lihvare, da postoji policija koja radi u njihovu korist, ali, da ovako okupiraju grad - to nema smisla.

Nikakvog efekta na poboljšanje parkiranja niti neke infrastrukture nema - samo čista pljačka.

Zašto mi kao Beograđani to treba ili moramo da trpimo ?

NIje to samo u Bg, svuda je tako... :(

Back