Jkp Informatika hackovana :)

markons82

Elita
Poruka
21.279
Evo šta se dešava kada su administratori završili Sega Maga Drive fakultete i kada otvaraju ko zna kakve mail-ove...

https://www.blic.rs/vesti/vojvodina...c-je-o-novom-tipu-virusa-koji-fajlove/n0lwpvz

Dakle neki kreten je fizički morao da klikne na install i da pokrene "virus" koji je cryptovao sve file-ove. Smejurija. I onda napišu da naši rade kako bi rešili problem. Niko nije napisao koliko će to koštati jer nema šanse da povrate file-ove, ja tipujem par BTC

Ako je bila tema sorry

Evo šta se dešava kada su administratori završili Sega Maga Drive fakultete i kada otvaraju ko zna kakve mail-ove...

https://www.blic.rs/vesti/vojvodina...c-je-o-novom-tipu-virusa-koji-fajlove/n0lwpvz

Dakle neki kreten je fizički morao da klikne na install i da pokrene "virus" koji je cryptovao sve file-ove. Smejurija. I onda napišu da naši rade kako bi rešili problem. Niko nije napisao koliko će to koštati jer nema šanse da povrate file-ove, ja tipujem par BTC

Ako je bila tema sorry
A mozda iza svega opet stoji neka SNSvinjarija ... :aha2:

Ako je bila tema sorry

A šta ako nije samo neznanje u pitanju?
A šta ako su hakeri imali svog čoveka u JKP i sad će da podele pare?
Šta AKO?
A šta AKO neko bude optužen za par godina da je ovo koristio da izbaci pare na privatne račune?
Kad se promeni vlas?
Šta AKO....mnogo ako za nadležne....sve treba ispitati!
...
ili što reče prethodnik, šta AKO je sve neka svinjarija?

A šta ako nije samo neznanje u pitanju?
A šta ako su hakeri imali svog čoveka u JKP i sad će da podele pare?
Šta AKO?
A šta AKO neko bude optužen za par godina da je ovo koristio da izbaci pare na privatne račune?
Kad se promeni vlas?
Šta AKO....mnogo ako za nadležne....sve treba ispitati!
...
ili što reče prethodnik, šta AKO je sve neka svinjarija?
To će se lako saznati, dobiće BTC adresu ( recimo) i mocice delimično da prate. Nije teško da se nadjem email adresa informatike, al lako je kliknuti na neko sranje i sjebati sve.

To će se lako saznati, dobiće BTC adresu ( recimo) i mocice delimično da prate. Nije teško da se nadjem email adresa informatike, al lako je kliknuti na neko sranje i sjebati sve.

Pa naravno da je lako, ALI ako ima više igrača povezanih koji ometaju istragu, šta onda?
A na položaju su da to mogu?
Najbolje da pustimo da nadležni organi odrade svoj posao!
Da ne ometamo istragu...

Pa naravno da je lako, ALI ako ima više igrača povezanih koji ometaju istragu, šta onda?
A na položaju su da to mogu?
Najbolje da pustimo da nadležni organi odrade svoj posao!
Da ne ometamo istragu...

Sve je to ok, al pazi ransomware mora neko da pokrene.
Položaj nema veze, možeš druga da zajebesh, možeš bilo koga, samo je potrebno neko da ga pokrene....
Nadležni organi nemogu ama baš ništa....
Kakvu istragu?

Sve je to ok, al pazi ransomware mora neko da pokrene.
Položaj nema veze, možeš druga da zajebesh, možeš bilo koga, samo je potrebno neko da ga pokrene....
Nadležni organi nemogu ama baš ništa....
Kakvu istragu?

Pa kod nas je svaka istraga, zapravo DOJAVA!
xxaxaxaxa
naši policajci nisu ni obučavani da se bave istragama, samo čekaju dojavnika da im dojavi.

:rotf:

ESHl6qbWAAAkvK0.jpg

Svaka skola se placa. Ransomware da upadne u firmu koja koristi Windows je samo pitanje vremena i sigurno
ce se desiti. Sve u zavisnosti koliko su dostupni ostali racunari u mrezi tj koliko firma brine o tome kako se razmenjuju
podaci.
Koliko sam iscitao zadnjih meseci sa neta , mejl adresa i sajt sa koga to salju je godinama registrovan u jednoj zemlji .
Ne mogu da verujem da ne znaju ko to pravi i drugo za bezbedonosni propust kriptovanja je po meni kriv mikrosoft.
Mikrosoft treba da snosi odgovornost jer nije garantovao za bezbednost fajlova , kakav antivirus i virus
to je kao da Mercedes napravi automobil bez kočnica i posle kaže : idite u servis da Vam prvo neko ugradi
kočnice (tzv antivirusni program) inace ne odgovaramo za "automobil" .

Koliko sam iscitao zadnjih meseci sa neta , mejl adresa i sajt sa koga to salju je godinama registrovan u jednoj zemlji .
Ne mogu da verujem da ne znaju ko to pravi i drugo za bezbedonosni propust kriptovanja je po meni kriv mikrosoft.
Mikrosoft treba da snosi odgovornost jer nije garantovao za bezbednost fajlova , kakav antivirus i virus
to je kao da Mercedes napravi automobil bez kočnica i posle kaže : idite u servis da Vam prvo neko ugradi
kočnice (tzv antivirusni program) inace ne odgovaramo za "automobil" .

Pa nije bas tako, ransomware drugacije funkcionise. Neko je poslao "virus" nekome na mail. Kreten koji radi u informatici ga je pokrenuo jer je mozda pisalo Rihanna nude photos ili tako nesto, anitvirus je verovatno pitao jer ste sigurni da zelite da pokrenete i budala je kliknula Yes. I onda se desilo sranje. Kakav sada Microsoft, po tvojoj logici ces da krivis proizvodjaca automobila jer si pijan vozio kola i slupao se a ne sebe jer eto proizvodjac nije napravio auto koji ce sam da se odveze od kafane do tvoje kuce....

Ok to Markoni sto kazes , kod mene su bili gosti , igrali igrice sedam dana i ubacili ransomware .
Ok, kliknuli da nesto instaliraju , i ode desetak godina truda na drugim poljima. Uzas.
Zasto je mikrosoft dozvolio da virus moze da kriptuje , to nije bug , to je namerno.
Drugo , zasto serveri u EU drzavama sa kojih to dolazi nisu ugaseni , zasto policija u tim EU drzavama
ne vidi ko stoji iza toga.
Savetuju da ugasis i skines komp sa mreze , a kljuc stoji u ramu , i poslusas i puko si .

Zato sto neko fizicki mora da klikne i pokrene, nema tu sta Microsoft da bude kriv, isto je i na Linux-u i tamo imas Ransomware viruse.
Nema tu sta onda da dozvoli, antivirus ga je sigurno detektovao, pitao dal si suguran, klici kliknuli da i to je to. Anitvirus ims sa razlogom, neki virus i dalje moze da prodje, zato se baza konstantno dopunjuje.
Zato sto nije tesko napraviti i poslati nekome nesto, nema tu EU serveri ili tako slicno.

Ako je bila tema sorry
Mislim da je ovo žvaka za javnost samo .jer jednostavno ne verujem da je neko koristio glavne servere za neki surf po internetu.
Ali evo kakav ja scenario mogu da zamislim:
Hakeri uglavnom napadaju gateveje sa javnim IP adresama , moguće je hakovati neki zastareli tip gateveja ili nekoga koji nije updejtovan i probiti mu zaštitu i to traje mnogo vremena ali je moguće veliki sistem kao JPK informatika skoro sam siguran da nije se vrteo sa virtualnog servera jer bi u tom slučaju vraćanje unutrašnje mreže ii glavnog servera sa svim rolama bila dečija igra.
Ko ima iole dve čuke u glavi glavne diskove drži van servera na nezavisnoj mašini a NAS-eve sa bekapima pokreće sopstveni softver nezavisan od glavnog servera a tek njima ne mogu ništa , pogotovu ako postoje inkrementalni bekapi i puni bekapi kao i nezavisan offline bekap od jednog do tri meseca unazad osvežen (za slučaj katastrofe) . Obično su sve ove stvari na velikim sistemima u domenu i sa zglavnim antivirusnim softverom koji skenira sve pa i zlonameran softver i koji detektuje ransomwere.
Mislim a da ne pričam o podatcima koji koristi njihov specijalan softver za obračun i naplatu a koji je već kriptovan i gde i ransomwer može samo da duva u prazno.
U svakom slučaju ovu priliku će iskoristiti da osveže mašine i softver i sve da dovedu pod konac , i zato je odugovlačenje , u srbiji je pravilo da sve dok nešto funkcioniše ne diraj.

Back