Ji đing

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.800
Ji đing knjiga promena spada u najstarije klasične kineske tekstove. Napisana je 1000. godina pre naše ere, i kao suština mudrosti, tokom 3000 godina služila je kao priručnik za proricanje budućnosti.

Ji đing predstavlja neverovatnu kombinaciju matematičke pronicljivosti i psihološke intuicije i među velikim knjigama sveta Ji đing zauzima jedinstveno mesto. On nije samo jedna od najstarijih knjiga koje su ikada napisane, već predstavlja i poimanje sveta koji se znatno razlikuje od svih drugih sistema mišljenja na Istoku i onih koji su izloženi u raznim zapisima čovečanstva, a ne protivureči im.

Razlog treba tražiti u tome što se Ji đing ne zasniva na verskom učenju, božanskom otkrovenju ili plemenskom zakonu i folkloru, već na posmatranju prirode i čovekovog života, međusobnog delovanja univerzalnih zakona i ponašanja ljudske jedinke, slobodne volje i sudbine.

Tvorci Ji đinga, koji nije delo jednog autora već sabrana mudrost mnogih generacija, koja je uspešno primenjivana i upotrebljavana u rasponu od najmanje 3000 godina, prihvatili su promene kao prirodan red stvari, pravu prirodu života.

Da li neko ima iskustva sa Ji đingom

Najbolja verzija Ji Đinga za nas "zapadnjake" je Knjiga Riharda Wilhelma "I CHING" Knjiga Promena, sa predgovorom Karla Gustava Junga... naravno i sa tumačenjem heksagrama obojice...Tiraž ove dragocene knjige je bio svega 418 komada daleke 1994. godine, a neprevaziđeni prevod je kreirao Miodrag Krstić. Mislim da je ova knjiga najznačajnija i najveće blago u mojoj bogatoj biblioteci... Za ljubitelje samopoznavanja, mogu reći da knjiga čeka da bude otkrivena i da je to prava knjiga za njih.

Srela sam samo nekolicinu ljudi koji poznaju knjigu i rade sa njom... ali nas ima... Lično, četiri decenije se družim sa knjigom, mojim najvernijim prijateljem i savetnikom...

Najbolja verzija Ji Đinga za nas "zapadnjake" je Knjiga Riharda Wilhelma "I CHING" Knjiga Promena, sa predgovorom Karla Gustava Junga... naravno i sa tumačenjem heksagrama obojice...Tiraž ove dragocene knjige je bio svega 418 komada daleke 1994. godine, a neprevaziđeni prevod je kreirao Miodrag Krstić. Mislim da je ova knjiga najznačajnija i najveće blago u mojoj bogatoj biblioteci... Za ljubitelje samopoznavanja, mogu reći da knjiga čeka da bude otkrivena i da je to prava knjiga za njih.

Srela sam samo nekolicinu ljudi koji poznaju knjigu i rade sa njom... ali nas ima... Lično, četiri decenije se družim sa knjigom, mojim najvernijim prijateljem i savetnikom...
O cemu se radi?:)

O cemu se radi?:)
Nije mi sasvim lako naći pravi pristup ovom spomeniku kineske misli, jer je potpuno udaljen od naših načina razmišljanja.
Kao prvo, knjiga insistira na sopstvenom znanju u svakom pogledu. Nudi metod i dalek i tajanstven načina mišljenja
prilikom proricanja promena o kojim komunicira sa misaonim i sklone razmišljanju ljudima, koji vole da razmišljaju o onome
što rade i o onome šta im se događa. Knjiga ima za cilj samorazumevanje, ali metod kojim se to postiže je otvoren za svaku
vrstu zloupotrebe i praznoverja, tako da nije za površne i nezrele, niti intelektualce i racionaliste...

Da skratim: moja porodica, prijatelji i ja koristimo knjigu kada nas interesuje kako da rešimo neki životni problem, kada nam je potreban savet pri nekoj odluci... I Ching je inteligentna, živa knjiga, da ne kažem osoba, da ne kažem naša duša, da ne kažem naša podsvest, koja nam nepogrešivo odgovori kakvu promenu po tom pitanju možemo da očekujemo... Upozori na nesreću, da savet bez greške...
Koriste se štapići hajdučke trave, ili 3 novčića...Otkrivajući zakonitosti interakcije primordijalnih sila jina i yanga, knjiga lako i jasno
naznači promenu do koje dolazi njihovim neprekidnim kretanjem i međusobnim uticajem...

Ovoj temi nema kraja...
Našla sam dosta dobar tekst, pa izvoli...
https://pulse.rs/knjiga-promjena/

Nije mi sasvim lako naći pravi pristup ovom spomeniku kineske misli, jer je potpuno udaljen od naših načina razmišljanja.
Kao prvo, knjiga insistira na sopstvenom znanju u svakom pogledu. Nudi metod i dalek i tajanstven načina mišljenja
prilikom proricanja promena o kojim komunicira sa misaonim i sklone razmišljanju ljudima, koji vole da razmišljaju o onome
što rade i o onome šta im se događa. Knjiga ima za cilj samorazumevanje, ali metod kojim se to postiže je otvoren za svaku
vrstu zloupotrebe i praznoverja, tako da nije za površne i nezrele, niti intelektualce i racionaliste...

Da skratim: moja porodica, prijatelji i ja koristimo knjigu kada nas interesuje kako da rešimo neki životni problem, kada nam je potreban savet pri nekoj odluci... I Ching je inteligentna, živa knjiga, da ne kažem osoba, da ne kažem naša duša, da ne kažem naša podsvest, koja nam nepogrešivo odgovori kakvu promenu po tom pitanju možemo da očekujemo... Upozori na nesreću, da savet bez greške...
Koriste se štapići hajdučke trave, ili 3 novčića...Otkrivajući zakonitosti interakcije primordijalnih sila jina i yanga, knjiga lako i jasno
naznači promenu do koje dolazi njihovim neprekidnim kretanjem i međusobnim uticajem...

Ovoj temi nema kraja...
Našla sam dosta dobar tekst, pa izvoli...
https://pulse.rs/knjiga-promjena/
Znao sam nesto maglovito o tim tablicama ranije, ali neces verovati, prvi put sam to video u seriji "The Man in the High Castle", po romanu Filipa K.Dika.
Znas za njega, sf-pisac, ovde se bavio pretpostavkom sta bi bilo da su nacisti pobedili u 2. sv. ratu....Amerika podeljena na istocno-nemacki Novi Rajh i Zapadno Japansko-pacificko carstvo... :mrgreen: :sad2: I sad u japanskom San Francisku (!) gde su Ameri gradjani drugog reda, a Japanezi prvog, njihov ministar trgovine, za kog se ispostavlja da ce imati vaznu ulogu u nadolazecim promenama, za svaku tesku stvar konsultuje Ji Djing, tj. I Ching.;) Kroz tu vestinu otkrije tajnu o svepovezanosti svega, koja nadmasuje gnusnu ideologiju u koju je svet zapao, pa otkrije i sposobnost da se teleportuje snagom volje u paralelni svet u kojem nema nacista, gde su saveznici pobedili, tj. upravo ovaj nas svet.:) To se cinilo ovakvim:

Back